ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ιτούδης και ο Μουλαομέροβιτς έχουν πολλά να θυμηθούν

Οι δύο αντίπαλοι προπονητές είχαν συνεργαστεί στον Παναθηναϊκό το 2002 ενώ η Κροατία σημαίνει πολλά για τον Ιτούδη όπως και η Ελλάδα για τον Μουλαομέροβιτς
Ο Ιτούδης και ο Μουλαομέροβιτς έχουν πολλά να θυμηθούν

Σε λίγες ώρες ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς θα βρεθούν σε απέναντι πάγκους στην πρεμιέρα Ελλάδας και Κροατίας στο Ευρωμπάσκετ. Τι τους συνδέει;

Ο Δημήτρης Ιτούδης σπούδασε στο Ζάγκρεμπ στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο μπάσκετ. Ως φοιτητής έκανε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα αφού είχε διαπιστώσει από νωρίς τι ήθελε να ακολουθήσει.

Πρώτα εργάστηκε στα τμήματα υποδομής της Μλάνοστ ενώ στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής της εφηβικής ομάδας της ΚΚ Ζάγκρεμπ. Τότε, ο Μπόσκο Μπόζιτς τον κάλεσε κοντά του στην πρώτη ομάδα, ως ασίσταντ κόουτς δίνοντάς του τη μεγάλη ευκαιρία.

Μάλιστα η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει την οργή της μεγάλης μορφής του Κροατικού μπάσκετ, του σπουδαίου Μίρκο Νόβοσελ.  Σε δηλώσεις του είχε κατηγορήσει τον Μπόζιτς ότι ενώ υπάρχουν τόσοι Κροάτες προπονητές εκείνος εμπιστεύτηκε έναν Έλληνα που δεν είχε καλά- καλά αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο.

Συνυπολογίστε ότι δεν ήταν και τόσο καλές οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες τότε, με «νωπά» τα σημάδια του πολέμου με τους Σέρβους. Οι Έλληνες δεν ήταν και τόσο αγαπητοί στην Κροατία.

Επί της ουσίας στην τριετία 1992-1995 ο Ιτούδης πήρε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία δίπλα στον Μπόσκο Μπόζιτς και στην ΚΚ Ζάγκρεμπ και μάλιστα σε ένα τουρνουά στην Ολλανδία γνώρισε τον άνθρωπο που μερικά χρόνια αργότερα θα τον καλούσε για να αλλάξει τελείως τη ζωή του: Τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Αν και δε συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ (ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ήταν στην Τσιμπόνα) έμελλε να διασταυρωθούν οι δρόμοι τους στην Αθήνα. Και συγκεκριμένα στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2001 όταν και ο Μουλαομέροβιτς επελέγη για μια θέση στους γκαρντ.

Με τον Ομπράντοβιτς και τον Ιτούδη ο «Μούλα» πανηγύρισε τη μοναδική Euroleague της καριέρας του, το 2002 στην Μπολόνια. Όμως παρά τη μονοετή θητεία του στον Παναθηναϊκό, η Ελλάδα αποτέλεσε σημαντικό του σταθμό για αρκετά χρόνια.

Έπαιξε για τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ σε δύο διαφορετικές θητείες (2003-2005 και 2008-2009) και μία στον Πανελλήνιο (2005-2006). Με τους «Ολυμπιονίκες» ο Μουλαομέροβιτς κατάφερε ν’ αναδειχθεί πρώτος σκόρερ και πασέρ του πρωταθλήματος κι αυτό του είχε δώσει το «εισιτήριο» για μια θέση στον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Δεν έμελλε να μακροημερεύσει όμως. Η θητεία του έκλεισε στην ΚΚ Ζάγκρεμπ την οποία «διαβάσαμε» παραπάνω στη σχέση της με τον Ιτούδη.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ιτούδης και ο Μουλαομέροβιτς έχουν πολλά να θυμηθούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College