Παναθηναϊκός: Οι 11 φορές που βρέθηκε σε κρίση
Παναθηναϊκός σε κρίση είπαμε; Δεν είναι η πρώτη φορά. Μόνο που οι συνθήκες δεν είναι πάντα ίδιες κι αυτό έχει τη μεγάλη σημασία. Γράφει ο Νίκος ΜπουρλάκηςΟ Παναθηναϊκός έχει να αντιμετωπίσει τις τελευταίες εξελίξεις και να εξασφαλίσει την ηρεμία του υπό συνθήκες δύσκολες που σίγουρα (με τα μέχρι τώρα δεδομένα τουλάχιστον) δεν τον ευνοούν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός βιώνει κρίση και μάλιστα σοβαρή. Αυτό έλειπε. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχει σημασία να εξετάζουμε τις συνθήκες. Τα παλαιότερα χρόνια, στις πρώτες κρίσεις, η παρουσία του Παύλου Γιαννακόπουλου ήταν εγγύηση. Όταν προστέθηκε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα!
Υπήρχε ένας εγγυητής. Τώρα τι υπάρχει; Ο ιδιοκτήτης που πήρε τις τελευταίες αποφάσεις έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η ΚΑΕ είναι προς πώληση και ότι απέχει. Τι θα γίνει; Θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απώλεια τίτλου ή στόχου αλλά με κάτι πολύ πιο σύνθετο.
Ας θυμηθούμε όμως τις 11 κρίσεις που ξεχωρίσαμε από το 1992 και μετά.
Παναθηναϊκός 1992: Η απώλεια της Ευρώπης
Γυρίζουμε 20 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1992. Ο Παναθηναϊκός έχει ηττηθεί 90-70 από το Περιστέρι για τα πλέι οφ κι έχει χάσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Ο μηδενισμός λόγω επεισοδίων στον αγώνα με τον Πανιώνιο στο ΣΕΦ (τότε έδρα των «κυανέρυθρων») είχε φέρει την ομάδα σε δυσμενή θέση που πάντως είχε τον έλεγχο αφού της έφτανε και ήττα με διαφορά 19 πόντων! Αλλά ηττήθηκε με 20.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος αντιδρά άμεσα: «Καθαρίζει» την ομάδα από τους παίκτες που υπέδειξε ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς (Πεδουλάκη, Καλαμπάκο και Ανδρίτσο τους οποίους αδίκως κατηγόρησε για σαμποτάζ) και φέρνει… ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ:
Νίκο Γκάλη, Άριαν Κόμαζετς, Στόγιαν Βράνκοβιτς και Τίιτ Σοκ, έχει ήδη τον κορμό από Αλβέρτη, Οικονόμου, Μυριούνη και παρουσιάζει μια σπουδαία ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο ενώ έφτασε και στον τελικό του πρωταθλήματος.
Εκεί υπήρξε μια νέα κρίση καθώς ο Παύλος Γιαννακόπουλος πήρε την απόφαση να αποσύρει την ομάδα από τον τέταρτο τελικό και μετά την αλλαγή διαιτητή (Κουκουλεκίδης αντί Παπαδημητρίου) για την οποία φώναζε ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν.
1994: Η φυγή του Γκάλη και μετά του Πολίτη
Στην έναρξη της σεζόν 1994-1995, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον κραδασμό από την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη μετά την απόφαση του Κώστα Πολίτη να μην τον αρχίσει στην πεντάδα στον αγώνα με τους Αμπελόκηπους: 18 Οκτωβρίου 1994. Ο Γκάλης το έφερε βαρέως, αποχώρησε στο ημίχρονο κι εκεί τελείωσε το μπάσκετ γι’ αυτόν!
Ακολούθησαν τρομερά γεγονότα με τον Κώστα Πολίτη να υποβάλει την παραίτησή του μετά τον αγώνα (και την ήττα στη Γλυφάδα) από τον Ολυμπιακό, θεωρώντας ότι δεν τον κάλυψε η διοίκηση. Ο Παναθηναϊκός ήταν σε οριακή κατάσταση αλλά στην πορεία βρήκε το δρόμο του, συνήλθε… Πήγε στο φάιναλ φορ αλλά δεν κατέκτησε τίτλο.
Όταν ο Μάλκοβιτς «καθάρισε» την πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 73-38
Το καλοκαίρι του 1996 ήταν λίγο παράξενο για τον Παναθηναϊκό αφού είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών (το πρώτο στην ιστορία), το Κύπελλο Ελλάδας αλλά η συντριβή με 73-38 στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος είχαν δημιουργήσει περίεργη ατμόσφαιρα.
Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει την «αποδόμηση» της ομάδας που είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό. Ο Ντομινίκ είχε ήδη φύγει, ο Βράνκοβιτς πέταξε για το NBA κι έμειναν μόνο ο Αλβέρτης και ο Οικονόμου! Το άνοιγμα της κοινοτικής αγοράς γέμισε τον Παναθηναϊκό με ξένους παίκτες, όχι αμφιβόλου ποιότητας (το αντίθετο) αλλά που δεν κατάφεραν ποτέ να συνεννοηθούν.
Ο Παναθηναϊκός ακροβατούσε, δεν έχασε απλώς τους τρεις τίτλους αλλά και το εισιτήριο για το Κύπελλο Πρωταθητριών και περιορίστηκε στο Σαπόρτα.
Η απάντηση του Παύλου Γιαννακόπουλου ήταν και πάλι δυναμική: Έφερε Ράτζα, Σκοτ μεταξύ άλλων και το 1998 ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή.
1998 και 1999: Τα επεισόδια σε αεροδρόμιο και ΟΑΚΑ
Πριν φτάσει εκεί όμως συνέβησαν τρομερά πράγματα. Ο αποκλεισμός από το Μιλάνο, το 1998 έφερε στο αεροδρόμιο πλήθος κόσμου προκειμένου να αποδοκιμάσει την ομάδα. Κάποιος το παράκανε, πλησίασε πιο κοντά απ’ όσο έπρεπε στον Ντίνο Ράτζα και ο Κροάτης άρχισε να τον βρίζει ενώ ήθελε να τον πάρει και στο κυνήγι. Τελικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος τα έσβησε όλα.
Την επόμενη χρονιά ο αποκλεισμός από την Φορτιτούντο Μπολόνια έφερε κόσμο στο αεροδρόμιο, αποδοκιμασίες, γιαούρτια, έξοδο των περισσοτέρων παικτών από την πίσω πόρτα (ο Ράτζα πέρασε από μπροστά και ήταν πάλι έτοιμος για καβγά).
Η νίκη επί του Ολυμπιακού αλλά όχι με τη διαφορά που θα έδινε την πρώτη θέση έφερε νέα επεισόδια στα «έγκατα» του ΟΑΚΑ, με τον Ράτζα να «απαντάει» στον νυν ιδιοκτήτη και να ακολουθεί ένας χαμός. Ο Σούμποτιτς κατηγορούσε τον Τάκη Μπαλτάκο ότι τον υπονόμευε για να φέρει τον Γιάννη Ιωαννίδη, η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική αλλά το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ έφερε την ηρεμία!
Παναθηναϊκός- Ομπράντοβιτς- Αλβέρτης: Η αρχή δεν ήταν εύκολη
Η έλευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφερε νέο άνεμο αλλά οι περισσότεροι δε θυμούνται ότι στα πρώτα του χρόνια ο Σέρβος δεν ήταν και τόσο ψύχραιμος και χρειάστηκε χρόνος για να διαχειριστεί την κατάσταση. Ο άγριος καβγάς με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη στ’ αποδυτήρια όπου μάλιστα τον έπαψε (προσωρινά) από αρχηγό, δημιούργησε άσχημο κλίμα.
Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος χειρίστηκαν ψύχραιμα το θέμα: «Συζητείστε και βρείτε τα»! Όντως, τα είπαν, τα συμφώνησαν και η σχέση τους απ’ εκεί και πέρα ήταν ιδανική!
«You are playing for Panathinaikos. Can you imagine?»
Από τον τίτλο καταλάβατε ότι μιλάμε για την ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ συνέντευξη Τύπου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά τον αγώνα με την Πρόκομ, το 2009. Τότε ουσιαστικά βγήκαν προς τα έξω πολύ σοβαρά προβλήματα αφού ο Ζοτς ΔΗΜΟΣΙΩΣ έθεσε θέματα πειθαρχίας (όχι μόνο αγωνιστικής). Αλλά έστειλε το μήνυμα ότι δε θα ανεχόταν τέτοιες συμπεριφορές.
Το αρχικό «μούδιασμα» των οπαδών, γρήγορα έγινε αισιοδοξία. Γιατί; Μα είχαν εμπιστοσύνη στον Ομπράντοβιτς, στον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Ο Σέρβος έκανε αυτά που έπρεπε, οι παίκτες κατάλαβαν και ο Παναθηναϊκός πέτυχε το δεύτερο triple crown στην ιστορία του.
Ο Παναθηναϊκός και το «Πετάξτε τις φανέλες»
Το 2010 ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από το Μαρούσι στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της Euroleague και η εφημερίδα «Πράσινη», ιδιοκτησίας του νυν μεγαλομετόχου βγήκε με πρωτοσέλιδο «Πετάξτε τις φανέλες»!
Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής, νωρίτερα είχε δημιουργηθεί άλλο επεισόδιο στα αποδυτήρια. Ο κόσμος αντέδρασε, πήγε στο ΟΑΚΑ (πάνω από χίλια άτομα) εξεδήλωσε τη στήριξή του στην ομάδα. Λίγο καιρό μετά ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ παραδέχθηκε ότι το πρωτοσέλιδο εκείνο ήταν λάθος.
Ο Παναθηναϊκός είχε τη δυναμική να απορροφά τους κραδασμούς (Γιαννακόπουλοι και Ομπράντοβιτς ήταν εγγύηση) κι έτσι το ξεπέρασε.
2012: Ο Παναθηναϊκός χωρίς Παύλο, Θανάση και Ομπράντοβιτς
Και φτάνουμε στο 2012 όπου ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αποχώρησαν από τα διοικητικά, ο νυν ιδιοκτήτης ανέλαβε με δεδομένα τα περιορισμένα οικονομικά και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς όπως και ο Δημήτρης Ιτούδης αποχώρησαν από την ομάδα. Και μαζί πάνω από 10 παίκτες με τους Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή να είναι οι μόνοι που έμειναν.
Η φόρτιση του κόσμου ήταν μεγάλη, το οτιδήποτε γινόταν αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία (και πολύ «χαλαρά» το λέμε), ο Αργύρης Πεδουλάκης αντιμετωπίστηκε με χυδαιότητα (από πολύ κόσμο και ΜΜΕ) ενώ ο νέος ιδιοκτήτης βρέθηκε σε δύσκολη θέση.
Κατά γενική ομολογία, όμως, ο κόσμος βρέθηκε κοντά στην ομάδα που παρά τα μεγάλα προβλήματα (ήττα από τον Ίκαρο Καλλιθέας του Δημήτρη Πρίφτη) κι ενώ φαινόταν επισφαλής η θέση του Πεδουλάκη, τα πράγματα άλλαξαν.
Η μεταγραφική ενίσχυση που διόρθωσε τις αρχικές αστοχίες άλλαξε το στάτους. Ο Πεδουλάκης παρουσίασε «καμικάζι» που κατέκτησαν το νταμπλ (και το πρωτάθλημα με 3-0 και δύο νίκες στο ΣΕΦ) και έδωσαν απαντήσεις.
https://youtu.be/1cTccMLde_M?t=1
Σε εκείνους που δεν τους είχαν δώσει ούτε το δικαίωμα να αποτύχουν.
2017: Το περιβόητο πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη
Μια ακόμα ιστορία που δημιούργησε «τριγμούς» στην ομάδα και ο Παναθηναϊκός πέρασε κρίση ήταν μετά τον αποκλεισμό από την Φενέρμπαχτσε όταν ο ιδιοκτήτης διέταξε την αποστολή να επιστρέψει με πούλμαν. Τέσσερις παίκτες, οι Φώτσης, Τζέιμς, Σίνγκλετον και Γκάμπριελ αρνήθηκαν αυτού του είδους την εκδρομή και κάποιοι έκαναν λόγο για «ανταρσία».
Το βαρύ κλίμα έφερνε τον Παναθηναϊκό σε δύσκολη θέση ενόψει πλέι οφ. Ο Τσάβι Πασκουάλ κατάφερε να «μαζέψει» την ομάδα (λέγεται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο και ο Μπουρούσης) η οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου.
2020: Ο Παναθηναϊκός με ιδιοκτήτη αποστασιοποιημένο και ΚΑΕ προς πώληση!
Τον Ιούνιο του 2020 ο Μάνος Παπαδόπουλος αποχωρεί μετά από τέσσερις δεκαετίες, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνει ότι η ΚΑΕ έχει πωλητήριο ενώ ο ίδιος απέχει και ότι θα τρέχουν την ομάδα οι Τάκης Τριαντόπουλος, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης.
Με λογική έσοδα- έξοδα, περιορισμένα και συγκεκριμένα οικονομικά αλλά την πρώτη χρονιά αυτής της κατάστασης χωρίς τον Ολυμπιακό και με έσοδα πενιχρά (λόγω πανδημίας) ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κατακτήσει τίτλους.
Όμως η αίσθηση ότι σε θεωρητικό επίπεδο οι «πράσινοι» ήταν «χωρίς Γιαννακόπουλο» μετά από 33 χρόνια, συνιστούσε μια κατάσταση ασάφειας έστω κι αν η παρουσία των Legends την έκανε κάπως αισιόδοξη
2022: Το «πογκρόμ» του Απριλίου
Και φτάνουμε στον Απρίλιο του 2022 όπου απομακρύνονται Πρίφτης, Παππάς, Τριαντόπουλος, Διαμαντίδης ενώ γίνεται αποδεκτή η παραίτηση του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Ο Παναθηναϊκός βιώνει ακόμα μια κρίση, με τον Ολυμπιακό να δείχνει κυρίαρχο του παιχνιδιού (άρα να μην έχει να πατήσει ούτε σε αποτέλεσμα εκτός αν συμβεί κάτι που θα συνιστά έκπληξη) και χωρίς κανείς να γνωρίζει τις συνέπειες.
ΑΕΚ: Πολύ βαρύ το κλίμα για Αμραμπατ!
Είναι κατάλληλος για την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν;