ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τα μεταχειρισμένα TICO και οι φρεγάτες LCS δημιουργούν πονοκέφαλο στον Ερντογάν

Την προμήθεια έξι πολεμικών πλοίων από τις ΗΠΑ ζητά το Πολεμικό Ναυτικό, μετά το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών από την Άγκυρα.
Τα μεταχειρισμένα TICO και οι φρεγάτες LCS δημιουργούν πονοκέφαλο στον Ερντογάν

Τη στιγμή που η Ουάσιγκτον φέρεται να ανάβει το «πράσινο φως» για την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, η Ελλάδα κινείται για την ενεργοποίηση της προμήθειας μεταχειρισμένων πλοίων μεγάλης επιφάνειας από τις ΗΠΑ για την άμεση ανανέωση του στόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το Πολεμικό Ναυτικό «τρέχει» τις διαδικασίες για την άμεση προμήθεια δύο μεταχειρισμένων ελαφριών φρεγατών τύπου LCS από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και δύο καταδρομικών πλοίων κλάσης Ticonderoga.

Οι LCS

Οι ελαφριές φρεγάτες LCS είχαν πρόσφατα απασχολήσει το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στην έκδοση HF2 ήταν υποψήφιες με βάση το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων νέων πολεμικών πλοίων.
Τελικά προκρίθηκε η επιλογή της Γαλλίας, με την προσφορά των τριών FDI Belharra.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να θέσει εκτός υπηρεσίας πλοία ηλικίας 10-15 ετών άνοιξε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διάπλατα παράθυρο ευκαιρίας για την άμεση ανανέωση του Στόλου.

Τα TICO

Τα καταδρομικά Ticonderoga ή TICO, αποτελούν τα πιο περιζήτητα από τα μεταχειρισμένα πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μονάδες επιφάνειας που συνοδεύουν τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και φέρουν 26 εκτοξευτές περισσότερους από τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, δηλαδή συνολικά 122.

Το ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό προχωρά διαχρονικά σε παροπλισμό πλοίων δεν σημαίνει ότι αυτά είναι ακατάλληλα.
Πρόκειται για μια τακτική που ακολουθετίαι συχνά από την Ουάσιγκτον καθώς με αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν εις πέρας τις δεσμεύσεις που έχουν απέναντι στους συμμάχους τους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα μεταχειρισμένα TICO και οι φρεγάτες LCS δημιουργούν πονοκέφαλο στον Ερντογάν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.