ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιστρέφουν κλεμμένα έργα τέχνης στην Ιταλία

Στα 58 κομμάτια που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, περιλαμβάνεται ένα μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Αθηνάς του 200 π.Χ., αξίας  3.000.000 δολαρίων.
ΗΠΑ: Επιστρέφουν κλεμμένα έργα τέχνης στην Ιταλία

ΗΠΑ: Επιστρέφουν κλεμμένα έργα τέχνης αξίας 19.000.000 δολαρίων στην Ιταλία, έπειτα από απόφαση εισαγγελέα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Στα 58 κομμάτια περιλαμβάνεται ένα μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Αθηνάς του 200 π.Χ., αξίας  3.000.000 δολαρίων.

«Τα κλεμμένα αντικείμενα πωλήθηκαν σε μουσεία και ιδιώτες εμπόρους από καταδικασμένους πλιατσικολόγους», είπε ο κ. Άλβιν Μπραγκ.

Αντικείμενα αξίας 66.000.000 δολαρίων έχουν επιστραφεί μέχρι στιγμής φέτος.

Ο επικεφαλής της μονάδας διακίνησης αρχαιοτήτων της DA υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες κατασχέσεις και πολλοί περισσότεροι επαναπατρισμοί.

Η Εσωτερική Ασφάλεια ήταν μέρος της έρευνας για την κατάσχεση και τον επαναπατρισμό αυτών των αντικειμένων στους Ιταλούς – 21 από αυτά προήλθαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Αν και τα κομμάτια έχουν τεράστια χρηματική αξία, ένας Ιταλός αστυνομικός διοικητής τα χαρακτήρισε «ανεκτίμητα».

Δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ είχε αγοράσει τα αντικείμενα

Ο στρατηγός Ρομπέρτο Ρικάρντι είπε ότι ένιωθε ιδιαίτερα χαρούμενος γνωρίζοντας ότι αυτά τα αντικείμενα θα επέστρεφαν σε κοινότητες, οι οποίες θα ξέρουν «από πού ερχόμαστε,  την ιστορία μας, την ταυτότητά μας».

Οι ερευνητές εργάζονταν επί χρόνια για να εντοπίσουν τα ίχνη των λαθρεμπόρων έργων τέχνης και τα αντικείμενα που επαναπατρίζονταν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο Τζιάκομο Μέντιτσι και ο Τζιοβάνι Φράνκο Μπεκίνα είναι μεταξύ των καταδικασθέντων ληστών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο σε όλη την Ιταλία, προκειμένου να κλέψουν κομμάτια από αφύλακτες τοποθεσίες, σύμφωνα με το γραφείο της DA.

Ο Πασκουάλε Κάμερα ήταν ένα άλλο τοπικό κακοποιό στοιχείο, το οποίο οργάνωσε τις ληστείες ήδη από τη δεκαετία του 1960 από εκκλησίες και μουσεία.

Ανέφερε ότι αυτά τα αντικείμενα τελικά εισήχθησαν στις ΗΠΑ, όπου πουλήθηκαν στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Μάικλ Στάινχαρντ.

Πλέον έχει απαγορευτεί να αγοράζει αρχαιότητες, έπειτα από στοιχεία που φανέρωσαν ότι αντικείμενα της κατοχής του, είχαν λεηλατηθεί και διακινηθεί παράνομα.

Το 2021, ο Στάινχαρντ παρέδωσε θησαυρούς αξίας 70.000.000 δολαρίων ως μέρος μιας συμφωνίας που σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΗΠΑ: Επιστρέφουν κλεμμένα έργα τέχνης στην Ιταλία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.