ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Σενάρια για κάλπες 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου – Αυτοί είναι οι λόγοι

Οι σημαντικότεροι λόγοι που η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι εκλογές 2023 να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και όχι στις 9 Απριλίου όπως αναμενόταν αρχικά.
Εκλογές 2023: Σενάρια για κάλπες 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου – Αυτοί είναι οι λόγοι

Εκλογές 2023: Ενώ οι Έλληνες πολίτες προετοιμάζονταν για εκλογές την 9η Απριλίου, έρχονται νέα δεδομένα που είναι πιθανόν να αλλάξουν την ημερομηνία του πότε θα στηθούμε στις κάλπες.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς τους εξετάζουν το ενδεχόμενο η εκλογική αναμέτρηση να πραγματοποιηθεί τελικά -με απλή αναλογική- στο τέλος της Άνοιξης και η δεύτερη αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα ο ένας λόγος είναι οι καταστροφικοί σεισμοί που έγιναν στην Τουρκία πριν από μία εβδομάδα.. Οι αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα στη γειτονική χώρα είναι πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει πως ίσως να μην υφίσταται πλέον λόγος η Ελλάδα να βιαστεί για εκλογές τον Απρίλη.

Από την άλλη πάντως στην περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νιώσει πίεση δημοσκοπικά (υπάρχει έντονη κατακραυγή εναντίον της Κυβέρνησής του από τους Τούρκους μετά τους σεισμούς) ίσως ο Τούρκος πρόεδρος αρχίσει να εξαπολύει νέες επιθέσεις κατά της χώρας μας. Έτσι έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία (στις 21 Μαΐου) ουσιαστικά δεν θα υπάρχει υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Εκλογές 2023: Σενάρια για κάλπες 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου – Αυτοί είναι οι λόγοι

Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος ώστε να μετατεθούν οι εκλογές 2023, είναι πως κάποιοι στο επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως αν η χώρα μας πάει στις κάλπες στα τέλη του Μαΐου, είναι πιθανό να έχουν αναχωρήσει για σεζόν σε τουριστικές περιοχές μεγάλος αριθμός νέων. Τι σημαίνει αυτό για την Κυβέρνηση; Ότι μια ηλικιακή ομάδα στην οποία -σύμφωνα με τις δημοσκοπίσεις- ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μεγαλύτερο έρεισμα θα είναι δύσκολο να επιστρέψει στους τόπους καταγωγής της ώστε να ψηφίσει!

Από εκεί και πέρα εφόσον τελικά επελεγή ο Μάιος για εκλογές οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 21 του μηνός, εν ώ οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Τέλος να επισημάνουμε οτι το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν τον Απρίλιο δεν έχει εκλείψει και αν τελικά όντως οι εκλογές γίνουν πριν το Πάσχα τότε η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 9η Απρίλη (Κυριακή), ή ακόμη και η Κυριακή 2 Απρίλη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκλογές 2023: Σενάρια για κάλπες 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου – Αυτοί είναι οι λόγοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.