«Τροχαίο» βλέπει η κυβέρνηση στην τραγωδία της Λιβύης: Καλύπτουν τον Κ. Φλώρο, υποβιβάζουν το φιάσκο και αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα
Ο Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να «κλείσει» την υπόθεση, χωρίς να δώσει πειστικές απαντήσεις - Οι περίεργες αλλαγές «γραμμής» εντείνουν τη δυσπιστία προς την κυβέρνησηΚυβέρνηση – Τραγωδία στη Λιβύη: Ψευδείς ενημερώσεις, συγκεχυμένες πληροφορίες και… περίεργες αλλαγές θέσεων από τη μία μέρα στην άλλη, συνθέτουν ένα πολύ νεφελώδες σκηνικό από πλευράς κυβέρνησης, σχετικά με την ανείπωτη τραγωδία στη Λιβύη με 5 νεκρούς Έλληνες.
Τα «ήξεις αφίξεις» του Μαξίμου δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας για όσους αναζητούν απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη στο μοιραίο λεωφορείο που επέβαινε η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ χθες μιλούσε με επιφυλάξεις για το τραγικό δυστύχημα και άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι συνέβη, σήμερα εμφανίστηκε απόλυτος ότι πρόκειται «για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα».
«Επιβεβαιωθήκαν οι αρχικές πληροφορίες ότι πρόκειται για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση, είναι προφανές ότι συνέλεξε πληροφορίες μετά το τραγικό συμβάν», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης.
Ενώ τη Δευτέρα (18/9) τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πληροφορίες από την κυβέρνηση ότι θα μεταβεί ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ στον τόπο του συμβάντος προκειμένου να ερευνηθούν πηγές και πληφοριακά δεδομένα από την περιοχή, και να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή δυστύχημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξαφνικά διέψευσε αυτήν τη φημολογία λέγοντας ότι «δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη, το διαψεύδουμε αυτό».
Η αρχή των «περίεργων» και ανυπόστατων πληροφοριών έγινε με τον απόλυτο διασυρμό του ΓΕΕΘΑ, όταν ανακοίνωσε ότι στο λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στη Λιβύη υπήρξαν «στελέχη που έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς».
Πέντε Έλληνες ήταν ήδη νεκροί και το ΓΕΕΘΑ ενέπαιζε τους συγγενείς των θυμάτων, με τη δικαιολογία ότι για τις ψευδείς πληροφορίες ευθύνονταν οι… λιβυκές αρχές. Στο ίδιο μήκος κύματος της συγκάλυψης των fake news παρουσιάστηκε και ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι: «Δεν κινείται η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με δημοσιογραφικούς όρους. Αυτή την ενημέρωση είχε από τις λιβυκές αρχές, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, μόλις υπήρξε επικοινωνία άμεσα εκδόθηκαν ανακοινώσεις και ενημερωθήκαμε όλοι γι’ αυτή την τραγική έκβαση του δυστυχήματος».
Ασπίδα προστασίας στον αποτυχημένο Κ. Φλώρο – Παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα
Παρά το τραγικό φιάσκο στη Λιβύη που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραμένει αμετανόητος και δεν παραιτείται. Και παράλληλα η κυβέρνηση όχι απλά καλύπτει προκλητικά τον κ. Φλώρο ενώ έχουμε 5 φέρετρα νέων ανθρώπων να γυρνούν στην Ελλάδα, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βλέπει κανένα λόγο για να αμφισβητηθούν οι ικανότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ!
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή οποιασδήποτε λιγότερης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του στρατεύματος τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ κο Φλώρο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης βάζοντας «ασπίδα» προστασίας στο επιχειρησιακό φιάσκο του Κωνσταντίνου Φλώρου που έστειλε «εκδρομή» την ελληνική αποστολή σε μία τουρκοκρατούμενη χώρα σε διαρκή αστάθεια, στην οποία εγκυμονούνται πολλοί κίνδυνοι.
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» άρον – άρον το θέμα με το απλοϊκό σενάριο ενός τροχαίου, τα ερωτηματικά αυξάνονται αντί να απαντώνται. Μαρτυρία ενός στελέχους της ανθρωπιστικής αποστολής αποκάλυψε ότι το ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που συνόδευαν το λεωφορείο, ξαφνικά αύξησε την ταχύτητα του και εξαφανίστηκε από το οπτικό τους πεδίο! Λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα μεγάλου κυβισμού το οποίο περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων στη περιοχή Ναράουα.
Για ποιο λόγο εξαφανίστηκε το προπορευόμενο συνοδευτικό όχημα από το οπτικό πεδίο του οδηγού του λεωφορείου και πόσο τυχαίο είναι ότι αμέσως μετά ακολούθησε η σύγκρουση σε ένα λεωφορείο που ήταν τελείως εκτεθειμένο;
Γιατί δεν έγινε επιχειρησιακός σχεδιασμός, για αναγνώριση απειλής και εκτίμηση πιθανών κινδύνων στο ταξίδι της αποστολής; Γιατί δεν ήταν διαμοιρασμένα τα στελέχη της αποστολής, άλλα ταξίδευαν όλοι μαζί σε ένα απλό πούλμαν που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να γίνει εύκολος στόχος;
Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης για τις φωτογραφίες από το μοιραίο λεωφορείο στις οποίες φαίνονται διατρήσεις στις λαμαρίνες που μοιάζουν να προέρχονται από πυρά;
Γιατί τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο των Ελλήνων άλλα αφέθηκαν εξολοκλήρου στις λιβυκές αρχές;
Η απάντηση «ήταν τροχαίο και τελειώσαμε», δεν μπορεί να πείσει – ούτε να καθησυχάσει κανέναν, και πόσο μάλλον τις οικογένειες που θρηνούν. Θα πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση και οι υπεύθυνοι να βρεθούν προ των ευθυνών τους. Ακόμα και αν πρόκειται για τροχαίο, δεν παύουν να υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες για την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που στήθηκε αυτή η επιχείρηση.