Ο Άρης επένδυσε σε προπονητή και δικαιώθηκε, ή ΑΕΚ όχι και το πλήρωσε ακριβά
Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει για την ΠΑΕ Άρης που την κρίσιμη στιγμή επένδυσε σε ακριβό προπονητή και δικαιώθηκε, εν αντιθέσει με την ΠΑΕ ΑΕΚ που άργησε και το πλήρωσε πολύ ακριβότερα.Η σεζόν θα κλείσει πετυχημένα στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς ο Άρης εξασφάλισε την Ευρωπαϊκή του έξοδο για 4η σερί χρονιά (πρώτη φορά στα 108 χρόνια ζωής του συλλόγου), ενώ με νίκη στα Γιάννενα μπορεί να τερματίσει ακόμη ψηλότερα από την 4η θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Η επιτυχία αυτή για μία ομάδα που δέχθηκε έναν τρομερό πόλεμο και που διαθέτει υποπολλαπλάσιο μπάτζετ από τους ανταγωνιστές της έχει εξήγηση. Ακόμη και η επική ανατροπή που έγινε χθες και όμοιά της βλέπουμε μια φορά τη δεκαετία, δεν ήταν τυχαία.
Εκτός του ότι έφτιαξε μια ομάδα value for money «βάζοντας τα γυαλιά» στους ανταγωνιστές του, το κομβικό σημείο ήταν η στιγμή της αλλαγής προπονητή.
Άρης – ΑΕΚ 3-2: Έτσι έζησε το «Βικελίδης» τη μυθική ανατροπή
Δείτε πώς αντιμετώπισε ο Άρης τη δύσκολη αυτή κατάσταση και πώς η ΑΕΚ που βρισκόταν σε ανάλογη. Αρχικά να πω ότι ο Καρυπίδης έκανε καλά που στήριξε τον Άκη Μάντζιο, καθώς η ομάδα επί των ημερών του έπαιζε υπό την ασφυκτική πίεση του άδικου -6, ενώ για τον αποκλεισμό στο Κύπελλο με τα δύο χαμένα πέναλτι στη Λαμία ήταν ευθύνη περισσότερο των παικτών.
Όταν όμως πήρε την απόφαση να αλλάξει τον ηγέτη του πάγκου, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης δεν τα παράτησε. Προτίμησε να «σπρώξει» ένα μεγάλο ποσό και να φέρει έναν ξένο προπονητή, από το να πει «πάμε με Τερζή και όπου μας βγει». Θέλησε λοιπόν να εξαντλήσει τις πιθανότητες η ομάδα του να βγει στην Ευρώπη, παρά να συμβιβαστεί.
Αντιθέτως η ΑΕΚ, μετά την μία αποτυχημένη επιλογή με τον Γιαννίκη, συμβιβάστηκε με προπονητή από τη Β’ ομάδα της που είναι ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος. Στο μεταξύ είχε χάσει πολύ χρόνο να κυνηγά μια… άπιαστη περίπτωση για τον πάγκο της όπως είναι ο Φερνάντο Σάντος. Επιπλέον όταν βρήκε προπονητή (τον Αλμέιδα), δεν τον έριξε στη μάχη από φέτος, μήπως και αλλάξει κάτι και τελικά το πλήρωσε ακριβά.
Δεν θέλω να βιαστώ και να χρίσω τον Μπούργος «στρατηγό», ούτε από την άλλη να αποδομήσω τον Οφρυδόπουλο, καθώς ο άνθρωπος αρχίζει τώρα την καριέρα του και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Τόσο ο Αργεντινός όσο και ο Έλληνας θα κριθούν ασφαλέστερα στο μέλλον.
Όμως δεν μπορούμε να μην δούμε ότι ο ένας προέρχεται από 10ετή παρουσία στο κορυφαίο πρωτάθλημα που λέγεται Primera Divsion, σε μια ομάδα κορυφής όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης και στο πλευρό του εκ των κορυφαίων προπονητών παγκοσμίως, του Ντιέγκο Σιμεόνε.
Δεν σε κρατάνε σε αυτές τις ομάδες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν αξίζεις.
Μπούργος και Οφρυδόπουλος ανέλαβαν ομάδες μεσούσης της περιόδου, χωρίς να έχουν διαλέξει τους παίκτες. Ακόμη κι έτσι όμως ο ένας παρουσίασε έργο και ο άλλος δεν τα κατάφερε.
Πρώτον ο τεχνικός του Άρη έφερε αλλαγή ψυχολογίας και ανέβασε το ηθικό των παικτών του, γεγονός πολύ σημαντικό για μια ομάδα που έχει βαλτώσει. Κάτι που δεν πέτυχε ο Οφρυδόπουλος στην ΑΕΚ.
Δεύτερον ο Μπούργος άλλαξε συστήματα, ρίσκαρε και ανέδειξε παίκτες που ως τότε δεν είχαν ιδιαίτερο ρόλο στο ροτέισον του Άρη. Όπως ο Εμπακατά, ο Ντουκουρέ, ο Πάλμα (και οι τρεις μεταγραφές του Ιανουαρίου), ο Ματίγια και ο Ιτούρμπε. Η ΑΕΚ συνέχισε να παίζει πάνω κάτω με τους ίδιο “στενό” ροτέϊσον, με παίκτες ποιοτικούς μεν, αλλά χωρίς ουσία και αποτελεσματικότητα.
Τρίτον στο ματς του ΟΑΚΑ στα πλέι οφ, η Ένωση βγήκε…. γιούρια και άναρχα στην επίθεση για να νικήσει τον Άρη, την ώρα που οι Θεσσαλονικείς με μεθοδικότητα, υπομονή και σχέδιο αντέδρασαν μετά την ισοφάριση και πήραν μεγάλο διπλό.
Τέταρτον ο Άρης πήρε κομβικές νίκες από την έλευση του Μπούργος, καθώς εκτός του ΟΑΚΑ νίκησε τον Ολυμπιακό, νίκησε στην Τρίπολη, νίκησε δύο φορές τον ΠΑΟΚ και φυσικά χθες. Αντιθέτως η ΑΕΚ δεν κέρδισε σχεδόν κανένα ντέρμπι και ειδικά στα πλέι οφ έχει κερδίσει μόνο τον ΠΑΣ!
Και πέμπτον στο παιχνίδι της… χρονιάς όπως ήταν αυτό χθες, ο τεχνικός του Άρη οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή με καίριες κινήσεις στο τελευταίο ημιωρο. Ναι, για 60-65 λεπτα όντως η ΑΕΚ είχε παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόσωπο, έχοντας πετύχει δύο γκολ και έχοντας «κλειδώσει» τον Άρη αγωνιστικά.
Κανένα ματς όμως δεν τελειώνει αν δεν βγει να… τραγουδήσει η χοντρή (όπως λένε στις ΗΠΑ) και ο Άρης το ξέρει πολύ καλά αυτό γιατί το έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν.
Η διαχείριση στο τελευταίο 20λεπτο αντικατοπτρίζει και τη διαφορά κλάσης των δύο προπονητών. Ο Μπούργος, εκτός του ότι γύρισε το σύστημα σε 4-4-2, έπεισε την ομάδα του ότι το ματς γυρίζει. Έτσι τόσο εκείνοι που έμειναν μέσα μετά τις αλλαγές τους 60′, όσο και εκείνοι που πέρασαν μέσα μπήκαν με τη νοοτροπία του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
Αντιθέτως η ΑΕΚ, ενώ κρατούσε εύκολα ως τότε το 0-2 άρχισε να οπισθοχωρεί αδικαιολόγητα. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο προπονητής της απέσυρε τους Μάνταλο, Λιβάι, που κρατούσαν τη μπάλα. Μάλιστα στο 90+2″ βγάζει και τον Τσούμπερ βάζοντας φορ (Ανσαριφάρντ) αντί να κρατήσει έστω το 2-2. Ένα λεπτό μετά ο Ματέο Γκαρσία έκανε το 3-2…
Κάπως έτσι εξηγείται το πώς ο Άρης άλλαξε τα δεδομένα υπέρ του από την απόφαση που πήρε ο Καρυπίδης ο οποίος τόλμησε και ρίσκαρε, εν αντιθέσει με τον Μελισσανίδη που νόμιζε λανθασμένα οτι θα βγει Ευρώπη με υπηρεσιακό τεχνικό.
https://youtu.be/KhAH7wOrurY