Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι αποκαλύψεις για τον στόχο «5046c» Κωστή Χατζηδάκη, δημιουργούν κλίμα φόβου στην κυβέρνηση
«Όμηροι» των πιθανών νέων αποκαλύψεων έχουν γίνει βουλευτές και υπουργοί της Κυβέρνησης - Το σκάνδαλο των υποκλοπών λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσειςΚλυδωνισμούς πολλών ρίχτερ προκαλεί στην ΝΔ ο νέος γύρος αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη η παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. Πανθομολογουμένως το κλίμα στην κυβέρνηση έχει γίνει εξαιρετικά βαρύ, με υπουργούς και βουλευτές να παρακολουθούν σαστισμένοι το «ξεδίπλωμα» του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο βδομάδα με την εβδομάδα λαμβάνει σαρωτικές διαστάσεις.
Η αποκάλυψη της εφημερίδας Documento για το ότι ένας εν ενεργεία υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ήταν στόχος παρακολούθησης με τον κωδικό «5046c», είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί η τελευταία γραμμή άμυνας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θυμόμαστε πως τον πρώτο καιρό των αποκαλύψεων, η επίσημη «γραμμή» της κυβέρνησης ήταν πως τα δημοσιεύματα αποτελούσαν «μυθεύματα». Στην συνέχεια το αφήγημα άλλαξε και κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως ίσως τελικά να έχουν βάση οι αποκαλύψεις, άλλα οι παρακολουθήσεις γίνονται από… ιδιώτες που χρησιμοποιούν παράνομα το Predator και όχι από την ΕΥΠ. Επομένως ως έσχατο επιχείρημα, παρουσιάστηκε πως οι δημοσιευμένες λίστες προσώπων που παρακολουθούνταν δεν συνοδεύονταν από κανένα τεκμήριο που να αποδείκνυε πως η παρακολούθηση γινόταν από την ΕΥΠ.
Όμως η δημοσίευση συγκεκριμένων διαλόγων του Κωστή Χαζηδάκη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και επικοινωνία του με καναλάρχη, άλλα και η αποκάλυψη πως ο υπουργός παρακολουθούταν από την ΕΥΠ από τον Νοέμβριο του 2020, είναι τόσο συντριπτικά τεκμήρια που δεν επιτρέπουν παρερμηνείες και επικοινωνιακές «τρίπλες».
Οι κυβερνητικοί που επιλέγουν ακόμα και τώρα τον δρόμο του στρουθοκαμηλισμού, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται όλο και περισσότερο στα μάτια του λαού, αφού η κατρακύλα του σκανδάλου δεν έχει γυρισμό. Και μόνο το γεγονός ότι μια ολόκληρη κυβερνητική παράταξη προσώπων, έγινε λίστα στόχων παρακολούθησης με κωδικούς αριθμούς, φανερώνει το μέγεθος της πολιτικής σήψης και της δημοκρατικής εκτροπής.
Οι αποκαλύψεις λαμβάνουν ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις δεδομένου του ότι ήρθαν στο φως αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την άτακτη φυγή από την Βουλή, όταν ερωτήθηκε επανειλημμένως από τον Αλέξη Τσίπρα αν γνώριζε πως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.
Όσο ξεδιπλώνεται το κουβάρι των εξελίξεων, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης αναμένουν με φόβο το τι άλλο πρόκειται να αποκαλυφθεί, είτε αυτό είναι καταγεγραμμένες συνομιλίες των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε «περίεργες» συζητήσεις κυβερνητικών με επιχειρηματίες, καναλάρχες και εκδότες.
Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει δημόσια εμφάνιση με τον Κωστή Χατζηδάκη την Κυριακή (11/12) σε κομματική εκδήλωση στο Χαϊδάρι ήταν μια – μάλλον – απεγνωσμένη επικοινωνιακή προσπάθεια να βγει προς τα έξω πως όλα είναι… ρόδινα μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και του πρωθυπουργού. Μια κίνηση που ασφαλώς δεν έπεισε κανέναν, εφόσον οι απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις, δεν δίνονται και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην πολιτική της «στρουθοκαμήλου».
Το τελευταίο αφήγημα (και ίσως το πιο γραφικό όλων) που επιστρατεύεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον για την υπόθεση των υποκλοπών είναι πως ναι μεν όλα αυτά τα πρόσωπα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, άλλα λειτουργούσε μια… παρα – ΕΥΠ μέσα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που δρούσε κάτω από την μύτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή χωρίς να το γνωρίζει ο πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ένα αφήγημα που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μόνο δύο συμπεράσματα. Είτε πως ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια και επομένως οι κινήσεις του αποτελούν μια ξεκάθαρη δημοκρατική εκτροπή, είτε πως δεν γνώριζε τίποτα για μια τόσο σοβαρή διαρροή πληροφοριών, άρα και πάλι είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος, αφού δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την δημοκρατική ομαλότητα της χώρας.