ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στα αιολικά πάρκα για λόγους Εθνικής Ασφάλειας – Αυτό φοβάται το ΓΕΕΘΑ

Ζητήματα εθνικής ασφάλειας και τουριστικής ανάπτυξης περιορίζουν τις θαλάσσιες περιοχές όπου μπορούν να κατασκευαστούν
Τέλος στα αιολικά πάρκα για λόγους Εθνικής Ασφάλειας – Αυτό φοβάται το ΓΕΕΘΑ

Χαμηλώνει πολύ ο πήχυς των προσδοκιών για τη νέα και πολλά υποσχόμενη για την ενεργειακή μετάβαση αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Γεωπολιτικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα τα έξι μίλια στις περιοχές του Αιγαίου και της Κρήτης αλλά και τα ανελαστικά επιχειρησιακά σχέδια του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, έχουν θέσει εκτός πάνω από τις μισές περιοχές που είχε συμπεριλάβει το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Περιορισμοί έχουν επιβληθεί και στα όρια των θαλάσσιων ζωνών στις Κυκλάδες για λόγους τουριστικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί οι πλέον πλούσιες σε θαλάσσιο αιολικό δυναμικό περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στην Καθημερινή και την Χρύσα Λιάγγου αρμόδιες πηγές, οδηγεί σε έναν κατακερματισμό των έργων, που σημαίνει αυξημένο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας.

Κι αυτό διότι απαιτούνται περισσότερες υποδομές (καλώδια, υποσταθμοί κ.λπ) και αυξημένη αντίστοιχα επιβάρυνση για τους καταναλωτές διότι πρόκειται για έργα που θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση για 20 χρόνια.

Μάλιστα, μόνο για λόγους εθνικής άμυνας, έχουν απορριφθεί πάνω από τις μισές περιοχές που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό.

Το ΓΕΕΘΑ «έκοψε» περιοχές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις στρατού οι οποίες για παράδειγμα μπορεί να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις ενός υποβρυχίου και διέλευσης πολεμικών πλοίων.

Τέτοιου είδους περιοχές βγήκαν οριστικά από τον προγραμματισμό και οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό το διάστημα μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων είναι να μη συρρικνωθούν περιοχές στις οποίες τα αιολικά πάρκα μπορεί να επηρεάσουν ραντάρ του στρατού.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας: Απίστευτη πρόβλεψη από Τούρκο μετεωρολόγο που επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα – Τι θα γίνει από 1η Αυγούστου

Το κόμμα ΝΙΚΗ για τις Φωτιές – Η κρίση είναι εγκληματική και όχι κλιματική

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τέλος στα αιολικά πάρκα για λόγους Εθνικής Ασφάλειας – Αυτό φοβάται το ΓΕΕΘΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.