ΜΠΑΣΚΕΤ

Στον ΕΣΑΚΕ κατάλαβαν ότι δεν πάνε πουθενά χωρίς την ΕΟΚ

Η «μεγάλη είδηση» δε βγήκε αλλά η σύσκεψη που έγινε μεταξύ μελών της επαγγελματικής Λίγκας και της Ομοσπονδίας είχε σημαντικά ζητήματα
Στον ΕΣΑΚΕ κατάλαβαν ότι δεν πάνε πουθενά χωρίς την ΕΟΚ

Είχαμε προαναγγείλει για τη σύσκεψη που θα γινόταν μεταξύ μελών του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ που ουσιαστικά σηματοδοτούσε την επόμενη ημέρα για την Basket League.

Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό ότι ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ κάθισαν ξανά στο ίδιο τραπέζι. Και κυρίως ότι «συμφώνησαν σε βασικούς τομείς» όπως ανέφερε η κοινή ανακοίνωση στην οποία συμφώνησαν. Επί της ουσίας είχαμε μια σημαντική πρόοδο αφού οι άνθρωποι της Λίγκας προφανώς και κατάλαβαν ότι χωρίς συνεργασία με την Ομοσπονδία δε μπορούν να πετύχουν και πολλά πράγματα.

Οπότε οι «λεονταρισμοί» που είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι στο στυλ «δικό μας είναι το πρωτάθλημα κι εσείς δεν έχετε καμία δουλειά» μπαίνουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και παράλληλα κάμποσα «φαντάσματα» που έκαναν γύρες υπό τη μορφή non paper προφανώς κι εξαφανίστηκαν αν και είναι δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι εντυπώσεις κρατούν για πολύ λίγο.

Κι έπειτα από καιρό δε θυμάται κανείς.

«Η οικονομική εξυγίανση των ΚΑΕ σε βάθος χρόνου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα, με αποσαφήνιση των κανονισμών που ισχύουν από τη FIBA και την αποδοχή τους από όλους τους συμμετέχοντες, προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες στη συνέχεια» ήταν το ένα σκέλος της ανακοίνωσης κι αυτό φυσικά έχει να κάνει με τις ομάδες που επιβαρύνονται με ban.

Κοινώς ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να εκδοθεί ΚΑΝΕΝΑ δελτίο σε ομάδα που έχει απαγορευτικό από την FIBA. Ο Άρης προ ημερών τακτοποίησε τις εκκρεμότητες ενώ η ΑΕΚ όπως όλα δείχνουν μπορεί να έχει δύσκολο δρόμο, αλλά μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κάνει το ίδιο.

Σημειωτέον ότι εκτός από το επαγγελματικό πρωτάθλημα η ιστορία με τα ban αφορά και σε ομάδες που δεν αγωνίζονται πλέον στην Basket League. Το Μαρούσι και ο Πανιώνιος προχώρησαν ήδη στις σχετικές κινήσεις.

Πάμε παρακάτω. «Η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα και η συζήτηση αφορούσε στις βασικές αρχές και σε πλάνο τριετίας, πάντα με γνώμονα το καλό των Εθνικών ομάδων» αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Βεβαίως το θέμα του να δηλώνονται 7 αλλά να συμμετέχουν 6 ξένοι σε κάθε ομάδα επανήλθε στο προσκήνιο (αποτελεί πάγιο αίτημα του Παναθηναϊκού κυρίως) και θα περάσει πρωτίστως από την ομάδα εργασίας και στη συνέχεια από την Γενική Συνέλευση.

Δεν είναι απίθανο να περάσει, αλλά είναι δύσκολο να ισχύσει από την Basket League της νέας σεζόν.

Επίσης υπήρξαν κι άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν στη διαιτησία (σιγά μην έλειπε από την ατζέντα) καθώς δε θίχτηκε απλώς η επιστροφή σε διαδικασία κλήρωσης και όχι ορισμού, αλλά και κάτι ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναθηναϊκός έθεσε αίτημα να έχει ο ΕΣΑΚΕ τον έλεγχο της διαιτησίας και όχι η ΕΟΚ κάτι στο οποίο ο Βαγγέλης Λιόλιος σε πρώτη φάση δεν έδειξε αρνητικός. Είναι κι αυτό ένα θέμα το οποίο η ομάδα εργασίας που θα συσταθεί, θα συζητήσει.

Γενικά φαίνεται ότι με τη συνεργασία ΕΟΚ- ΕΣΑΚΕ μπορούν να βρεθούν λύσεις και να υπάρξουν προτάσεις αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μέχρι να πούμε ότι το επαγγελματικό πρωτάθλημα μπαίνει σε ένα καλό δρόμο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στον ΕΣΑΚΕ κατάλαβαν ότι δεν πάνε πουθενά χωρίς την ΕΟΚ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College