ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: SOS για τους τοξικούς καπνούς σε πυρόπληκτες περιοχές – Καρκινογόνα σωματίδια δέκα φορές πάνω από το όριο!

Για κίνδυνο μαζικών θανάτων από τα καρκινογόνα σωματίδια του καπνού, κάνει λόγο το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών! - Tι λέει η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ
Πυρκαγιές: SOS για τους τοξικούς καπνούς σε πυρόπληκτες περιοχές – Καρκινογόνα σωματίδια δέκα φορές πάνω από το όριο!

Πυρκαγιές: Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «δυστυχώς φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε» σαν να λέει προς τον ελληνικό λαό ότι «ό,τι καεί κάηκε», οι Έλληνες πολίτες βλέπουν την χώρα να καίγεται από άκρη σε άκρη και τον κρατικό μηχανισμό να παραπαίει.

Και δυστυχώς ο πύρινος όλεθρος δεν είναι η μοναδική απειλή που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι. Η αγωνία να παίρνεις τα πράγματά σου και να μην ξέρεις αν θα ξαναβρείς όρθιο το σπίτι σου, ο κίνδυνος να σε περικυκλώσει η φωτιά, η θλίψη που σε γεμίζει το να καίγεται ο τόπος σου, είναι στάδια του εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι. Όμως ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, και συγκεκριμένα κρύβεται στον αέρα που αναπνέουμε.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) προκαλεί σοκ με την έρευνα που έκανε στις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας και της Ελευσίνας. Οι θηριώδεις στήλες καπνού που σηκώνονται στον αέρα πνίγουν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές. Το ΠΑΚΟΕ διαπίστωσε πως αυτή την στιγμή βρίσκονται στον αέρα καρκινογόνα σωματίδια, δέκα φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια!

Το ΠΑΚΟΕ κρούει τον κώδωνα τον κινδύνου, κάνοντας λόγο για «τοξικό κοκτέιλ θανάτου» στην ατμόσφαιρα, ύστερα από μέτρηση του αέρα στις παραπάνω περιοχές. Τα Pm10 με όριο τα 50, μετρήθηκαν σήμερα μεταξύ 10:00 και 14:00 στα 450 μικρογραμμάρια / m3 και τα Pm 2,5 με όριο τα 20 μετρήθηκαν στα 200 μικρογραμμάρια / m3, εξηγεί συγκεκριμένα το Κέντρο.

Ταυτόχρονα, απευθύνει έκκληση στους φορείς να ενημερώσουν τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν σπίτι μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Ενώ πολλές περιοχές της χώρας είναι παραδομένες στις φλόγες από χθες, μέχρι στιγμής το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα του τοξικού καπνού και ασχολείται μόνο με το να «φορτώνει» τις πυρκαγιές στην… κλιματική κρίση! Το μόνο που έγινε, ήταν μια «κονσερβοποιημένη» σύσταση μέσω του 112 στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τα παράθυρα.

Δείγμα και αυτό της ανύπαρκτης οργάνωσης που υπάρχει για την προστασία του πολίτη, σε μια χώρα που όλα μοιάζουν να λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο.

Το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, καθώς το ΠΑΚΟΕ κάνει λόγο για κίνδυνο μαζικών θανάτων από τα καρκινογόνα σωματίδια που αναπνέουν χιλιάδες πολίτες αυτές τις κρίσιμες ώρες!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ ΣΕ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ, ΜΑΝΔΡΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟ ΚΟΚΤΕΪΛ.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ, ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σε τοξικό κοκτέιλ θανάτου έχει μετατραπεί η ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται σε διαφορά σημεία της Αττικής. Το ΠΑΚΟΕ απέστειλε το επιστημονικό του δυναμικό για μετρήσεις του αέρα στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο και η κατάσταση είναι πάνω από τα όρια του συναγερμού. Οι τιμές των αιωρούμενων, καρκινογόνων σωματιδίων είναι 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Τα Pm10 με όριο τα 50, μετρήθηκαν σήμερα μεταξύ 10:00 και 14:00 στα 450 μικρογραμμάρια / m3 και τα Pm 2,5 με όριο τα 20 μετρήθηκαν στα 200 μικρογραμμάρια / m3.

Το ΠΑΚΟΕ κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς να ενημερώσουν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Το ΠΑΚΟΕ καλεί τους πολίτες να μένουν σπίτια τους μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Το ΠΑΚΟΕ θα συνεχίσει να κάνει μετρήσεις όλες τις επόμενες ημέρες και να ενημερώνει τους πολίτες για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Δυστυχώς Είναι καιρός πια η Κυβέρνηση να αντιληφθεί, επειδή δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και δικαιολογιών, ότι πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες σοβαρής οργάνωσης αντιμετώπισης των πυρκαγιών με μέτρα πρόληψης (ζώνες αντιπυρικής προστασίας, καθορισμός της πρόσθετης θερμικής ύλης).

Εμείς ως ΠΑΚΟΕ προσπαθούμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την φράση του προηγούμενου Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κου Χρήστου Στυλιανίδη, όταν σε συνάντηση που είχαμε μαζί του μας είπε ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πυρκαγιές: SOS για τους τοξικούς καπνούς σε πυρόπληκτες περιοχές – Καρκινογόνα σωματίδια δέκα φορές πάνω από το όριο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.