ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Νατσιός στο MEGA: «Κρυψίνοια από την κυβέρνηση για το θέμα των νέων ταυτοτήτων» – Απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ

«Άλλο τα διάσπαρτα προσωπικά μας δεδομένα και άλλο να είναι συγκεντρωμένα σε μία κοινή βάση», είπε ο Δημήτρης Νατσιός για τις ταυτότητες
Δημήτρης Νατσιός στο MEGA: «Κρυψίνοια από την κυβέρνηση για το θέμα των νέων ταυτοτήτων» – Απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ

Απαντήσεις ουσίας έδωσε για το «καυτό» θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων ο Δημήτρης Νατσιός, ως καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τρίτης (5/9). Με νηφάλιο λόγο, χωρίς ακρότητες, χωρίς επικλήσεις σε θεωρίες συνομωσίας, άλλα μόνο με ρεαλιστικά επιχειρήματα ο κ. Νατσιός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ηλεκτρονικές ταυτότητες παραβιάζουν τις ελευθερίες του πολίτη και δύνανται να δώσουν το «ελευθέρας» σε υπερεθνικά κέντρα επεξεργασίας δεδομένων για να καταγράφονται και να χρησιμοποιούνται τα προσωπικά στοιχεία του.

Ο Δημήτρης Νατσιός αρχικά ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους της εκπομπής, εάν η ΝΙΚΗ βρίσκεται πίσω από τα συλλαλητήρια κατά των ταυτοτήτων και τις ουρές έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα, από πολίτες που σπεύδουν να λάβουν συμβατική ταυτότητα.

Ο κ. Νατσιός ξεκαθάρισε ότι η ΝΙΚΗ δεν υποκινεί απολύτως καμία κατάσταση, άλλα όμως σέβεται τις ανησυχίες του κόσμου, και αυτός είναι λόγος άλλωστε που η ΝΙΚΗ έχει αναλάβει μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης, όπου το θέμα των ταυτοτήτων εξετάζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, φωτίζοντας τις επιστημονικές και νομικές διαστάσεις του.

Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τις αντιδράσεις των πολιτών, ο κ. Νατσιός είπε ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση με όσα συνέβησαν με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα, και κυρίως με το σκάνδαλο των υποκλοπών που φανέρωσε στον λαό ότι τα προσωπικά δεδομένα του γίνονται βορά σε δόλια συμφέροντα.

«Διαβάσαμε ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε ακόμα και υψηλά ισταμένους αξιωματούχους, ακόμα και υπουργούς και τις γυναίκες τους, οπότε αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης εκτείνεται και προεκτείνεται και στο θέμα των ταυτοτήτων», εξήγησε ο Δημήτρης Νατσιός.

«Δεν είμαστε πίσω από αυτές τις καταστάσεις που βλέπουμε. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του λαού για τις νέες ταυτότητες γιατί υπάρχει και μια κρυψίνοια από την κυβέρνηση. Δεν αποκαλύπτει ακριβώς τι θα περιέχουν και ο κόσμος επειδή, κακά τα ψέματα, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του, αυτό εκτείνεται και στο θέμα των ταυτοτήτων», σημείωσε ακόμα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, απαντώντας στο φαιδρό επιχείρημα που αναπαράγεται από διάφορους πως μόνο στην… «οπισθοδρομική» Ελλάδα υπάρχουν αντιδράσεις για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, έφερε το παράδειγμα της Μ.Βρετανίας, της Εσθονίας και της Ελβετίας που προέβαλαν σοβαρή αντίσταση στις εν λόγω ταυτότητες ακόμα και μέσω δημοψηφισμάτων και υπογραφών, καταγγέλλοντας σοβαρά κενά ασφαλείας και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τα δεδομένα που δίνουμε σε διάφορες υπηρεσίες είναι διάσπαρτα. Τώρα μιλάμε ότι όλα θα είναι συγκεντρωμένα, όλα τα προσωπικά μας δεδομένα. Και αυτό είναι το επικίνδυνο», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε παρακάτω ότι όλα τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη θα είναι εκτεθειμένα σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, φέρνοντας το παράδειγμα της Εσθονίας που ζητάει αποζημίωση – μαμούθ 152 εκατ. ευρώ από την ανάδοχο εταιρεία των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, για σοβαρά ελαττώματα ασφαλείας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που ήθελαν τον ίδιο και το κόμμα του να κάνει λόγο για αντίχριστο και τον αριθμό 666 που θα έρθει με τις νέες ταυτότητες, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ υπογράμμισε: «Δεν χρησιμοποίησα τη φράση ‘αντίχριστος’ και όπως σας είπα χρησιμοποιούμε επιστημονικούς, τεχνολογικούς και νομικούς όρους. Έτσι αντιμετωπίζουμε το θέμα των ταυτοτήτων. Δε μιλάω ούτε για αντίχριστους, ούτε για 666».

Τέλος ο κ. Νατσιός είπε ότι η ΝΙΚΗ θα λάβει σοβαρά υπόψιν τη γνωμάτευση της Εκκλησίας για τις νέες ταυτότητες, εκτιμώντας ότι δεν νομίζει ότι η Εκκλησία θα εκδώσει ανακοίνωση που να μην τηρεί καμία επιφύλαξη για τους κινδύνους που συνοδεύουν το ζήτημα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημήτρης Νατσιός στο MEGA: «Κρυψίνοια από την κυβέρνηση για το θέμα των νέων ταυτοτήτων» – Απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.