ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πειθαρχήστε και μειώστε την κατανάλωση ρεύματος, για να μην κλαίγεστε αύριο»!

Αντί για μείωση της φορολογίας και σύγκρουση με τα καρτέλ, ο Άδωνις Γεωργιάδης προτρέπει τον λαό να μην... καταναλώνει ρεύμα.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Πειθαρχήστε και μειώστε την κατανάλωση ρεύματος, για να μην κλαίγεστε αύριο»!

Άδωνις Γεωργιάδης: Ενώ η ενεργειακή ακρίβεια τσακίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να «σπάσει αυγά» και να συγκρουστεί με την κερδοσκοπία των παρόχων, η τελευταία συμβουλή που καταφθάνει από το Μαξίμου είναι «μειώστε την κατανάλωση για να μην κλαίγεστε αύριο»!

Ενώ με ευθύνες της κυβέρνησης η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο στο ενεργειακό τοπίο, ο υπουργός Ανάπτυξης όχι μόνο δεν παρουσιάζει ίχνος αυτοκριτικής, άλλα φαίνεται πως είναι μονίμως… απηυδισμένος με την… «κλάψα» των Ελλήνων!

«Σταματήστε την κλάψα και τη μιζέρια, γιατί βλάπτετε την Ελλάδα» είχε πει πριν μερικούς μήνες ο Άδωνις Γεωργιάδης προς δημοσιογράφο που έθιγε το θέμα της ακρίβειας των τροφίμων, για να φτάσουμε σήμερα σε μια άνευ προηγουμένου προτροπή προς τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση για να μην ζητούν στο άμεσο μέλλον και τα… ρέστα!

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε… πειθαρχία στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, και προειδοποίησε τους καταναλωτές πως αν δεν αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες, δεν θα έχουν δικαίωμα να «κλαίγονται» αν η οικονομία της χώρας δεν πάει καλά!

«Το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβό άρα οι καθημερινές μας συνήθειες όπως τις ξέραμε στο παρελθόν πρέπει τώρα να μεταβληθούν γιατί πια το ρεύμα κοστίζει», είπε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης για να προσθέσει στη συνέχεια: «Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως λαός και δεν δείξουμε και εμείς κάποια σημάδια πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας δεν μπορεί να κλαιγόμαστε αύριο γιατί η οικονομία μας δεν πάει καλά γιατί τα περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα».

Δηλαδή κατά τον κ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη που «έσυρε» έναν ολόκληρο λαό προς την καταστροφή με τις τυχοδιωκτικές πολιτικές που ακολούθησε στο Ουκρανικό άλλα και με την απροθυμία να μειώσει τους φόρους και να συγκρουστεί με τα καρτέλ ενέργειας. Για όλα… φταίει ο πολίτης που δεν θα κάνει οικονομία στο κλιματιστικό ή στον… θερμοσίφωνα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί σταδιακά να πετάξει το «μπαλάκι» στους καταναλωτές για να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες της, κραδαίνοντας το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», κάτι που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας ότι: «μπορεί στο λογαριασμό τους να μην βλέπουν πια πόσο ακριβό είναι το ρεύμα γιατί παρεμβαίνει το κράτος και τους σώζει από αυτή την αύξηση άλλα το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο».

Πως γίνεται οι πολίτες «να μην βλέπουν πόσο ακριβό είναι το ρεύμα» ενώ είναι πασίδηλο πως ήδη εδώ και μήνες έχουν «γονατίσει» οικονομικά  χιλιάδες νοικοκυριά, και ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 285.000 εντολές για διακοπές ρεύματος, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου τεχνικών ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη, ως το τέλος του έτους οι διακοπές ρεύματος θα ξεπεράσουν τις 400.000; Χιλιάδες πολίτες βυθίζονται στο σκοτάδι, και ο υπουργός θεωρεί πως η ακρίβεια είναι ακόμα… αόρατη στους λογαριασμούς;

«Θαυμάζω τους Γερμανούς»…

Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως οδεύουμε σε «έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» και σαν «κερασάκι στην τούρτα», ο κ. Γεωργιάδης αποθέωσε την πειθαρχία των Γερμανών και τα μέτρα που λαμβάνονται στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που με εντυπωσιάζει για άλλη μια φορά, δείτε τι πειθαρχημένος λαός είναι οι Γερμανοί γιατί μπορεί να τους βρίζουμε, να τους ασκούμε κριτική αλλά δεν μπορείς να μην θαυμάσεις έναν λαό που την κρίσιμη στιγμή μπορεί και συμπεριφέρεται με τόση μεγάλη υπευθυνότητα. Βγαίνει η κυβέρνησή τους και τους λέει ήδη από τις αρχές Αυγούστου ότι πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος και του φυσικού αερίου γιατί θα έχουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για να μην σταματήσει η παραγωγή τους, η οικονομία τους κλπ. Είχαν βάλει ως στόχο να φτάσουν στο 85% της κάλυψης των αποθηκών του φυσικού αερίου την 1η Οκτωβρίου και έχουν φτάσει τώρα γιατί μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Γερμανία».

Η πραγματικότητα είναι βέβαια πως η δημοτικότητα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς αξιολογεί το έργο του καγκελάριου ως «πολύ ικανοποιητικό», σε σύγκριση με το 27% τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το 32% τον βαθμολογεί πολύ αρνητικά. Και βέβαια αν ο Άδωνις Γεωργιάδης… ζηλεύει την πειθαρχία των Γερμανών, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούσαν κάλλιστα να απαντήσουν πως ζηλεύουν τους… μισθούς των Γερμανών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άδωνις Γεωργιάδης: «Πειθαρχήστε και μειώστε την κατανάλωση ρεύματος, για να μην κλαίγεστε αύριο»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.