ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Κρις Κέφαλος: Πλέι μέικερ 21ου αιώνα τη δεκαετία του ‘70

Μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος πλέι μέικερ που είδαμε ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ αλλά σίγουρα ήταν ο πλέον εγκεφαλικός και δούλευε σαν κομπιούτερ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Κρις Κέφαλος: Πλέι μέικερ 21ου αιώνα τη δεκαετία του ‘70

Ο Κρις Κέφαλος αποτελεί μια από τις περιπτώσεις που επιβάλλουν στο σύγχρονο φίλο του Παναθηναϊκού να μάθει ακόμα καλύτερα την ιστορία του.

Κι αυτό το λέμε διότι ο Κέφαλος, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ήταν βασικότατο στέλεχος του Παναθηναϊκού στη «χρυσή» δεκαετία του ’70. Τότε που οι «πράσινοι» ήταν μια εξαιρετική ομάδα, που πάλευε να κάνει ό,τι καλύτερο και στην Ευρώπη υπό αντίξοες συνθήκες.

Στις 21/11 του 1970 ο Κέφαλος έκανε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό κόντρα στον Ηρακλή, πετυχαίνοντας 12 πόντους. Και είχε προκαλέσει «αναταραχή» στο ελληνικό πρωτάθλημα αφού την επόμενη μέρα, ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής κατέθεσαν ένσταση ότι είναι επαγγελματίας άρα δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής.

Τότε το μπάσκετ ήταν ερασιτεχνικό.

Στα σχολικά του χρόνια υπήρξε συμπαίκτης του μεγάλου Ερλ Μονρό και μάλιστα αγωνιζόταν στη θέση του πάουερ φόργουορντ λόγω σωματοδομής και ύψους. Και όχι μόνο αυτό: Υπήρξε και παίκτης του μπέιζμπολ φτάνοντας μάλιστα στον τελικό της Φιλαντέλφια.

Αποφοίτησε από το Τεμπλ και αρνήθηκε την προοπτική να παίξει στο NBA αν και του προσέφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο οι Σιάτλ Σούπερσονικς (νυν Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ).  Στο Τεμπλ έγινε πλέι μέικερ και θα μπορούσε σίγουρα να παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου αν δεν είχε σοβαρό τραυματισμό: Ένα συντριπτικό κάταγμα δίσκου στη σπονδυλική στήλη είχε ως αποτέλεσμα να αγωνίζεται με ορθοπεδική ζώνη.

«Είναι ένας πλέι μέικερ κομπιούτερ. Σκεφθείτε να έπαιζε  χωρίς την ενισχυμένη ζώνη στη μέση του κι έτσι όπως δένεται μου θυμίζει τον Ελ Σιντ» έλεγε ο αείμνηστος Κώστας Μουρούζης, ο σπουδαίος προπονητής που τον εντόπισε σε τουρνουά στην Βοστώνη και τον έπεισε να παίξει στον Παναθηναϊκό.

Ο Κέφαλος εργαζόταν ως δάσκαλος κι επικαλούμενος το σοβαρό του τραυματισμό απέφυγε την υποχρέωση να καταταγεί στο στρατό και να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τελικά μετά τον πόλεμο έλαβε μέρος στην ABL (τότε ανταγωνιστική Λίγκα του NBA).

Ο Κώστας Μουρούζης μίλησε με τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Φαίδωνα Ματθαίου και προσέφεραν στον Κέφαλο το κίνητρο να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα. Τελικά ήρθε στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός όπως και το ελληνικό μπάσκετ χάρηκαν έναν από τους πλέον εγκεφαλικούς πλέι μέικερ που πάτησαν ποτέ στο παρκέ.

Υπήρξε η χαρά των συμπαικτών του με τις ασίστ που μοίραζε. Και ειδικά στο Ευρωμπάσκετ του 1973 έκανε θραύση αφού είχε τη «δύσκολη αποστολή» να διατηρεί ευχαριστημένους τον Βασίλη Γκούμα και τον Απόστολο Κόντο διότι θα υπήρχαν παράπονα αν κάποιος από τους δύο έπαιρνε λιγότερες πάσες. Τα κατάφερε!

Ο Κρις Κέφαλος κατέκτησε 6 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό ενώ έφτασε και στην  τετράδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972. Το 1983 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας και κατέκτησε το Κύπελλο.

Πλέον πέρασε στην αιωνιότητα αλλά θα βρίσκεται πάντα στο μυαλό μας και στα κιτάπια της ιστορίας, ως επίλεκτο στέλεχος μιας ρομαντικής εποχής όπου το ελληνικό μπάσκετ είχε την προοπτική της έκρηξης, με πολύ καλούς και ταλαντούχους παίκτες όπως και «δασκάλους» προπονητές.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κρις Κέφαλος: Πλέι μέικερ 21ου αιώνα τη δεκαετία του ‘70», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College