ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατακλυσμιαία καταστροφή στην Καρδίτσα: Βυθίστηκαν ολόκληρα χωριά – Κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες για να σωθούν – Παραμένουν για ώρες αβοήθητοι

Εικόνες απίστευτης καταστροφής στην Καρδίτσα - Εγκλωβισμένοι κάτοικοι χωρίς τρόφιμα και νερό - Φόβοι για πνιγμένους ανθρώπους
Κατακλυσμιαία καταστροφή στην Καρδίτσα: Βυθίστηκαν ολόκληρα χωριά – Κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες για να σωθούν – Παραμένουν για ώρες αβοήθητοι

Καρδίτσα: Εικόνες ασύλληπτης καταστροφής καταφτάνουν από τον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος μετά το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη, με πολλά χωριά να έχουν βυθιστεί στο νερό και κατοίκους να έχουν καταφύγει σε κεραμοσκεπές και ταράτσες ψηλών κτηρίων για να σωθούν.

Ενώ το καιρικό φαινόμενο παρουσιάζει ύφεση τις τελευταίες ώρες, οι χείμαρροι από τα γύρω βουνά συνεχίζουν να κατεβάζουν τους τεράστιους όγκους νερού που έπεσαν από την Τετάρτη (6/9), με αποτέλεσμα να μην υποχωρεί η στάθμη στα πλημμυρισμένα χωριά, με τον δήμο Παλαμά να αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα.

Σοκάρει το βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει έναν πατέρα από τον Παλαμά Καρδίτσας που χρησιμοποιεί ένα φουσκωτό παραλίας για να μεταφέρει τα εγκλωβισμένα παιδιά του και το σκυλάκι της οικογένειας σε ασφαλές σημείο, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο νερό μέχρι τον λαιμό, στον πλημμυρισμένο δρόμο του χωριού.

Οι εκκλήσεις για βοήθεια που απευθύνουν οι κάτοικοι είναι σπαρακτικές, ενώ κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε τηλεοπτικά κανάλια κάνουν εκτιμήσεις για νεκρούς που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι προσώρας αφού τα λασπόνερα έχουν καλύψει τα πάντα και προς το παρόν είναι αδύνατον να γίνουν έρευνες.

Απεγνωσμένοι κάτοικοι, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς τρόφιμα, περιμένουν για ώρες εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία χωρίς καμία βοήθεια, και κάνουν έκκληση στα κανάλια ώστε να εξασφαλιστούν πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν από τις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη μάχη της διάσωσης έχουν ριχτεί πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, και ο στρατός. Ωστόσο η προσέγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του ότι σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο. Την ίδια στιγμή, η από αέρος διάσωση με ελικόπτερα από το πρωί παρέμενε αδύνατη λόγω των κεραυνών, ωστόσο με την ύφεση του φαινομένου ξεκίνησαν και οι εναέριες επιχειρήσεις το μεσημέρι της Πέμπτης.

Έκκληση για βοήθεια προς όλες τις αρμόδιες Αρχές, απευθύνουν και δεκάδες κάτοικοι του Βλοχού στην Καρδίτσα που κατέφυγαν στην εκκλησία Άγιος Αθανάσιος στο Στρογγυλοβούνι για να σωθούν από το πλημμυρισμένο χωριό τους. Πρόκειται για περίπου 100 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά με τις οικογένειές τους, τα οποία παραμένουν αποκομμένα στην εκκλησία, χωρίς τρόφιμα και νερό.

Τις τελευταίες ώρες, όπως μετέδωσε το MEGA υπάρχουν πληροφορίες για τρεις οικογένειες με παιδιά που αγνοούνται στο χωριό Ριζοβούνι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους γίνονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ένα από τα χωριά που έχει σχεδόν καλυφθεί από το νερό είναι και η Μεταμόρφωση Καρδίτσας. «Το νερό έχει περάσει τις στέγες των σπιτιών. Είναι πάνω από 3 με 4 μέτρα σε κάποια σημεία. Είναι μία ολική καταστροφή» είπε στο MEGA ο κ. Βασίλης, κάτοικος της περιοχής, που μαζί με άλλα 60 άτομα – μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και παιδιά – είναι εγκλωβισμένοι στον δεύτερο όροφο του κοινοτικού γραφείου. Χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό. «Ο καθένας ό,τι πήρε από το σπίτι του, ένα μπουκαλάκι νερό» λέει χαρακτηριστικά.

Στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα κατέρρευσαν δέκα σπίτια, ενώ αλλά έχουν υποστεί ζημιές. Έβγαλαν από ισόγειο σπιτιού πάνω στο οποίο έπεσε σπίτι που κατέρρευσε άτομο με αναπηρία. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σχεδόν κατεστραμμένο, όπως και τα οδικά δίκτυα.

Για άλλη μια φορά οι πολίτες βρίσκονται παραδομένοι στο έλεος καιρικών φαινομένων με τον κρατικό μηχανισμό να μοιάζει εντελώς ανίσχυρος για την προστασία τους και ήδη να θρηνούμε 4 νεκρούς. Πόλεις και χωριά αφέθηκαν ανοχύρωτα στην επέλαση μιας κακοκαιρίας που είχε προβλεφθεί με ακρίβεια από τους μετεωρολόγους, και ουσιαστικά ο λαός «πληρώνει» την πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει ως «περιττό κόστος» την αντιπλημμυρική, άλλα και την αντιπυρική προστασία.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κατακλυσμιαία καταστροφή στην Καρδίτσα: Βυθίστηκαν ολόκληρα χωριά – Κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες για να σωθούν – Παραμένουν για ώρες αβοήθητοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.