Αμίρ Ρούζνιτς: Η συνεργασία που ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό, ο Κούρτιτς και ο πρώην «ερυθρόλευκος» που τον βοήθησε
Ποιος είναι Αμίρ Ρούζνιτς, ο οποίος μονοπώλησε ενδιαφέρον στα μεταγραφικά δρώμενα του Παναθηναϊκού αυτό το καλοκαίρι, και ποια η σχέση του με πρώην «ερυθρόλευκους».Γύρω από το όνομά του αυτό το καλοκαίρι έγινε ντόρος στην ελληνική μανατζερική πιάτσα. Αν και ο Αμίρ Ρούζνιτς έναν χρόνο νωρίτερα με τη μεταγραφή του Γιάσμιν Κούρτιτς είχε ήδη τραβήξει κάποια βλέμματα πάνω του.
Σε αρκετές ομάδες δεν ήταν άγνωστος έστω και εάν δεν είχε συνεργαστεί μαζί τους. Ο Κούρτιτς και η σεζόν που έκανε πέρυσι, ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για να συστηθεί σε περισσότερο κόσμο. Έναν χρόνο αργότερα τρεις ακόμη Σλοβένοι παίζουν στη Super League 1 ελέω Αμίρ Ρούζνιτς. Όλοι τους στον Παναθηναϊκό και έχοντας ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα γραφής.
Αντράζ Σπόραρ, Μπέντζαμιν Βέρμπιτς και Άνταμ Τσέριν είναι οι τρεις πελάτες της AR Sport Management, ενός γραφείου με πολλούς διεθνείς Σλοβένους. Πώς έφτασε, όμως, ο Ρούζνιτς έως το σημείο να πρωταγωνιστεί αυτό το καλοκαίρι στα δρώμενα του Παναθηναϊκού και ποιο ήταν το μεγάλο του στήριγμα στα πρώτα του μανατζερικά βήματα;
Από το ψάρεμα στο ποδόσφαιρο ο Αμίρ Ρούζνιτς
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίζολα, μία παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται αρκετά κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του πως ουδέποτε είχε σκεφτεί μικρός αυτό τον επαγγελματικό προσανατολισμό. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν φανταζόμουν ότι θα κάνω αυτό που κάνω σήμερα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Ψαράς ήθελε να γίνει. Του άρεσε το ψάρεμα σε μία περιοχή που ούτως ή άλλως οι περισσότεροι είχαν σχέση με τη θάλασσα.
Ωστόσο, ξεκίνησε να παίζει και ποδόσφαιρο στην ομάδα της γενέτειράς του. Εκεί έπεσε και η αυλαία για εκείνον φορώντας τα εξάταπα και αφού στο μεσοδιάστημα είχε φορέσει τη φανέλα των Μάριμπορ, Πριμόριε, Πεσκάρα, Κόπερ και Ντομζάλε. Έπαιξε και μία φορά με την εθνική Σλοβενίας.
Ο ίδιος λέει πως μάνατζερ έγινε γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του Νόβιτσα Νέκτσεβιτς. συμπαίκτη του στην Ίζολα στα πρώτα του βήματα. Οι ακριβείς ατάκες του ήταν οι ακόλουθες: «Δεν ήξερα τι να κάνω, αλλά μου είπε ότι θα μου ταίριαζε επειδή είχα πολλές επαφές σε Σλοβενία και Ιταλία. Μου είπε να το δοκιμάσω. Και εκείνος προσπάθησε να γίνει μάνατζερ, αλλά γρήγορα αποφάσισε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο το κομμάτι της προπονητικής».
Τα ιταλικά κονέ μέσω της οικογένειας Μπιγκόν
Οι πιο νέοι ίσως να μην τον θυμούνται. Το όνομα του Αλμπέρτο Μπιγκόν, όμως, στους περισσότερους λέει κάτι. Ο Ιταλός διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα προπονητής στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη. Είχε κάνει μεγάλη καριέρα ως παίκτης κυρίως με τη φανέλα της Μίλαν, ενώ πέρασε από τους πάγκους των Νάπολι, Λέτσε και Περούτζια μεταξύ άλλων.
Στον ιταλικό Βορρά γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μπιγκόν. Η απόσταση από τα σύνορα με τη Σλοβενία δεν ήταν τόσο μεγάλη. Η γνωριμία με την οικογένεια Ρούζνιτς υπήρχε και ο μύθος λέει ότι ο άλλοτε κόουτς του Ολυμπιακού ήταν αυτός που βάφτισε τον Αμίρ Ρούζνιτς. Ως βαφτιστήρι του τον σύστηνε σε αρκετό κόσμο στην προσπάθειά του να του ανοίξει πόρτες το πρώτο χρονικό διάστημα.
Οι δεσμοί των δύο οικογενειών ήταν τέτοιοι που και ο Ρικάρντο Μπιγκόν, γιος του Αλμπέρτο, έβαλε το λιθαράκι του στην πορεία για να ανοίξει ακόμη περισσότερο η ιταλική αγορά για τον Σλοβένο μάνατζερ. Ο Ρικάρντο Μπιγκόν ως ποδοσφαιριστής δεν έκανε καριέρα, αλλά ως στέλεχος διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αρκετές ομάδες. Στη Ρετζίνα ήταν διευθύνων σύμβουλος και στη συνέχεια εργάστηκε σε Νάπολι, Ελλάς Βερόνα και Μπολόνια. Σχετικά πρόσφατα αποχώρησε από την τελευταία.
Η Κύπρος και η ελληνική χείρα βοηθείας
«Φυσικά και θυμάμαι την πρώτη δουλειά που έκανα, ήταν ο Μάρκο Μπαρούν. Πήγε από την Ολίμπια στον Απόλλωνα Λεμεσού. Αμέσως μετά ο Τόντσι Ζλόγκαρ πήγε στο Παραλίμνι και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία μου με την Κύπρο», απάντησε ο Αμίρ Ρούζνιτς όταν ρωτήθηκε αν θυμάται το πρώτο του deal.
Στα δύο προαναφερθέντα και όχι μόνο του άνοιξε την πόρτα Έλληνας ατζέντης. Και εκεί είχε μεσολαβήσει η οικογένεια Μπιγκόν. Το συγκεκριμένο δίδυμο έκανε και άλλες μεταγραφές εκείνη την εποχή, όπως αυτές των Πάτρικ Ίπαβετς και Μάρτιν Πρέγκελι. Δεν σταματούν εδώ οι Σλοβένοι που πήγαν στην Κύπρο τότε μέσω του Ρούζνιτς και των επαφών που στην πορεία έχτισε και μόνος του. Υπήρξαν και άλλοι. Μπεκίμ Κάπιτς και Ντέγιαν Μίλιτς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Στη συγκεκριμένη αγορά εξακολουθεί να έχει πολλά περάσματα. Τρανό παράδειγμα το γεγονός πως πήγε τον Ντάρκο Μίλαντς στην Ανόρθωση λίγους μήνες πριν (σ.σ. απολύθηκε σχετικά πρόσφατα), ενώ έχει και τον Κέναν Μπάιριτς στην Πάφο.
Η εκτόξευση μέσω Μάριμπορ
Ήταν μαθηματικά βέβαιο πως το ξεπέταγμά του στην ιταλική αγορά θα γινόταν κάποια στιγμή. Φυσικά εκτός από τις γνωριμίες θες και τους παίκτες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το επόμενο βήμα. Ο Αμίρ Ρούζνιτς τους είχε και το ματς-κλειδί ήταν το Μάριμπορ – Παλέρμο 3-2. Στην Ιταλία οι Σλοβένοι έχασαν με 3-0, αλλά στην έδρα τους εντυπωσίασαν. Επικράτησαν με 3-2. Στους σκόρερ ήταν ο Γιόσιπ Ίλισιτς, ενώ αρκετά καλά πήγε και ο Αρμίν Μπατσίνοβιτς.
Αυτό ήταν, το νερό είχε μπει στο αυλάκι. «Πακέτο» πήγαν στην Παλέρμο και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ποιος τους εκπροσωπούσε. Ο δεύτερος δεν έκανε τόσο μεγάλη καριέρα. Ο Ίλισιτς έφτασε να ενδιαφέρει ομάδες της Premier League. Πολλοί Σλοβένοι θα ζήλευαν όσα κατάφερε. Αγωνίστηκε σε Φιορεντίνα και Αταλάντα και είχε όλο το πακέτο για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Οι δικοί του δαίμονες τον κράτησαν πιο πίσω. Για τον εκπρόσωπό του, όμως, η δουλειά είχε γίνει. Έκανε όνομα, ενώ έχτισε ακόμη περισσότερο τις επαφές του και το πελατολόγιό του.
Η εθνική Σλοβενίας και ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί καλοί Σλοβένοι παίκτες έχουν επιλέξει να εκπροσωπούνται από την AR Sport Management. Μπορεί κανείς να δει την τελευταία κλήση της εθνικής Σλοβενίας για να διαπιστώσει την επιρροή του πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Ιγκόρ Βέκιτς, Πέταρ Στογιάνοβιτς, Γιαν Μλάκαρ, Γιάσμιν Κούρτιτς, Άνταμ Τσέριν και Μπέντζαμιν Βέρμπιτς ήταν στην αποστολή για τα ματς με Νορβηγία και Σουηδία.
Σκεφτείτε πως υπάρχουν και άλλοι ενεργοί διεθνείς παίκτες του που απλώς δεν είχαν πάει σε αυτά τα ματς. Από τον φορ του Παναθηναϊκού Σπόραρ των 40 συμμετοχών με το εθνόσημο και των έξι γκολ, μέχρι τον τους Λέο Στούλατς (Παλέρμο) και Ζαν Τσέλαρ (Λουγκάνο).
Σε αυτές τις περιπτώσεις ατζέντηδες με τέτοια δυναμική στη χώρα τους, έχουν και μία ομάδα-στήριγμα. Φυσικά αναφερόμαστε στη Μάριμπορ. Ανέκαθεν υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας με τους πρωταθλητές Σλοβενίας.
Έχουν ακουστεί πολλά για το πόσο περνούσε ο λόγος του εκεί. Οι σχέσεις του Αμίρ Ρούζνιτς με έναν ακόμη πρώην «ερυθρόλευκο», τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ήταν επίσης εξαιρετικές για όσο ο τελευταίος διατελούσε τεχνικός διευθυντής της Μάριμπορ. Επί του θέματος ο γνωστός agent είχε τοποθετηθεί κάποια στιγμή λέγοντας πως «σε όποιον με κατηγορεί, λέω το εξής. Ας προσπαθήσουν να κάνουν κι εκείνοι σπίτι τους τη Μάριμπορ. Κάθε ευρώ, το έβγαλα τίμια. Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς δεν μου χάρισε τίποτα».
Κερδίζοντας τον «δύσκολο» Γιοβάνοβιτς
Με τον Γιάσμιν Κούρτιτς πορεύονται μαζί για πολλά χρόνια. Έχει να το λέει με υπερηφάνεια, άλλωστε, πως αρκετοί πελάτες του μένουν μαζί του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό από μόνο του αποδεικνύει το πόσο ευχαριστημένοι είναι με τις υπηρεσίες του. Το deal του Σλοβένου χαφ στον ΠΑΟΚ από μόνο του δεν ήταν ικανό να στρέψει πάνω του τόσα ελληνικά βλέμματα, όσο καλά και εάν πήγε πέρυσι ο 33χρονος.
Το να περνάει, όμως, ένας ξένος μάνατζερ στην ίδια μεταγραφική περίοδο τρεις παίκτες του σε κλαμπ του Big 5, είναι εντυπωσιακό. Ειδικά όταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος μεταγραφικά είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Στην Κύπρο οι δρόμοι τους μπορεί να συναντήθηκαν σε επίπεδο επαφών, αλλά έως εκεί. Ωστόσο, ο κόουτς του Παναθηναϊκού είναι σαφές πως έχει πολλές και καλές γνωριμίες στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.
Επομένως, δεν ήταν και δύσκολο να βρεθεί κώδικας επικοινωνίας. Το βασικό ήταν να υπάρξει το απαραίτητο μπάτζετ. Πέρυσι deals όπως του Σπόραρ ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας. Φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Ο Παναθηναϊκός έριξε χρήματα στην αγορά και αυτομάτως κατάφερε να προσεγγίσει παίκτες μεγαλύτερης αξίας, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να τον ανεβάσουν επίπεδο.
Από τις πρώτες επαφές του «τριφυλλιού» με τον Αμίρ Ρούζνιτς έπεσαν όλα τα ονόματα στο τραπέζι. Τελικά έκλεισαν και οι τρεις. Δεν έχει σημασία η χρονική σειρά με την οποία έπεσαν οι υπογραφές. Ούτε το ποιο όνομα έκαιγε αρχικά περισσότερο. Στον Γιοβάνοβιτς έκαναν όλοι, αποκτήθηκαν όλοι και προς το παρόν έχουν δικαιώσει τον Σέρβο τεχνικό.
Ο Παναθηναϊκός εντυπωσιάζει, οι Τσέριν και Σπόραρ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το 9×9, ενώ και ο Βέρμπιτς «φωνάζει» πως έρχεται με εμφανίσεις όπως αυτή με τον Άρη. Κάπως έτσι ο Αμίρ Ρούζνιτς άνοιξε άλλη μία πόρτα και ίσως ο Γιοβάνοβιτς τον χρειαστεί ξανά και στο μέλλον. Άλλωστε έχει δείξει ο τελευταίος πως αυτούς που τον βοηθούν να «ξεκλειδώσει» διάφορες μεταγραφικές υποθέσεις, δεν τους ξεχνάει φροντίζοντας, πάντως, να κρατάει και τις απαραίτητες αποστάσεις.
Άρης: Δεδομένα και δυσκολίες για Καμαρά – Μια επιστροφή που (θα) κερδίσουν όλοι!
Διαιτησία – Κοράκι: AΠΟΚΑΛΥΨΗ! Διαιτητής Super League «τελειώνει» τον Νοέμβριο!