ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ιτούδης και οι Ιταλοί μας δίδαξαν πολλά

Από πού να αρχίσεις; Από την παραδοχή του λάθους για την τεχνική ποινή και τη «συγγνώμη» ή για το κοινό που ενθαρρύνει την ομάδα χωρίς να μισεί τον αντίπαλο κι αναγνωρίζει τις αξίες;
Ο Ιτούδης και οι Ιταλοί μας δίδαξαν πολλά

Ο Δημήτρης Ιτούδης δημόσια ζήτησε «συγγνώμη» για την τεχνική ποινή που δέχθηκε σε κρίσιμο σημείο και οι Ιταλοί παρέδωσαν μαθήματα.

Τόσο η συμπεριφορά που έδειξε ο κόουτς Ιτούδης όσο και η αντίστοιχη των Ιταλών φιλάθλων μας δείχνουν ένα δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Στην ουσία είναι μονόδρομος. Ο πολιτισμός και η ειλικρίνεια μα κυρίως ο τρόπος που διαχειρίζεσαι μια κατάσταση αποτελούν «φάρο».

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, με τους σφυγμούς να έχουν φτάσει στο απόλυτο, ο Δημήτρης Ιτούδης μέσα σε όλα απολογήθηκε ΔΗΜΟΣΙΩΣ για την τεχνική ποινή που δέχθηκε: «Ήταν λάθος μου και ζητώ συγγνώμη. Ήταν σαφές πως η μπάλα ήταν δική μας αλλά δεν έπρεπε να δεχτώ τεχνική ποινή. Δεν παίζουμε μόνοι μας, δε θα μας πουν οι αντίπαλοι τι ωραία που ήρθατε εδώ, περάστε» είπε χαρακτηριστικά.

Θα μπορούσε να μην έχει πει κουβέντα. Είχε νικήσει και σε τελική ανάλυση ο ίδιος έχει χτίσει ένα μεγάλο όνομα. Η δημόσια παραδοχή ενός λάθους δεν είναι απλώς χαρακτηριστικό της νοοτροπίας και της προσωπικότητάς του, αλλά και ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ακόμα και σε «ασφαλείς συνθήκες» (έχει νικήσει ο άνθρωπος») ανίχνευσε το λάθος στη συμπεριφορά του κι απολογήθηκε. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ομάδα, όταν βλέπει τον ίδιο τον προπονητή να κάνει κάτι τέτοιο. Να μη φοβάται ΔΗΜΟΣΙΩΣ να αναλάβει ευθύνη και μάλιστα μετά από νίκη!

Την ίδια στιγμή χειροκροτήσαμε το υπέροχο ιταλικό κοινό, που δημιούργησε θερμή κι ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, έχοντας ως επίκεντρο να ενθαρρύνει την αγαπημένη του ομάδα χωρίς να βγάλει μίσος για τον αντίπαλο.

Φοβάμαι ότι ειδικά στα κρίσιμα ματς στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πάνε στο γήπεδο επειδή μισούν τον αντίπαλο και θέλουν να τον δουν να «κατατροπώνεται» και όχι επειδή θέλουν να δουν την ομάδα τους να νικά.

Χειροκρότησαν την Εθνική Ελλάδας, αποθέωσαν τον Αντετοκούνμπο και έβγαλαν φωτογραφίες μαζί του όπως και με τον Ιτούδη και τους άλλους παίκτες και παραδέχθηκαν την ανωτερότητά της. Χαρίζοντας, όμως και το πιο ζεστό χειροκρότημα στη δική τους ομάδα για την προσπάθειά της.

Έτσι δεν πρέπει να γίνεται; Αλλά ξέχασα, αυτοί είναι «ξενέρωτοι».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ιτούδης και οι Ιταλοί μας δίδαξαν πολλά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College