ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Κακό μαντάτο – Τι προβλέπουν οι δείκτες;

Άκρως ανησυχητική η πρόβλεψη που έκανε η Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Κακό μαντάτο – Τι προβλέπουν οι δείκτες;

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβη σε μία δυσάρεστη πρόβλεψη αναφορικά με την οικονομία και την κατάσταση που θα επικρατήσει στο εγγύς μέλλον.

«Η παγκόσμια οικονομία φλερτάρει επικίνδυνα με την ύφεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, αναμένεται φετινή ανάπτυξη κατά μόλις 1,7%, μια απότομη μείωση από το 3% που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος της Covid αποτελούν τους βασικότερους λόγους για την επικείμενη ύφεση.

Οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων επιλέγονται ως η βασική πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι η ύφεση θα έχει «ευρεία βάση» και η αύξηση των κερδών των ανθρώπων σε σχεδόν κάθε μέρος του κόσμου «θα είναι πιο αργή εν συγκρίσει με τη δεκαετία πριν από την Covid-19».

Το ποσοστό ανάπτυξης 1,7% θα ήταν το χαμηλότερο από το 1991, με εξαίρεση τις υφέσεις του 2009 και του 2020, που προκλήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πανδημία αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη στις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου είναι πιθανό να συνεχίσει την απότομη επιβράδυνσή της (από 5,3% μετά την πανδημία το 2021, σε 2,5% το 2022, και μόλις 0,5% φέτος).

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιβραδύνσεις αυτής της κλίμακας προμηνύουν μια παγκόσμια ύφεση», προειδοποίησε η Τράπεζα, προσθέτοντας ότι αναμένει «μια απότομη, μακροχρόνια επιβράδυνση».

Εάν επιβεβαιωθεί η σχετική πρόβλεψη, θα είναι η πρώτη φορά από τα 30s’ που θα καταγραφούν δύο παγκόσμιες υφέσεις μέσα στην ίδια δεκαετία.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Κίνα είναι τα τρία μέρη με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο η έκθεση ανέφερε ότι «όλα περνούν μια περίοδο έντονης αδυναμίας».

Το ΔΝΤ έχει ήδη συνταχθεί με την πρόβλεψη που έκανε η Παγκόσμια Τράπεζα:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παγκόσμια Τράπεζα: Κακό μαντάτο – Τι προβλέπουν οι δείκτες;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.