ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπράιτον: Ο χειρότερος αντίπαλος για την ΑΕΚ

Γιατί η Μπράιτον μπορεί να δυσκολέψει τόσο τη ζωή της ΑΕΚ.
Μπράιτον: Ο χειρότερος αντίπαλος για την ΑΕΚ

Λίγους μήνες πριν ο Πεπ Γκουαρντιόλα έλεγε πως η Μπράιτον είναι η ομάδα με το καλύτερο build up στον κόσμο! Υπερβολή; Ίσως και να είναι. Δείχνει, όμως, και τη δουλειά που γίνεται στους «γλάρους».

Πρόσφατα στην «Guardian» γράφτηκε πως όσο περισσότερο πουλάει η Μπράιτον, τόσο καλύτερη γίνεται. Και αυτό είναι υπερβολή; Μπορεί και όχι. Αυτό το καλοκαίρι έδωσε μεταξύ άλλων τους Καϊσέδο και Σάντσεθ στην Τσέλσι, ενώ τον Μακ Άλιστερ στη Λίβερπουλ. Τον Γενάρη είχε πουλήσει τον Τροσάρντ στην Άρσεναλ. Έναν χρόνο πριν τον Κουκουρέγια στην Τσέλσι και τον Μπισουμά στην Τότεναμ. Νωρίτερα τον Γουάιτ στην Άρσεναλ.

Κάπως έτσι καταφέρνει να βάζει συνεχώς λεφτά στα ταμεία της, να έχει θετικό πρόσημο στις μεταγραφικές περιόδους και ταυτόχρονα να εξελίσσεται. Πέρυσι τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην έκτη θέση της Premier League. Έπαιξε στον ημιτελικό του Κυπέλλου, βγήκε στην Ευρώπη και εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρό της.

Φέτος δεν έχουν αλλάξει πολλά. Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι έχει κρύψει όσα κενά δημιουργήθηκαν. Λες και δεν άλλαξε τίποτα. Ίδια φιλοσοφία, ίδιος ρυθμός στα ματς και οι νίκες έρχονται. Οι «γλάροι», μάλιστα, τις συνδυάζουν με εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Γιατί, όμως, μία ομάδα που δεν έχει ευρωπαϊκές παραστάσεις αποτελεί τόσο μεγάλο εμπόδιο για την ΑΕΚ;

Γι’ αυτό η Μπράιτον τρομάζει

  • Το ματς με την ΑΕΚ είναι το πρώτο στην ιστορία της στην Ευρώπη. Υπάρχει δίψα σε όλους, από τους οπαδούς έως τους παίκτες.
  • Υπάρχουν στο Europa League μεγαλύτερα ονόματα. Λίβερπουλ, Ρόμα, Άγιαξ και Μαρσέιγ είναι κάποια εξ αυτών. Μόνο που για όλες αυτές που αναφέραμε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ θα ήταν απλώς ένα ακόμη διαδικαστικό ματς. Για τους «γλάρους» κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
  • Η ομάδα του Ντε Τζέρμπι παίζει με το πόδι στο γκάζι και δεν κόβει. Τρέχει μέχρι το 90′. Πιάνει πολύ γρήγορο ρυθμό και είναι πολύ δύσκολο να την ακολουθήσει ο αντίπαλος.
  • Με εξαίρεση το ματς με τη Γουέστ Χαμ, όπου δεν ήταν τόσο κακή όσο δείχνει το τελικό 1-3, η Μπράιτον έχει μόνο νίκες. Στα τέσσερα παιχνίδια που τελικά χαμογέλασε πέτυχε συνολικά 14 γκολ! Σε όλα είδε και την εστία της να παραβιάζεται. Ενδεικτικό του πώς παίζει.
  • Με τους Εστουπινιάν και Μιτόμα αριστερά έχει μία από τις καλύτερες πλευρές στον κόσμο. Πολύ δύσκολα βγαίνουν τα μαρκαρίσματα εκεί. Ο Ιάπωνας από πέρυσι τρελαίνει κόσμο και ο πρώτος με τα ανεβάσματά του δεν είναι απλό να περιοριστεί.
  • Πολλοί παίκτες της διανύουν την καλύτερη περίοδο της καριέρας τους. Ήδη αναφέραμε δύο. Ο Μαρτς έχει γίνει πιο ουσιαστικός από ποτέ. Είναι διαρκώς μέσα στις φάσεις. Πιο ώριμος πια και ο αρχηγός Ντανκ. Σταθερή αξία ο Γκρος.
  • Η Μπράιτον έχει πάει σε άλλο επίπεδο το θέμα του scouting. Βρίσκει πραγματικά διαμάντια. Ο Φέργκιουσον έχει όλο το πακέτο για να παίξει σε μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Μπουονανότε, Ενσίσο (τραυματίας με την ΑΕΚ) και Ζοάο Πέδρο παίρνουν χώρο/χρόνο σε ένα σύνολο που ξέρει ακριβώς τι κάνει και διαρκώς γίνονται καλύτεροι.
  • Τέλος, ο Ντε Τζέρμπι μέσα σε έναν χρόνο στον αγγλικό Νότο γνωρίζει ήδη την αποθέωση. Πήρε μία καλοκουρδισμένη μηχανή και την εξέλιξε. Η ομάδα του τρέχει ασταμάτητα, πρεσάρει, κυκλοφορεί την μπάλα εξαιρετικά και κάνει άνω κάτω κάθε άμυνα. Το περιβόητο De Zerbi Ball συζητιέται σε όλη την Αγγλία και κυριαρχεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα ηχήσουν σειρήνες και για εκείνον. Η Μπράιτον, άλλωστε, έχει πουλήσει ήδη έναν προπονητή, τον προκάτοχό του (σ.σ. τον Γκρέιαμ Πότερ). Γιατί να μην κάνει το ίδιο αργότερα και με εκείνον;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπράιτον: Ο χειρότερος αντίπαλος για την ΑΕΚ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.