ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρέσβης στο Ηνωμενο Βασίλειο;

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μπεν Γουάλας ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει την Ουκρανία πως οι σύμμαχοί της «δεν είναι η Amazon»
Ουκρανία: Γιατί παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρέσβης στο Ηνωμενο Βασίλειο;

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βάντιμ Πριστάικο είχε πρόσφατα ασκήσει κριτική σε μία φράση του που αφορούσε τις ευχαριστίες προς τη βρετανική στρατιωτική βοήθεια.

Συγκεκριμένα είχε χαρακτηρίσει «ανθυγιεινό σαρκασμό» την υπόσχεση του Ζελένσκι να ευχαριστεί τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε πρωί.

Το Κίεβο δεν έδωσε επίσημο λόγο για την απόλυση, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο Πριστάικο δεν είναι πλέον πρεσβευτής.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μπεν Γουάλας είχε μηνύσει στην Ουκρανία πως οι σύμμαχοί της «δεν είναι η Amazon», λέγοντας ότι το Κίεβο έπρεπε να δείξει ευγνωμοσύνη για τα όπλα που έλαβε, προκειμένου να πείσει τους δυτικούς πολιτικούς να δώσουν περισσότερα.

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αφού ο Ζελένσκι άσκησε κριτική στη στρατιωτική συμμαχία για καθυστερήσεις αναφορικά με την ένταξη της χώρας.

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας είχαν προκαλέσει οργή στο Κίεβο, ενώ αργότερα υποστήριξε πως είχαν «παραποιηθεί κάπως».

Ο Πριστάικο βρισκόταν στη θέση του στο Λονδίνο από το 2020, αλλά την Παρασκευή ο Ζελένσκι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα, ανακοινώνοντας την αποπομπή του.

Επίσης έγινε γνωστό ότι έπαυσε να έχει καθήκοντα εκπροσώπου της χώρας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter ότι «είναι λυπημένος που αποχαιρετούσε» τον Πριστάικο, αποκαλώντας τον «μεγάλο Ουκρανό πρεσβευτή και φίλο σε αυτή τη χώρα».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πριστάικο εθεάθη να παρακολουθεί τον αγώνα της συμπατριώτισσάς του Ελίνα Σβιτολίνα για τον ημιτελικό του απλού Γυναικών στο Wimbledon.

Ο Ζελένσκι έχει αποπέμψει και πέντε πρεσβευτές ταυτόχρονα – συγκεκριμένα πριν από έναν χρόνο εν είδει ανασχηματισμού.

Σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη στην Ουκρανία:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ουκρανία: Γιατί παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρέσβης στο Ηνωμενο Βασίλειο;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.