ΜΠΑΣΚΕΤ

Elite League: Η επίδραση των ξένων και των νέων

Η έρευνα για τη συμμετοχή των παικτών, ξένων αλλά κι Ελλήνων χωρισμένων σε ηλικιακές ομάδες για το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, φέρνει στην επιφάνεια αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Elite League: Η επίδραση των ξένων και των νέων

Την πρώτη αγωνιστική της Elite League την περιμέναμε για να δούμε αρκετά σημαντικά πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Για παράδειγμα η Elite League (για να μην «σπάτε το κεφάλι σας» αποτελεί τη μετονομασία της Α2 Κατηγορίας κατόπιν γενικότερων εξελίξεων από πλευράς ΕΟΚ) καλωσόρισε τους δύο ξένους (κάμποσες ομάδες έκαναν χρήση του δικαιώματος) ενώ υπήρχε ταυτόχρονα η πρόβλεψη για σταδιακή ανανέωση στα ρόστερ σε ό,τι αφορά στους γηγενείς.

Αυτά είναι τα στοιχεία που αναζητήσαμε

Από τους 164 παίκτες που αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα της Elite League οι 19 ήταν ξένοι ενώ σε ό,τι αφορά στους γηγενείς, οι 23 ήταν από 32 ετών και άνω, οι 27 μεταξύ 27-31 ετών, οι 67 μεταξύ 22 και 26 και οι 28 ήταν κάτω από 21 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι η ηλικιακή ομάδα «22-26» είχε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής (40,9%) ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι η ομάδα «U21» είναι η αμέσως επόμενη με ποσοστό στο 17,1%. Στο 16,5% ήταν η ομάδα «27-31) στο 8,5% οι «32-36» και στο 11,6% οι ξένοι.

Σε πρώτη ανάγνωση λοιπόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι έχει «πέσει» ο μέσος όρος αρκετά όπως και το ότι η παρουσία των ξένων δεν επηρέασε τη συμμετοχή των Ελλήνων ειδικά των νεότερων ηλικιακά.

Εκείνο όμως που έχει σημασία στην Elite League είναι να δούμε και τις προσπάθειες, τη γενικότερη συμμετοχή (εκτός της παρουσίας) των γηγενών παικτών και ειδικά των πιο νεαρών σε ηλικία.

Σε ό,τι αφορά στο μερίδιο προσπαθειών λοιπόν.

Η «ομάδα 22-26» έχει και πάλι την πρωτιά με 40,1% ενώ ακολουθούν οι ξένοι με 20,4%. Η ομάδα «U21» έχει μερίδιο στο 8,8%, το μικρότερο συνολικά.

Στους πόντους η κατάσταση δεν αλλάζει καθώς οι «22-26» με την περισσότερη χρονική τους συμμετοχή έχουν ένα ποσοστό κοντά στο 42% της παραγωγής των ομάδων ενώ αντίστοιχα οι ξένοι είναι στο 20,5% και οι «U21» στο 8% (περίπου).

Και βέβαια το σημείο που έχει σημασία είναι ο χρόνος: Στο 42,1% για τους «22-26», στο 14,8% για τους ξένους, στο 17,6% για τους «27-31», στο 15,9% για τους «32+» και στο 9,7% για τους «U21».

Συνολικά οι 95 (από τους 164) Έλληνες παίκτες που αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα της Elite League ήταν maximum 26 ετών κι αυτό αποτελεί μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση σχετικά με το πρωτάθλημα και τη σταδιακή «ανανέωση» που είναι σκοπός να επιτευχθεί. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη Λίγκα επί σειρά ετών θεωρείτο (και όχι άδικα αφού τα στοιχεία ήταν αμείλικτα) η πλέον «γερασμένη».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Elite League: Η επίδραση των ξένων και των νέων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College