Ελληνικά Πανεπιστήμια – ΕΒΕ: Καλό κουράγιο στα παιδιά που θα ζήσουν από κοντά την ανεπάρκεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος
Μία ακόμα χρονιά που τα παιδιά θα βιώσουν την πλήρη ανεπάρκεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι έτοιμη να ξεκινήσει.Ελληνικά Πανεπιστήμια: Σε ένα μήνα από τώρα ξεκινά η νέα σεζόν για τους ακαδημαϊκούς και πριν λίγες μέρες αναρτήθηκαν οι νέες βάσεις των πανεπιστημίων και η νέα φουρνιά φοιτητών έμαθε σε ποιο αμφιθέατρο θα περάσει τα τέσσερα (ή και παραπάνω) χρόνια που έρχονται. Καλό κουράγιο, λοιπόν, στα παιδιά που επρόκειτο να ζήσουν από κοντά την ανεπάρκεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Το σύστημα μας και οι αρμόδιοι ρυθμιστές του δεν παρέλειψαν να μας υπενθυμίσουν την αδιαφορία και σκληρότητα τους και φέτος. Μπορεί η κυρία Κεραμέως να άλλαξε Υπουργείο, αλλά το έργο της ακόμα μας στοιχειώνει. Η περιβόητη ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) για την οποία είχαμε προϊδεάσει τι συνέπειες φέρνει, αφήνει εκτός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τουλάχιστον 10.000 νεαρούς φοιτητές με τις κενές θέσεις των πανεπιστημίων να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Διότι, από ό,τι φαίνεται δεν είναι αρκετό να γράψεις στις πανελλήνιες ούτε καν το άριστα για να μπεις πλέον στο πανεπιστήμιο! Μάλλον τόσο αναβαθμισμένη είναι πια η τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Ελληνικά Πανεπιστήμια: Ας υπενθυμίσουμε τι είναι η ΕΒΕ…
Από το 2021, η Προεδρία του κάθε τμήματος σε κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να ορίσει έναν συντελεστή, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των υποψηφίων των προηγούμενων ετών. Από την πράξη ,αυτή, προκύπτει και η βάση της εκάστοτε σχολής. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα ειδικά μαθήματα, δηλαδή για να περάσει κάποιος σε σχολή που απαιτεί εξέταση σε αυτά, πρέπει πρώτα να περνάει την ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων και μετά να περνάει την ΕΒΕ του τμήματος. Ο νόμος δίνει περιθώριο στα πανεπιστήμια να ορίσουν ό,τι συντελεστή επιθυμούν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, ωστόσο προβλέπει ότι η ελάχιστη και η μέγιστη τιμή του ορίζεται κάθε φορά από τον αρμόδιο Υπουργό.
Παρόλο που από τη πρώτη κιόλας φορά εφαρμογής του σχεδίου αυτού, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά κανείς δεν ασχολήθηκε. Ο νόμος ζει και βασιλεύει, εφαρμόζεται και καθορίζει το μέλλον πολλών μαθητών. Οι αρμόδιοι Υπουργοί, όπως και τα πανεπιστήμια, οι πρυτανείες και οι καθηγητές παραβλέπουν τις κενές θέσεις και τους υποψήφιους που έγραψαν πάνω από 20.000 μόρια και δεν πέρασαν.
Οι φοιτητές αντί να αυξάνονται και πληθύνονται, μειώνονται και απογοητεύονται στρεφόμενοι προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Επιτυχόντες των πανελληνίων λόγω της ΕΒΕ χάνουν τα πανεπιστήμια που επιθυμούν και αναγκάζονται να πληρώσουν για τις σπουδές τους. Τα δημόσια πανεπιστήμια από την άλλη λόγω του κύρους που θεωρούν ότι κατέχουν, θεσπίζουν όλο και μεγαλύτερους συντελεστές με την ΕΒΕ να έχει ανοδικές τάσεις και τον αριθμό των εισακτέων καθοδικές. (Υπάρχουν πλέον πανεπιστήμια με μηδέν εισακτέους!)
Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: η ελίτ των πανελληνίων στα δημόσια πανεπιστήμια και οι υπόλοιποι «πληρώστε». Ένα ξεκάθαρο μπλόκο. Εάν ίσχυε τουλάχιστον αυτό θα υπήρχε μια κάποια μη αποδεκτή, ωστόσο, λογική και σκόπιμη κατεύθυνση. Η πικρή αλήθεια είναι, όμως, ότι μαθητές με άριστα αποτελέσματα μένουν εκτός και μαθητές με 5000 μόρια εξακολουθούν να έχουν θέση στα αμφιθέατρα. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ανοργάνωτα, απεριποίητα με αδιάφορους καθηγητές και καθόλου εξυπηρετικό διοικητικό προσωπικό. Επομένως, εφαρμόζεται ένα αναποτελεσματικό και άστοχο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας που μόνο αρνητικά αποτελέσματα προσφέρει.
Να χαιρόμαστε τον εξευρωπαϊσμό της εκπαίδευσης!!