ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: «Βούλιαξε» το επιτελικό κράτος – 720.000 στρέμματα κάτω από το νερό – Ώρες αγωνίας για κατοίκους, και ο Μητσοτάκης επιβλέπει το χάος

Μάχη με τον χρόνο για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι - Ασύλληπτη η καταστροφή στη Θεσσαλία - «Ναυάγησαν» οι υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Θεσσαλία: «Βούλιαξε» το επιτελικό κράτος – 720.000 στρέμματα κάτω από το νερό – Ώρες αγωνίας για κατοίκους, και ο Μητσοτάκης επιβλέπει το χάος

Θεσσαλία: Δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε τον θεσσαλικό κάμπο, με μια τεράστια γεωγραφική περιοχή να έχει γίνει λιμνοθάλασσα που έφερε τον όλεθρο για ανθρώπους, ζώα, σπίτια, οδικά δίκτυα και υποδομές, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Ήδη ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων μετρά 8 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι ο αριθμός θα εκτιναχθεί όσο τα νερά υποχωρούν από τα πλημμυρισμένα χωριά.

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εθνικής τραγωδίας που διαδραματίζεται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τους ανυπεράσπιστους πολίτες που έχασαν ήδη τη ζωή τους από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και το δεύτερο τους χιλιάδες ζωντανούς άλλα εγκλωβισμένους πολίτες σε διάσπαρτα σημεία μιας τεράστιας έκτασης, που περιμένουν για παραπάνω από δύο 24ωρα να διασωθούν.

Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τρόφιμα βλέπουν τη κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα και εύχονται να είναι οι επόμενοι που θα τους προσεγγίσει ένα ελικόπτερο ή ένα πλωτό μέσο διάσωσης. Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, αιμοκαθαρόμενοι, καρδιοπαθείς, παιδιά, βρέφη που δεν έχουν λίγο γάλα για να τραφούν. Αδιανόητες καταστάσεις.

Στοιχεία – σοκ από το δορυφόρο

Το μέγεθος των πρωτοφανών πλημμυρών στον κάμπο της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel αποτυπώνουν τα δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που δημοσιεύει τη σχετική απεικόνιση, το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων! Αναμφίβολα πρόκειται για μια εθνική καταστροφή που θα επηρεάσει σημαντικά τη χώρα σε κάθε τομέα: ανθρωπιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και επισιτιστικό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά η Θεσσαλία, μετά από αυτό το τρομερό χτύπημα.

Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενόσω οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές ζουν ώρες Αποκάλυψης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως συνήθως να επιβλέψει την καταστροφή κατόπιν εορτής, αφού συστηματικά αρνείται να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ενέργειες για να την αποτρέψει. Πριν τρία χρόνια είχε επισκεφθεί την πλημμυρισμένη Καρδίτσα τάζοντας έργα, γρήγορες αποζημιώσεις, ταχύτητα, διαφάνεια και καινοτομία στη διαχείριση των συνεπειών της τότε κακοκαιρίας Ιανός.

Μάλιστα είχε δηλώσει τότε ότι «θέλω όταν ξαναέρθω στην Καρδίτσα ο θυμός κ η απογοήτευση να έχουν δώσει θέση στην ανακούφιση. Γιατί έχουμε δείξει ως κυβέρνηση δείγματα.. αποτελεσματικότητας».

Και να πού η καταστροφή χτύπησε και πάλι την Καρδίτσα, και όχι μόνο. Ο… αποτελεσματικός πρωθυπουργός μετέβη στη Θεσσαλία με ένα Σινούκ για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Και η «απογοήτευση» του 2020 που είχε προκαλέσει η καταστροφή των περιουσιών των Καρδιτσιωτών, όχι μόνο δεν έδωσε τη θέση της στην «ανακούφιση», αλλά έγινε τρόμος, οργή και θάνατος τρία χρόνια μετά.

Οι βαρύγδουπες υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη έμειναν ως συνήθως μερικά σβησμένα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» και η καταστροφή έδωσε τη θέση της σε μία άλλη, ακόμα χειρότερη. Πολύ χειρότερη.

«Θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές καλύτερα από ό,τι ήταν. Και θα τις ξαναφτιάξουμε καλύτερα από ό,τι ήταν και θα βρούμε και την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και το Υπουργείο δρομολογεί -εξάλλου υπάρχουν τέτοιοι πόροι- και την υποστήριξη των δασικών, την ενίσχυση των δασικών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ μία τέτοια καταστροφή», είχε πει το 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κατοίκους της Καρδίτσας.

Την εξέλιξη την είδε όλος ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να ανακαλύπτει τις συνέπειες αυτού του υδάτινου εφιάλτη τις επόμενες κρίσιμες ώρες και μέρες. Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν ανύπαρκτα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν υπήρξε και η Θεσσαλία βούλιαξε μαζί με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θεσσαλία: «Βούλιαξε» το επιτελικό κράτος – 720.000 στρέμματα κάτω από το νερό – Ώρες αγωνίας για κατοίκους, και ο Μητσοτάκης επιβλέπει το χάος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.