ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε αυτόν τον τομέα – Μπορεί να υπάρξει συμφωνία;

Η βασική ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωών»
Χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε αυτόν τον τομέα – Μπορεί να υπάρξει συμφωνία;

Μπορεί η συνάντηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία την περασμένη Τετάρτη (20/9) να έγινε σε καλό κλίμα στη Νέα Υόρκη, ωστόσο υπάρχει μια βασική διαφορά.

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Έχουμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι οι Τούρκοι έχουν φτάσει να μην αναγνωρίζουν ούτε καν τα μεγάλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πόσο μάλλον τα μικρότερα και ειδικά εκείνα που είναι ακατοίκητα ή τέλος πάντων έχουν ένα πολύ μικρό πληθυσμό.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα της από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 και μόνο στο άκουσμα ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιοι, οι Τούρκοι απειλούν ανοιχτά με πόλεμο.

Ακόμη ακόμη οι Τούρκοι προσπαθούν να «βάλλουν χέρι» στις ΑΟΖ της Κρήτης, της Κύπρου, θέλοντας μάλιστα να πετύχουν και αναγνώριση του ψευδοκράτους, εφόσον έχουν μερίδιο στα κοιτάσματα της Μεγαλονήσου.

Συνεπώς το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια από τις παραπάνω ακραίες απαιτήσεις τους θα κάνουν πίσω ώστε να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή με την Ελλάδα.

Ήδη στο Sportime ότι μετά την… επίθεση φιλίας, ο Ερντογάν απαίτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ενώ συνεργάτης του μίλησε ακόμη και για πόλεμο, σε μία ιδιαίτερα ακραία πρόκληση.

Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει έξω από τον «δρόμο των μπαχαρικών» λόγω Τουρκίας, όπως τονίζει ο βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ, Ανδρέας Βορύλλας.

Το θέμα της διαφοράς στη οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έθεσε και ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη διατήρηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ και λειτουργεί πάντα με σεβασμό, κανόνες διεθνούς δικαίου. Βασική διαφορά μας η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σε όλα γείτονες, χωρίς εντάσεις», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τέλος, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών για το επόμενο διάστημα, με ημερομηνία ορόσημο την 7η Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ για τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε αυτόν τον τομέα – Μπορεί να υπάρξει συμφωνία;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.