ΜΠΑΣΚΕΤ

Basket League: Ο έβδομος ξένος και τα ερωτηματικά

Το θέμα του έβδομου ξένου στις ομάδες της Basket League αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα και βάζουμε κάτω τα δεδομένα για το αν ωφελεί σε κάτι
Basket League: Ο έβδομος ξένος και τα ερωτηματικά

Την ίδια στιγμή που συζητάμε για την παραγωγή του ελληνικού μπάσκετ, στην Basket League επέστρεψε το θέμα του 7ου ξένου στις ομάδες.

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, κάθε ομάδα της Basket League (με βάση την πρόταση) θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει επτά ξένους στο ρόστερ της αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο οι έξι.

Αυτό λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα να μη χάνεται θέση εργασίας για τους Έλληνες (αφού πάλι έξι minimum θα βρίσκονται υποχρεωτικά στη δωδεκάδα) και αποτελεί το πρώτο επιχείρημα όσων είναι υπέρ αυτής της αλλαγής.

Ταυτόχρονα όμως καταρρίπτει και το δεύτερο επιχείρημά τους που είναι ότι «θα μειωθούν οι απαιτήσεις των Ελλήνων που έχουν ξεφύγει». Από τη στιγμή κατά την οποία ΠΑΛΙ θα είναι υποχρεωτική και αναγκαία η παρουσία έξι (τουλάχιστον) γηγενών στη δωδεκάδα, δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης σε κάτι.

Προσωπικά, έχω εκφράσει και σε παλαιότερα άρθρα τη θέση μου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά πρώτο λόγο θα μου επιτρέψετε να μη «δαιμονοποιήσω» τους ξένους και να μη θεωρώ ότι οι Έλληνες πρέπει να παίζουν μόνο και μόνο από την ταυτότητά τους. Εκτιμώ ότι πρέπει να παίζουν με βάση τη δουλειά τους. Κι αυτή είναι η σημαντική διαφορά που πρέπει να προσέξουμε.

Για να είμαι ειλικρινής το μοντέλο που μου αρέσει περισσότερο είναι το ισπανικό: Δύο ξένοι με υποχρεωτική παρουσία τεσσάρων γηγενών (όπου συμπεριλαμβάνονται και μη Ισπανοί που έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον για μια τριετία σε τμήματα υποδομής σε ομάδα της χώρας), έξι κοινοτικοί ή cotonou παίκτες. Δεν εμπόδισε τους Ισπανούς ούτε ανάπτυξη να έχουν, ούτε και κακές Εθνικές ομάδες. Αλλά ακολουθούν ένα πλάνο.

Στην Basket League το πρόβλημά μας δεν πρέπει να είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Δηλαδή δεν πρέπει να μας απασχολεί ο αριθμός των ξένων αλλά τι παίκτες θα έρθουν.

Τα «λαυράκια» είναι πλέον ελάχιστα, οι αλλαγές είναι συνεχείς και συνηθισμένες (ως κωμικές) και η ποιότητα σίγουρα χαμηλή.

Θα μπορούσε μια λύση να είναι τέσσερις ξένοι αλλά ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ και όχι οι «καραβιές» που έρχονται κατά καιρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και από πλευράς συμπεριφοράς. Διότι- ξεκάθαρα- σε ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο δεν πληρώνεις μόνο αγωνιστική αξία.

Επί της ουσίας, η είσοδος έβδομου ξένου στην Basket League ευνοεί μόνο τις δύο ομάδες της Euroleague αν και ο Ολυμπιακός ακόμα δεν έχει εκφράσει άποψη επί του θέματος ενώ ο Παναθηναϊκός επιμένει στη θέσπισή του. Και ταυτόχρονα είναι τελείως λάθος να το συνδέουμε με την ανάπτυξη που αποτελεί συνάρτηση του πλάνου και όχι του αριθμού των ξένων ή των Ελλήνων.

Ήδη αρκετές ομάδες διαφωνούν αλλά το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία και θα γνωρίζουμε σύντομα τι πρόκειται να γίνει.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Basket League: Ο έβδομος ξένος και τα ερωτηματικά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College