Ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Κάτας και την Μακάμπι
Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ ενώ ο Όντεντ Κάτας προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι δεν είναι το κεντρικό πρόσωπο του αγώνα. Ή μήπως είναι;Κάθε αποστολή που είχε ο Παναθηναϊκός στο Τελ Αβίβ ακόμα και στις «χρυσές εποχές» δεν ήταν ποτέ εύκολη, όπως και για κάθε ομάδα.
Τι γυρεύει λοιπόν ο Παναθηναϊκός στην έδρα της Μακάμπι; Να δείξει ότι έχει θέληση, ότι έχει προοπτική, ότι μπορεί σταδιακά να βρει τα στοιχεία εκείνα που θα τον ισχυροποιήσουν και θα αλλάξει το αγωνιστικό του πρόσωπο. Ο Ντουέιν Μπέικον δε θα είναι βέβαια παρών, αλλά ο Νέιτ Γουόλτερς που επανήλθε με το Λαύριο δίνει παραπάνω πράγματα στην ομάδα.
Απέναντι στην Μακάμπι και τον Όντεντ Κάτας σε ένα El Clasico (ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον ιστορικά) της Euroleague. Μετρήστε ότι ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι έχουν τεθεί αντιμέτωπες σε τρεις τελικούς φάιναλ φορ, δύο ημιτελικούς ενώ ακόμα μια φορά αναμετρήθηκαν σε πλέι οφ.
Και με τον Κάτας να προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι το κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης. Το 2000 ήταν, όταν φορώντας τα «πράσινα» εκτέλεσε την Μακάμπι στον τελικό. Τώρα, ως προπονητής της «ομάδας του λαού» θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό με τον οποίο, το 2021 κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα.
Δεν προχώρησε την επόμενη χρονιά και σε δηλώσεις του δεν είχε κρύψει την πίκρα του για το ότι ο Παναθηναϊκός οδηγήθηκε στη λύση του Δημήτρη Πρίφτη χωρίς να του πει το παραμικρό περί ανανέωσης.
Και μάλιστα είχε τονίσει ότι «απογοητεύτηκε από τη συμπεριφορά των Αλβέρτη και Διαμαντίδη». Τέλος πάντων, πάει αυτό.
Η Μακάμπι θα δώσει τον τέταρτο εντός έδρας αγώνα της όπου παραμένει αλώβητη. Και κυρίως σκοράρει αρκετά καλά. Για την ακρίβεια έχει 83,3 πόντους στο Τελ Αβίβ ενώ στο μοναδικό αγώνα που έδωσε εκτός (στην Κωνσταντινούπολη με την Φενέρμπαχτσε) έμεινε στους 71.
Μάλιστα στη διάρκεια της «διαβολοβδομάδας» και στις δύο αναμετρήσεις με Μονακό και Βιλερμπάν αντίστοιχα, η Μακάμπι δέχθηκε 69 και 70 πόντους αντίστοιχα ενώ σκόραρε 78 και 88. Κράτησε χαμηλά τις αντιπάλους της έχοντας κοινό χαρακτηριστικό το τρομερό της δεύτερο ημίχρονο.
Κόντρα στην Βιλερμπάν το δεύτερο ημίχρονο ήταν στο 46-28 ενώ με την Μονακό ήταν 47-28 κι αυτό δείχνει πολλά σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα των αντιπάλων του Παναθηναϊκού και προφανώς στη δύναμη της έδρας. Και στις δύο αναμετρήσεις, έκανε ανατροπή (από το -13 με την Βιλερμπάν και από το -19 με την Μονακό).
Τα στοιχεία αυτά είναι εντυπωσιακά και σίγουρα δεν περνούν αδιάφορα. Οι Γουέιντ Μπάλντουιν και Λορέντζο Μπράουν έχουν μαζί 29,5 πόντους- 11,7 ασίστ- 7,7 ριμπάουντ, έχουν πάρει τα 59 από τα 168 δίποντα και τα 49 από τα 99 τρίποντα της Μακάμπι.
Βρίσκονται αρκετή ώρα (και μαζί βέβαια) στο παρκέ με 30’47’’ για τον Μπράουν και 28’07’’ για τον Μπάλντουιν. Μαζί με τον Πόιθρες και τον Νέμπο είναι οι παίκτες που έχουν αρχίσει και στους τέσσερις αγώνες στην πρώτη πεντάδα και βέβαια παίζουν τον περισσότερο χρόνο συνυπολογίζοντας και τα 23’17’’ του Μπόνζι Κόλσον.
Οι 18,5 ασίστ για μόλις 11,5 λάθη, τα 13,3 επιθετικά ριμπάουντ (δεύτερη σε όλη την Euroleague) τα 7,5 κλεψίματα και οι 4,8 τάπες (καλύτερη ομάδα στη διοργάνωση) είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν.
Καθώς επίσης και το γεγονός ότι υποχρεώνει τους αντιπάλους της να σουτάρουν κάτω από το 50% στα δίποντα (48,4% συγκεκριμένα) και μόλις 31% στα τρίποντα. Επίσης υποχρεώνει τους αντιπάλους σε 14 λάθη για μόλις 12 ασίστ και τους «κατεβάζει» την αξιολόγηση στο 80,3 (να φανταστείτε οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού έχουν αντίστοιχα 91)
Όμως υπάρχουν και κάποια σημεία τα οποία φανερώνουν αδυναμίες.
Τα 16,5 επιθετικά ριμπάουντ που μαζεύουν οι αντίπαλοί της είναι η χειρότερη αμυντική επίδοση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Απέναντι στις δύο γαλλικές ομάδες στη «διαβολοβδομάδα» δέχθηκε 32 πόντους (από τους 139, δηλαδή περίπου το 1/4) από δεύτερες επιθέσεις των αντιπάλων.