Κροατία: Μπήκε στη ζώνη του ευρώ και του Σένγκεν
Η Κροατία έγινε το 20ό μέλος της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα μπήκε στη ζώνη ΣένγκενΚροατία: Στη ζώνη του ευρώ εντάχθηκε από την Πρωτοχρονιά του 2023 η βαλκανική χώρα, εγκαταλείποντας το εθνικό της νόμισμα (κούνα).
Έγινε το 20ό μέλος της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα μπήκε στον χώρο Σένγκεν, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και αγαθών, μία σχεδόν δεκαετία αφότου έγινε μέλος της Ένωσης.
Στην πρόσοψη του κτιρίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας, έπειτα από την αλλαγή του χρόνου, προβαλλόταν το ευρώ.
Στη ζώνη Σένγκεν και στο ευρώ, καλωσόρισε τη βαλκανική χώρα και η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρέθηκε στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας.
Έκανε λόγο για μια ημέρα χαράς και περηφάνιας τόσο για τον κροατικό λαό όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ένταξή της εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στον τουρισμό με περίπου το 70% των τουριστών να προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν λόγο για μια ιστορική επιτυχία κι έναν στρατηγικό στόχο που θα φέρει σταθερότητα.
H Κροατία πριν από το ευρώ
Η ιδέα του κούνα εμφανίστηκε το 1939, όταν η Μπανοβίνα, μια αυτόνομη επαρχία μέσα στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, σχεδίαζε να εκδώσει το δικό της νόμισμα.
Το 1941 το καθεστώς των Ουστάσι δημιούργησε το ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας και το καθιέρωσε ως νόμισμα.
Συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι το 1945, όταν και εξαφανίστηκε με την εγκαθίδρυση της Γιουγκοσλαβίας και την αντικατάστασή του με το δηνάριο.
Το σύγχρονο κούνα καθιερώθηκε στις 30 Μαΐου 1994, όταν άρχισε η μεταβατική περίοδος από το προσωρινό κροατικό δηνάριο, το οποίο ήταν σε ισχύ από το 1991 και καταργήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1994 (είχε ταυτιστεί με τον αιματηρό πόλεμο της Κροατίας).
Το κούνα αρχικά συνδέθηκε με το γερμανικό μάρκο και, με την αντικατάστασή από το ευρώ το 1999, έπλευσε προς το ευρώ.