ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΤΑΚΗΣ

Άρης, η πιο βαριά φανέλα του ελληνικού μπάσκετ το έκανε ξανά! (vids)

Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει πως αυτά που κάνει ο μπασκετικός Άρης είναι πέρα από κάθε «λογική» έκπληξη που μπορεί να επιφυλάσσει ο αθλητισμός.
Άρης, η πιο βαριά φανέλα του ελληνικού μπάσκετ το έκανε ξανά! (vids)

Λέμε ότι όλα γίνονται στον αθλητισμό και ότι πέντε αυτοί κι πέντε κι εμείς, αλλά όχι! Αυτά που κάνει ο μπασκετικός Άρης ξεπερνούν κάθε λογική έκπληξη στα σπορ. Το κάνει ξανά και ξανά εδώ και χρόνια. Το έκανε και πέρσι, το έκανε και φέτος με 69-65επί του Παναθηναϊκού.

Κάποτε το έκανε με παίκτες απλήρωτους και κατεβάζοντας τους από το αεροπλάνο που είχαν πάρει την απόφαση να φύγουν. Τώρα το κάνει όντας στην δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του.






Με παίκτες από κολέγια, με μια ομάδα που δεν κοστίζει περισσότερο από 300 χιλιάρικα και απέναντι στον Παναθηναϊκό της Ευρωλίγκας με το 20πλάσιο μπάτζετ. Πέρσι το έκανε από το -19, φέτος το έκανε χωρίς τον βασικό του σέντερ, με μόλις πέντε ξένους και με καμιά 10αρία κόντρα σφυρίγματα.

Τα χρόνια περνούν, οι νέες γενιές αρειανών δεν μεγάλωσαν με τον Αυτοκράτορα Άρη, αλλά βλέπουν  το αλύγιστο μετάλλό του, το αναλλοίωτο βάρος της φανέλας του και αντιλαμβάνονται τι ακριβώς τους έχουν μεταλαμπαδεύσει οι γονείς και οι παππούδες τους.






Δεν έχει σημασία αν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν περισσότερα πρωταθλήματα ή αν ο Άρης δεν έχει κατακτήσει Ευρωλίγκα. Είναι η ομάδα από την οποία ξεκίνησαν όλα για τις ελληνικές ομάδες. Είναι η ομάδα που άλλαξε τους νόμους του εμπορίου, με τα θέατρα να μην λειτουργούν κάθε Πέμπτη που έπαιζε ο Αυτοκράτορας και τα μαγαζιά να πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τηλεόραση, αν ήθελαν να σταυρώσουν πελάτη.

Είναι η ομάδα που έκανε τους οπαδούς των άλλων μεγάλων ομάδων να δηλώνουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ κ.α. στο ποδόσφαιρο και Άρης στο μπάσκετ! Ολα τα παραπάνω «σκεπάζουν» τα πάντα στην οποιαδήποτε σύγκριση αμφισβητήσει το μέγεθος των κιτρινόμαυρων.

Στο καθαρά αγωνιστικό, ο Άρης μας είχε φοβίσει λίγο με όσα έδειξε στο ευρωπαϊκό του ματς κόντρα στη Γουλβς. Έδειχνε μεν ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ που όμως φαινόταν να μην έχει καλύψει επαρκώς τα κενά των περσινών παικτών που αποχώρησαν.






Η σημερινή εμφάνιση και νίκη όμως λέει πολλά. Δεν χρειάζεται να πετάμε στα σύννεφα ούτε να θεωρούμε πως ο Άρης θα… σαρώσει από εδώ και μπρος. Είδαμε όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες.

Καταρχάς η βελτίωση που έδειξε η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη ήταν τρομερή για το τόσο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Είδαμε μια ομάδα φοβερά σκληρή αμυντικά εν αντιθέσει με τη Γουλβς που οι Λιθουανοί έκαναν πάρτι από περιφέρεια και ρακέτα. Αυτή (η άμυνα) πρέπει να είναι η βάση ενός συνόλου που δεν έχει πολλά λεφτά αν θέλει να πετύχει πράγματα.

Στο πρώτο ημίχρονο Άρης δέχθηκε μόλις 20 πόντους, ενώ στο τέταρτο δεκάλεπτο που χρειάστηκε σκορ πέτυχε 24! Ολα όμως άρχισαν από την άμυνα όπου με εξαίρεση του τρίτο δεκάλεπτο  οι παίκτες του Καστρίτη «έπνιξαν» σχεδόν κάθε επιθετικό πλάνο του πολυδιαφημισμένου Παναθηναϊκού.






Με σωστή διαχείριση στα φάουλ, χωρίς επαναλαμβάνω τον Καββαδά και με τον Χόρκλερ να φορτώνεται με φάουλ από νωρίς.  Πραγματικά απίστευτο. Επιθετικά ο Άρης έβγαλε αυτοματισμούς και συνεργασίες που δεν είχαμε δει στον αγώνα του FIBA Europe Cup. Το σπουδαιότερο; Ακόμη κι όταν ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά ο Άρης έβγαλε αντίδραση και έτσι ανάγκασε τους φιλοξενούμενους που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, να λυγίσουν εν τέλει.






Οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να κερδίσουν έχοντας μόλις 11 ασίστ και 18 λάθη! Υπάρχει όμως εξήγηση καθώς ήταν σαρωτική στα ριμπάουντ με 39 έναντι μόλις 29 των πράσινων (τα 12 ο Γκούντγουιν). Επιπλέον υποχρέωσαν την ομάδα του Ράντονιτς σε 19 λάθη και στο κάκιστο 8/28 τρίποντα. Έτσι δεν επέτρεψαν σε κανένα πράσινο να πετύχει πάνω από 13π. (Γουίλιαμς) και εν τέλει στο τριφύλλι να σημειώσει μόλις 65 πόντους!






Φυσικά δεν είναι ολα καλά για τον Άρη. Το πρόγραμμα παραμένει δύσκολο και έτσι όπως είναι όλες οι ομάδες μπορεί να χάσεις από τον καθένα. Στο σημερινό ματς έγιναν πολλές λάθος επιλογές και πρέπει να διορθωθούν. Επίσης πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη χημεία ανάμεσα σε Νότε, Τολιόπουλο και Χάκινς των οποίων το μυαλό είναι περισσότερο στο σκοράρισμα παρά στην οργάνωση.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τελευταία προσθήκη ξένου για την οποία οι πληροφορίες λένε ότι ο Άρης ψάχνει κάτι καλό.




Σε κάθε περίπτωση αυτή η νίκη έδειξε ότι υπάρχει η βάση ώστε ο κόσμος του Άρη να δει μια ομάδα που θα παίζει και φέτος ελκυστικό μπάσκετ. Γιατί ο Αρειανός δεν θέλει μόνο να κερδίζει, αλλά να βλέπει και καλό μπασκετάκι…






Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άρης, η πιο βαριά φανέλα του ελληνικού μπάσκετ το έκανε ξανά! (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.