ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Πανικός από τις αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά – Ανατιμήσεις άνω του 100%

Η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο στην ελληνική αγορά - Ανατιμήσεις άνω του 100% στα τρόφιμα
Ακρίβεια: Πανικός από τις αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά – Ανατιμήσεις άνω του 100%

Η ακρίβεια στα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις oι οποίες ξεπερνούν ακόμα και το 100%.

Την ώρα που ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε μέτρα κοροϊδίας, οι αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά προκαλούν πανικό, με την κατάσταση να έχει ξεφύγει και να δείχνει πως δεν έχει γυρισμό.

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις άνω του 100% σε φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο κανάλι του OPEN Beyond, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, τα μήλα που πέρυσι είχαν μια τιμή περίπου στα 1,1-1,5 ευρώ, τη φετινή χρονιά έχουν φτάσει στα 2,3-2,7 ευρώ, ακόμη και 3 ευρώ, ενώ και τα αχλάδια από τα 1,5 ευρώ έχουν επίσης εκτιναχθεί ως τα 3,3 ευρώ, με ανατίμηση 100% ή και περισσότερο.

Αντίστοιχη είναι όμως η κατάσταση και στα λαχανικά, με τις ντομάτες που κόστιζαν γύρα στα 1,5 ευρώ να έχουν πλέον φτάσει την τιμή τους ακόμη και τα 3,3 ευρώ, τα κολοκυθάκια από τα 1,3 ευρώ να έχουν φτάσει τα 3 ευρώ, ενώ το κουνουπίδι είναι χαρακτηριστικό πως από τα 2 ευρώ διπλασιάστηκε με τιμές ως 4 ευρώ.

Θυμίζουμε πως μετά και το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, υπάρχουν επιπτώσεις και στην ακρίβεια καθώς εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα, πλέον και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι ακριβότερα κατά 11,9% ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μεταλλικό νερό τα αναψυκτικά και χυμοί έχουν αύξηση στην τιμή τους κατά 14,4%.

Τέλος, στις 3 από τις 5 κατηγορίες κρεάτων, οι αυξήσεις στη χώρα, είναι υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο ενώ αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για τα τυριά και το γάλα:

Ελλάδα  – Ευρωζώνη

Βοδινό: 13,1% – 6,8%

Χοιρινό: 14,8% – 10,1%

Αρνί-Κατσίκι: 7,8% – 7,3%

Ψάρια-Θαλασσινά: 6,7% – 9,8%

Πουλερικά: 3,2% – 6,7%

Τυριά: 18,1% – 17,6%

Αυγά: 16,6% – 16,5%

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Πανικός από τις αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά – Ανατιμήσεις άνω του 100%», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.