ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας το ελέγχει και το δείχνει

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε την ομορφιά της απλότητας, την εικόνα ενός προπονητή που ελέγχει 100% την ομάδα η οποία έχει βάσεις από πέρυσι κι έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά με τις απαραίτητες προσθήκες. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας το ελέγχει και το δείχνει

Στις 2 Οκτωβρίου είχαμε γράψει ότι ο Ολυμπιακός είναι μπροστά και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Αρκεί να δεις τα γεγονότα.

Επίσης στις 25 Σεπτεμβρίου είχαμε αναφέρει ότι ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα γι’ αυτή τη σεζόν και ήταν μετά τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα στην Κύπρο. Πρόκειται για μια ομάδα η οποία διατήρησε έναν «ισχυρό κορμό» και ταυτόχρονα φρόντισε να αναβαθμιστεί ποιοτικά με την ενίσχυση που πέτυχε στο ρόστερ. Πήρε τους παίκτες που χρειαζόταν ώστε φέτος να έχει ακόμα περισσότερες λύσεις ενώ ταυτόχρονα στην αρχή, στο διάστημα προσαρμογής δηλαδή των νεοφερμένων, οι «παλιοί» θα κρατούσαν την ομάδα.

Στην Βαρκελώνη φάνηκε καθαρά το «έργο» που αναφέραμε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προχώρησε με σιγουριά σε όλες τις κινήσεις του στη διάρκεια του αγώνα, εκμεταλλευόμενος απόλυτα το ρόστερ του και αξιοποιώντας την ποιότητα και την πληρότητα που διαθέτει.

Όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Άλεκ Πίτερς όλοι λέγαμε (και δικαίως) πόσο ιδανικά συμπληρώνεται η θέση «4» με δεδομένη την παρουσία του Σάσα Βεζένκοφ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όμως, όπως αναφέραμε και στην περιγραφή του αγώνα, είχε κάτι καλύτερο στο μυαλό του: Να παίξουν και οι δύο ταυτόχρονα.

Πίτερς και Βεζένκοφ μαζί στην πεντάδα, οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε ένα εξαιρετικό διάστημα στη δεύτερη περίοδο, όταν κι άρχισε να βάζει τα «θεμέλια» στην κυριαρχία του. Τότε που από το -2 βρέθηκε στο +8 προς το τέλος του ημιχρόνου αλλά κι όταν χρειάστηκε στην τελευταία περίοδο για να «καθαρίσουν» τον αγώνα.

Η παρουσία και του Λαρεντζάκη σε αυτό το σχήμα δίνει στον αντίπαλο αρκετά διλήμματα γιατί βρίσκονται στο παρκέ τρεις παίκτες που δε διστάζουν να σουτάρουν. Το κρεσέντο του Λαρεντζάκη στο τελευταίο 6λεπτο με τα 4 τρίποντα που έβαλε τέλος στα όποια εμπόδια προσπαθούσε να τοποθετήσει η Μπαρτσελόνα (με εντελώς ανορθόδοξο ως απογοητευτικό- μπασκετικά- τρόπο) είναι ακόμα μια απόδειξη γι’ αυτό που αναφέρουμε.

Οι δύο φόργουορντ του Ολυμπιακού τελείωσαν τον αγώνα με 30 πόντους και 5/7 τρίποντα αλλά και 11 από τα 36 ριμπάουντ της ομάδας. Το σχήμα που βρίσκονται μαζί στην πεντάδα έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει για ειδικές καταστάσεις ή απέναντι σε ομάδες με ψηλά σχήματα ή επίσης ακόμα και όταν ο Σακίελ ΜακΚίσικ είναι σε κακή κατάσταση (όπως στην Βαρκελώνη)

Παράλληλα, η απόλυτη πληρότητα του Ολυμπιακού στη θέση «5» είναι ακόμα ένα όπλο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο Μουσταφά Φαλ άρχισε στην πεντάδα κι έμεινε για 12’12’’, ο Μπόλομποϊ που ακολούθησε έπαιξε για 18’44’’και με βάση την αξιολόγηση ήταν πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού ενώ τα 9’04’’ του Ταρίκ Μπλακ ήταν παραγωγικότατα.

Ανά πάσα στιγμή ο Ολυμπιακός είχε στο παρκέ έναν σέντερ επιπέδου, καθώς ο Μπόλομποϊ ακολουθούσε ιδανικά το pick and roll με τον Σλούκα (9 ασίστ, άριστος δημιουργικά) ενώ ο Μπλακ έδωσε σημαντικές λύσεις ειδικά στην άμυνα. Πάντως το γεγονός ότι ο Μπαρτζώκας έχει τρεις σέντερ έμπειρους, πανέτοιμους και ποιοτικούς είναι τεράστιο όπλο.

Και βέβαια δε γίνεται να ξεχάσουμε την άμυνα. Η οποία από τη δεύτερη περίοδο λειτούργησε άριστα και «πίεσε» τον αντίπαλο. Η Μπαρτσελόνα είχε 11/29 δίποντα από τη δεύτερη περίοδο και μετά αλλά και ίδιο αριθμό λαθών με ασίστ (9). Τα 7/17 τρίποντα στο ίδιο διάστημα  ήταν η μοναδική απειλή αλλά είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός αποσυντόνισε πλήρως τους γηπεδούχους.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 18 πόντους από λάθη αντιπάλου, όλους στο set παιχνίδι όπου είχαν εξαιρετική και ταχύτατη κυκλοφορία, αυτοματισμούς, ικανότητα στο pick and roll και «άνεση» όσο και αυτοπεποίθηση στο σουτ. Τα 5/17 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου έγιναν 6/11 στο δεύτερο και 4/6 στην τελευταία περίοδο όπου ο Λαρεντζάκης ανέλαβε να «καθαρίσει».

Κι από τη στιγμή κατά την οποία μιλήσαμε για άμυνα δε μπορούμε να ξεχάσουμε τον Τόμας Γουόκαπ που είχε 4 κλεψίματα (τα οποία τοποθετούνται πλάι στις 5 ασίστ και τα 4 ριμπάουντ) αλλά και τον Κώστα Παπανικολάου που πάντα έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτό τον τομέα.

Πολύ σημαντικό ήταν για τον Ολυμπιακό το ότι ο Αϊζάια Κάνααν έκανε ένα πολύ καλό τρίτο δεκάλεπτο στη συνολική προσπάθεια που κάνει ώστε να προσαρμοστεί στα νέα του δεδομένα. Στον Ολυμπιακό του ζητούνται λιγότερα αλλά πολύ πιο ουσιαστικά και συγκεκριμένα πράγματα απ’ ότι στις προηγούμενες ομάδες του.

Και κάτι που δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο: Μέσα σε πέντε ημέρες σε δύο αγώνες κόντρα σε Παναθηναϊκό (τελικός Super Cup) και Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός έχει 39/39 βολές! Πριν τις 25/25 στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» είχε 14/14 στον τελικό του Super Cup στην Ρόδο.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας το ελέγχει και το δείχνει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College