Τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ: Η… πρόχειρη λύση για την Τουρκία αν δεν πάρει τελικά τα F-16 Viper από τις ΗΠΑ
Τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ., η εναλλακτική λύση των F-16.Με το θέμα το αν η Τουρκία θα πάρει F-16 Viper και F-35 από τις ΗΠΑ, να τραβάει σε μάκρος, η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίζεται πως διαθέτει εναλλακτική λύση και αυτή δεν είναι άλλη από το Τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό το είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας κάνοντας λόγο για μαχητικό 5ης γενιάς: «…Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν αυτού του είδους τις τεχνολογίες», όπως είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.
Αν και η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, ένα επίτευγμα για το οποίο μόλις τρεις χώρες μπορούν να καυχώνται, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Η τεχνογνωσία που αποκτά η Άγκυρα είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τουρκικής προεδρίας, οι ατέλειες και οι προχειρότητες δεν κρύβονται.
Τα KAAN προς το παρόν χρησιμοποιούν κινητήρα αμερικανικής κατασκευής τύπου F110 που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ωστόσο, ο τουρκικής κατασκευής κινητήρας αναμένεται να είναι έτοιμος το 2028, από την εταιρεία TRMotor.
Οσον αφορά τις προχειρότητες που αναφέρουμε, κάποιοι κατηγορούν την Τουρκία ότι ουσιαστικά το ΚΑΑΝ είναι μόνο «μόστρα» και εξωτερική εμφάνιση. Στα «ενδότερα», όμως στερείται ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της Άγκυρας, η τεχνολογία AESA παραμένει άπιαστο όνειρο. Το ίδιο ισχύει και για τους αισθητήρες που θα περίμενε κανείς να έχει ένα σύγχρονο μαχητικό όπως βέβαια και για τον υπολογιστή μάχης, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth).
Το Τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ διαθέτει μήκος 21 μέτρα και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώση 29.000 λίβρες (13.000 κιλά) ο καθένας.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ που μεταφέρει από την Τουρκία ο Μανώλης Κωστίδης, απεσταλμένος του ΣΚΑΪ