Η Γερμανία χωρίστηκε ξανά στα δύο – Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί τέθηκαν εκτός δικτύου
Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ένα ιδεολογικό ρήγμα που χωρίζει τη ΓερμανίαΓερμανία: Στη μία πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, έγινε ένα ξεχωριστό πάρτι που διοργάνωσαν ακτιβιστές.
Στην άλλη πλευρά, άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του κλεισίματος των τριών εναπομεινάντων σταθμών πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το Isar 2, το Emsland και το Neckarwestheim 2 είχαν τεθεί εκτός σύνδεσης.
Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου κάποτε το Τείχος χώριζε το Βερολίνο του Ψυχρού Πολέμου, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ένα ιδεολογικό ρήγμα που χωρίζει τη χώρα.
Πρόκειται για ένα θέμα που είναι συναισθηματικά φορτισμένο όσο ελάχιστα, ιδιαίτερα τώρα που ο πόλεμος στην Ευρώπη μαίνεται για τα καλά.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παράλογη ιδεολογία.
Οι συντηρητικοί σχολιαστές και οι πολιτικοί λένε ότι η χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δόγματος του Πράσινου Κόμματος.
Υποστηρίζουν ότι καταργεί την εγχώρια πυρηνική ενέργεια σε μια εποχή που η περικοπή της ρωσικής ενέργειας σημαίνει αύξηση των τιμών.
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αυξάνει την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα αντί να χρησιμοποιεί πυρηνικά, τα οποία έχουν χαμηλότερες εκπομπές.
«Είναι μια μαύρη μέρα για την προστασία του κλίματος στη Γερμανία», δήλωσε ο Γενς Σπαν, συντηρητικός βουλευτής του CDU, στο κανάλι RTL νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οι Πράσινοι και οι αριστεροί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι είναι παράλογο να προσκολλώνται στην πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι πιο ακριβή από την αιολική ή την ηλιακή.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η διατήρηση των τριών γερασμένων σταθμών ατομικής ενέργειας, θα απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις – κεφάλαια που θα πρέπει να διατεθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.