ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνθήκη Λωζάνης: Είναι η μεγαλύτερη διπλωματική μας νίκη λένε οι Τούρκοι

Ως μεγάλη διπλωματική νίκη βλέπουν στην Τουρκία την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Συνθήκη Λωζάνης: Είναι η μεγαλύτερη διπλωματική μας νίκη λένε οι Τούρκοι

Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τη συμφωνία που υπονομεύει καθημερινά η Τουρκία, θεωρώντας την πάντως ως τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη!

Οι Τούρκοι εορτάζουν την 9η Σεπτεμβρίου ως ημέρα απελευθέρωσης της Σμύρνης και επικράτησης του Αγώνα Ανεξαρτησίας. Ήταν η ημέρα που το 1922 μπήκαν στην πόλη οι πρώτοι ιππείς Τούρκοι, και δύο μέρες αργότερα ο Μουσταφά Κεμάλ με το επιτελείο του.

Η Ανακωχή των Μουδανιών, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 1922 ουσιαστικά προετοίμασε τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923.

Εκείνη υπεγράφη  στις 24 Ιουλίου 1923, αντικαταθιστώντας εκείνη των Σεβρών.

Συνθήκη Λωζάνης: Τι προβλέπει η συμφωνία

Αυτή η Σύμβαση θα ίσχυε τόσο για αυτούς που παρέμεναν στις εστίες τους, όσο και για εκείνους που είχαν ήδη καταφύγει στην ομόθρησκη χώρα. Μάλιστα, η ανταλλαγή ίσχυσε αναδρομικά για όλες τις μετακινήσεις που έγιναν από τη μέρα που κηρύχθηκε ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος (18 Οκτωβρίου 1912).

Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες ορθόδοξοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, καθώς και οι Μουσουλμάνοι από την Δυτική Θράκη. Το θέμα της ανταλλαγής ετέθη από τον Νορβηγό Φρίντγιοφ Νάνσεν, ‘Υπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Όλα αυτά λοιπόν σε μια εποχή που υπάρχει κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά με ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας,

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συνθήκη Λωζάνης: Είναι η μεγαλύτερη διπλωματική μας νίκη λένε οι Τούρκοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.