ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Παναθηναϊκός είναι σε μεταγραφική και όχι σε αγωνιστική περίοδο

Το τελευταίο διάστημα ο Παναθηναϊκός (με δική του κατεύθυνση) βρίσκεται στο επίκεντρο με βάση την ομάδα της σεζόν 2023-2024. Κατά πόσο είναι σωστό αυτό; Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο Παναθηναϊκός είναι σε μεταγραφική και όχι σε αγωνιστική περίοδο

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να σχολιάζουμε την εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα αφού ακόμα βρισκόμαστε στον Μάρτιο.

Θα μας πείτε ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία ελπίδα να προχωρήσει στην Euroleague οπότε η συνέχεια είναι καθαρά διαδικαστική. Και τι σημασία έχει αυτό; Μήπως οι «πράσινοι» έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» στη σεζόν, έχουν ήδη αποδεχθεί την ανωτερότητα του αντιπάλου στην Basket League και θεωρούν ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να παλέψουν;

Τα αναφέρω αυτά διότι το τελευταίο διάστημα ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μεταγραφική και όχι σε αγωνιστική περίοδο. Δεν είναι υπερβολή, ούτε κι αποτελούν «ευρήματα» των Μ.Μ.Ε. όσα λέγονται ή γράφονται. Από τον Οργανισμό αρχίζει όλη αυτή η διαδικασία είτε με την «αποκάλυψη» για «5 steps που έχουν ολοκληρωθεί» (πιο ψηλά δεν υπάρχει για να ειπωθεί αυτό) είτε με τις δεσμεύσεις ότι «φτιάχνεται ομάδα που δε θα μπορεί κανείς να αγγίξει»

Προσοχή: Δε χρησιμοποιήθηκε μελλοντικός χρόνος, αλλά αποκαλύφθηκε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με λίγα λόγια ενώ βρισκόμαστε στον Μάρτιο οι «πράσινοι» προχωρούν μια διαδικασία δημιουργίας ομάδας για τη σεζόν 2023-2024 (και βάλε).

Η ιδέα πιθανότατα να δημιουργεί ενθουσιασμό, αφού κατά πρώτον αρέσει πολύ στον κόσμο η μεταγραφολογία και ονοματολογία, δεύτερον γίνεται στη διάρκεια μιας κακής χρονιάς που μάλλον δε θα έχει ούτε ένα τίτλο για τον Παναθηναϊκό(άρα κάτι έχουν να ασχολούνται) και κατά τρίτον,  σχηματίζει την αίσθηση της προνοητικότητας, του έγκαιρου σχεδιασμού, του πείσματος.

Δε ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό ώστε ο Παναθηναϊκός να «κλείνει» στόχους, προπονητές και παίκτες, από τον Μάρτιο κιόλας. Δε μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει πρωτοκλασάτος (άρα πανάκριβος) και διαθέσιμος ταυτόχρονα που θα δεσμευτεί από τον Μάρτιο για την επόμενη χρονιά και θα παρατήσει τα πάντα στην άκρη για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Αυτή τη στιγμή οι «πράσινοι» παρουσιάζονται ως μια ομάδα πανέτοιμη να σαρώσει τα πάντα στο μεταγραφικό κομμάτι και δεν είναι τόσο «ακίνδυνο» αυτό. Ακόμα και στην εποχή της δόξας, των «παχέων αγελάδων», των πολλών χρημάτων που όλοι ήθελαν να παίξουν στον Παναθηναϊκό, υπήρχαν «αστοχίες» και αποτυχίες, έστω κι αν μετά εξαφανίζονταν στον αφρό της σαμπάνιας.

Τώρα τα πράγματα είναι δυσκολότερα γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είναι η ίδια ομάδα με εκείνη 20 ετών πριν. Ναι, υπάρχει ιστορία, αλλά όπως γνωρίζετε όλοι τη χρησιμοποιούν στις δηλώσεις αφού υπογράφουν καθώς την ώρα των διαπραγματεύσεων άλλα παίζουν ρόλο. Αλλιώς η Βαρέζε θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει ό,τι καλύτερο υπάρχει με το όνομά της.

Δε μπορώ να καταλάβω το λόγο που ο Παναθηναϊκός βάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε μια διαδικασία τέτοια, αφού όση καλή διάθεση κι αν υπάρχει, όση αποφασιστικότητα κι αν βγαίνει (που δεν αμφισβητώ προσωπικά) δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να κάνει πολλαπλά «μπαμ»! Όπως προαναγγέλλονται.

Γενικά η εκτίμησή μου είναι ότι οι συμφωνίες, ειδικά οι μεγάλες και σημαντικές, ανακοινώνονται, δεν προαναγγέλλονται. Αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν υψηλές προσδοκίες, να αφήσουν υποψίες για πάρα πολλά χρήματα (αλλιώς δε γίνονται μεταγραφές) κι ενώ ακόμα βρισκόμαστε στον Μάρτιο, για τη σεζόν 2023-2024!

Βεβαίως και θα ήταν ευχής έργον να δούμε έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή, να επιστρέφει δυνατός και πανέτοιμος να διεκδικήσει φάιναλ φορ κι ευρωπαϊκούς τίτλους. Όμως όλα τα παραπάνω περισσότερο προβληματίζουν για τη διαχείριση της κατάστασης, χωρίς να αμφισβητείται φυσικά η πρόθεση.

Μήπως να «χαλαρώσει» λίγο το ζήτημα;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Παναθηναϊκός είναι σε μεταγραφική και όχι σε αγωνιστική περίοδο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College