Μουντιάλ 2022: Οι πρώτοι σκόρερ σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο
Μουντιαλ 2022: Από τον Γκιγέρμο Στάμπιλε της Αργεντινής του 1930 μέχρι τον Χάρι Κέιν με την Αγγλία το 2018, σας παρουσιάζουμε όσους κατέκτησαν το χρυσό παπούτσι στο Παγκόσμιο ΚύπελλοΜουντιαλ 2022: Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι γεμάτο από όμορφα τέρματα και κορυφαίους σκόρερ που άφησαν το στίγμα τους στον θεσμό.
Στο τέλος κάθε Μουντιάλ, αυτό που μένει στη συνείδηση και τη μνήμη των φιλάθλων είναι ο νικητής ή κάποιο αξιοπερίεργο περιστατικό. Πολλές φορές όμως, ο κόσμος συνδέει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με το πρόσωπο που του έκανε εντύπωση στη διοργάνωση. Και ο συγκεκριμένος πρωταγωνιστής συνήθως είναι ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά.
Από το 1930 έως και το 2018, το Sportime Kids σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα γεμάτο γκολ. Πάρτε θέση και διαβάστε για τους παίκτες που κατέκτησαν το «χρυσό παπούτσι» στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή.
Πέρα από γκολ βέβαια, υπάρχει και η μεγάλη κατάρα του 21ου αιώνα – Θα «σπάσει» στο Κατάρ;
Γκιγιέρμο Στάμπιλε, Αργεντινή – 1930 – 8 γκολ
Η διοργανώτρια Ουρουγουάη κατέκτησε το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας, όμως ο θρυλικός Αργεντινός ήταν η φιγούρα της διοργάνωσης.
Αντζελο Σκιάβιο, Ιταλία – Ιταλία 1934 – 4 γκολ
Εντμουντ Κόνεν, Γερμανία
Ολντριχ Νέγεντλι, Τσεχοσλοβακία
Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Ευρώπη, υπήρξε τριπλή ισοβαθμία στους σκόρερ, με τον Αντζελο Σκιάβιο να αποτελεί πρωταγωνιστή πετυχαίνοντας γκολ στην παράταση και να δίνει το τρόπαιο στη «σκουάντρα ατζούρα».
Λεονίντας Ντα Σίλβα, Βραζιλία – Γαλλία 1938 – 8 γκολ
Πριν ακόμα γεννηθεί ο Πελέ, ο Λεονίντας Ντα Σίλβα ήταν ο εμβληματικός παίκτης της Βραζιλίας. Ωστόσο, τα 8 τέρματά του δεν έφταναν στο FIFA World Cup της Γαλλίας για να δώσον το τρόπαιο στη «σελεσάο».
Αντεμίρ ντε Μενέσες, Βραζιλία – Βραζιλία 1950 – 9 γκολ
O Aντεμίρ έγινε ο Βραζιλιάνος που σκοράρει τα περισσότερα τέρματα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά η χώρα του βίωσε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές «κηδείες» στην ιστορία χάνοντας μέσα στο «Μαρακανά» από την Ουρουγουάη.
Μουντιαλ 2022: Σάντορ Κότσις, Ουγγαρία – Ελβετία 1954 – 11 γκολ
Μια επίδοση ρεκόρ από έναν εμβληματικό παίκτη μιας θρυλικής ομάδας που έμεινε στην ιστορία. Η Ουγγαρία έφτασε μέχρι τον τελικό, αλλά οι Πούσκας – Κότσις είδαν την Γερμανία να κατακτά το πρώτο της Μουντιάλ
Ζιστ Φοντέν, Γαλλία – Σουηδία 1958 – 13 γκολ
Στο Μουντιάλ όπου μας συστήθηκε ο Πελέ, υπήρξε ένας παίκτης, ο οποίος έχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων στη διοργάνωση. Ο Γάλλος στράικερ Ζιστ Φοντέν πρόλαβε και σκόραρε 13 φορές, με τη Βραζιλία να σηκώνει τελικώς το τρόπαιο.
Ντράζεν Γέρκοβιτς, Γιουγκοσλαβία – Χιλή 1962 – 5 γκολ
Υπήρξε άνθρωπος που μπορούσε να διεκδικήσει τα φώτα της προσοχής από την αστραφτερή Βραζιλία; Κι όμως! Ο Ντράζεν Γέρκοβιτς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης χωρίς να «ματώσει» και πολύ τα δίχτυα.
Εουσέμπιο, Πορτογαλία – Αγγλία 1966 – 9 γκολ
Πέρασε, δεν πέρασε τη γραμμή το γκολ του Τζεφ Χαρστ, το Παγκόσμιο του 1966 ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας του Εουσέμπιο. Ο «μαύρος πάνθηρας» της Πορτογαλίας την οδήγησε στην τρίτη θέση πετυχαίνοντας μάλιστα και δύο γκολ απέναντι στη Βραζιλία!
Γκερντ Μίλερ, Γερμανία – Μεξικό 1970 – 10 γκολ
Ο θρύλος της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας μπορεί να χρειάστηκε να περιμένει τέσσερα χρόνια ακόμα για να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με τα «πάντσερ», αλλά το 1970 πέτυχε την τρίτη καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος όλων των εποχών.
Γκρζέγκορζ Λάτο, Πολωνία – Δυτική Γερμανία 1974 – 7 γκολ
Η ομάδα – έκπληξη του τουρνουά που κέρδισε τη Βραζιλία στον μικρό τελικό είχε και έναν μεγάλο πρωταγωνιστή. Ο Γκρζέγκορζ Λάτο ήταν το αντίπαλο δέος του Γιόχαν Κρόιφ σε εκείνο το Μουντιάλ με απίθανα γκολ.
Μάριο Κέμπες, Αργεντινή – Αργεντινή 1978 – 6 γκολ
Το πρώτο τρόπαιο της Αργεντινής συνοδεύτηκε από τις εκπληκτικές εμφανίσεις του Μάριο Κέμπες. Με μακρύ μαλλί και αλήτικο στιλάκι, ο άσος των Ρίβερ Πλέιτ και Βαλένθια έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει ήρωας ενός έθνους. Και το κατόρθωσε.
https://www.youtube.com/watch?v=93WoviYR0wQ&ab_channel=LintasCountry
Πάολο Ρόσι, Ιταλία – Ισπανία 1982 – 6 γκολ
Ενας ακόμα ποδοσφαιριστής που «έφτιαξε» όνομα με γκολ κόντρα στη Βραζιλία. Απέναντι σε Ζίκο, Σόκρατες και τους υπόλοιπους αστέρες της «σελεσάο», ο μεγάλος Ιταλός πέτυχε χατ-τρικ στον δρόμο για την 3η κούπα της «σκουάντρα ατζούρα». Αναδείχθηκε και MVP του τουρνουά.
Μουντιαλ 2022: Γκάρι Λίνεκερ, Αγγλία – Μεξικό 1986 – 6 γκολ
Στο Μουντιάλ του Ντιέγκο Μαραντόνα, ελάχιστοι θα θυμούνται ότι ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν τελικώς ο πρώτος σκόρερ. Στη σκιά του «θεού», ο Βρετανός οδήγησε την Αγγλία μέχρι τους «8», όπου και την σταμάτησε η Αργεντινή.
Σαλβατόρε «Τότο» Σκιλάτσι, Ιταλία – Ιταλία 1990 – 6 γκολ
Για τους φίλους, Τότο. Ο ορισμός του παίκτη που απέκτησε αναγνωρισιμότητα από ένα καλό τουρνουά. Η μετέπειτα πορεία του σε Γιουβέντους και Ιντερ δεν ήταν ανάλογη των έξι γκολ που έκαναν τους πάντες να αναρωτιούνται «ποιος είναι αυτός;»
Ολεγκ Σαλένκο, Ρωσία & Χρίστο Στόιτσκοφ, Βουλγαρία – ΗΠΑ 1994 – 6 γκολ
Ολοι θυμούνται το χαμένο πέναλτι του Μπάτζιο στον τελικό με τη Βραζιλία, αλλά και την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Μουντιάλ. Στο Παγκόσμιο των ΗΠΑ κυριάρχησαν οι άμυνες, με τους δύο κορυφαίους σκόρερ να είναι ο Ρώσος Ολεγκ Σαλένκο (Ντ. Κιέβου, Βαλένθια, Ρέιντζερς) και ο εμβληματικός φορ της Μπαρτσελόνα, Χρίστο Στόιτσκοφ με τη Βουλγαρία.
Νταβόρ Σούκερ, Κροατία – Γαλλία 1998 – 6 γκολ
Πριν δημιουργηθεί ο μύθος του Ζινεντίν Ζιντάν, ο Νταβόρ Σούκερ με τον Ρονάλντο ήταν τα δύο πρόσωπα της διοργάνωσης. Ο Κροάτης φορ που έπαιζε τότε στη Ρεάλ Μαδρίτης έστειλε με δικά του τέρματα την νεοσύσταρη εθνική του ομάδα στους «4», όπου λύγισε κόντρα στους «τρικολόρ».
Ρονάλντο Ναζάριο ντε Λίμα, Βραζιλία – Κορέα και Ιαπωνία 2002 – 8 γκολ
Ο άνθρωπος που μετά από δύο εγχειρήσεις στους χιαστούς του έκανε περήφανο ένα ολόκληρο έθνος και έφερε ξανά το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή στη Βραζιλία. Το «φαινόμενο» του ποδοσφαίρου πέτυχε οκτώ τέρματα και μαζί με τους Ριβάλντο – Ροναλντίνιο συγκρότησαν μια από τις πιο φονικές τριπλέτες στην ιστορία.
Μίροσλαβ Κλόζε, Γερμανία – Γερμανία 2006 – 5 γκολ
Στο δεύτερο Μουντιάλ που διεξήχθη «σπίτι» της, η Γερμανία απέτυχε να το κατακτήσει λόγω της φοβερής Ιταλίας. Ωστόσο, ο Μίροσλαβ Κλόζε γιγάντωσε τη φήμη του, στον δρόμο για την ανάδειξή του σε κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων (16 τέρματα συνολικά).
Ουέσλι Σνάιντερ, Ντιέγκο Φορλάν, Τόμας Μίλερ, Νταβίντ Βίγια – Ν. Αφρική 2010 – 5 γκολ
Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αφρική, οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά (Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουρουγουάη) είχαν τον δικό τους κορυφαίο σκόρερ. Τέσσερις παικταράδες, που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Βέβαια, στο τέλος πανηγύρισε ο Νταβίντ Βίγια με τη «φούρια ρόχα».
Μουντιαλ 2022: Χάμες Ροντρίγκες, Κολομβία – Βραζιλία 2014 – 6 γκολ
Το γκολ απέναντι στην Ουρουγουάη έγινε ένα από τα πιο εικονικά στιγμιότυπα στη σεζόν. Η πορεία της Κολομβίας στο Παγκόσμιο της Βραζιλίας σταμάτησε μοιραία κόντρα στη διοργανώτρια, αλλά ο Χάμες Ροντρίγκες με τα έξι τέρματά του πήρε το εισιτήριο για να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Χάρι Κέιν, Αγγλία – Ρωσία 2018 – 6 γκολ
Το τοπίο έμοιαζε ονειρικό για την Αγγλία, ώστε να επιστρέψει στον θρόνο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας μετά από 52 χρόνια. Ο Χάρι Κέιν έκανε τα πάντα για να το καταφέρει, αλλά η Κροατία του Μόντριτς σταμάτησε τα «τρία λιοντάρια» στα ημιτελικά.
Μουντιαλ 2022: Ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά;
Πολλά τα φαβορί, με τον Τόμας Μίλερ να έχει την ευκαιρία να πλησιάσει την κορυφή των σκόρερ συνολικά στον θεσμό. Θα τα καταφέρει; Ή μήπως θα είναι όντως το Μουντιάλ του Ρονάλντο και του Μέσι;