Μάτι: Τα ατιμώρητα εγκλήματα έγιναν «κανονικότητα» στην Ελλάδα – 104 νεκροί και κανένας υπεύθυνος φυλακή
Ατιμωρησία και ποινές χάδια για το ολοκαύτωμα στο Μάτι - Με 5 χρόνια εξαγοράσιμα, βγήκαν «λάδι» και οι μόλις 6 ένοχοι - Οργή λαού για την απόφασηΕίναι δεδομένο πλέον: στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι τυφλή, όμως όχι με την έννοια της αμεροληψίας, αλλά με την έννοια της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης. Τυφλή γιατί κλείνει τα μάτια μπροστά στους ενόχους. Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι Έλληνες, για το ολοκαύτωμα στο Μάτι που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως γίνεται και για τα Τέμπη όπου από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός της συγκάλυψης. Όπως έγινε και με το θάνατο του Ιάσονα έξω από τη Βουλή, όπου πριν λίγες μέρες βγήκε μια ποινή – χάδι για τον αστυνομικό οδηγό της Ντόρας Μπακογιάννη, που σκότωσε τον νεαρό φοιτητή.
Σε οποιαδήποτε υπόθεση εμπλέκονται αρχές και πολιτικές εξουσίες, το κουκούλωμα των ευθυνών και η ελαφρότητα των ποινών θεωρούνται δεδομένες. Το πανελλήνιο «βράζει» και πολύ περισσότερο «βράζουν» από οργή οι συγγενείς των νεκρών από το Μάτι, για τις αδιανόητες δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν λάδι τους εγκληματίες. Αποφάσεις που δείχνουν για άλλη μια φορά ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε παρακράτος αδικίας και ατιμωρησίας.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους μόλις 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν ήταν από 111 έως 3 έτη, αλλά ούτε καν αυτοί οι 6 δεν θα περάσουν μια μέρα στη φυλακή, αφού οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως! Τελικά, όλοι οι ένοχοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυήσεις!
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Οι 6 που κρίθηκαν ένοχοι είναι οι:
Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ετών με έκτιτεα τα 5.
Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5.
Νίκος Παναγιώτοπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5.
Χαράλαμπος Χιώνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5.
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Συγγενείς των 104 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στο Μάτι, όταν άκουσαν την απόφαση για την εξαγορά δεν άντεξαν και φώναξαν: «Να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δόσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για εσάς ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους».
Μεγάλη ένταση ξέσπασε με την ανακοίνωση της απόφασης από την πρόεδρο. Ορισμένοι συγγενείς κατευθύνθηκαν εξοργισμένοι προς τους κατηγορούμενους και κάποιοι πέταξαν καρέκλες. Η αστυνομία επενέβη για να ηρεμήσει τα πνεύματα και οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν.
Η εξοργιστική απόφαση για τους αδικαίωτους νεκρούς στο Μάτι, δείχνει ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη που απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη. Το ίδιο γίνεται και για τα άλλα συστημικά κόμματα που ουσιαστικά είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τη σημερινή κυβέρνηση. Το Μάτι αφορά τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους – κλειδιά που είχαν αρμοδιότητες πρόληψης, πυροπροστασίας και διαχείρισης πυρκαγιών.
Και η Ρένα Δούρου που στην «βάρδια» της στην περιφέρεια Αττικής, πνίγηκαν 24 άνθρωποι στη Μάνδρα και κάηκαν οι άνθρωποι στο Μάτι, σήμερα λέει ότι νιώθει… δικαιωμένη με την απόφαση. Ας το πει αυτό μπροστά στους συγγενείς των νεκρών, αν αισθάνεται τόσο αθώα.
Στην «αθάνατη» ελληνική δικαιοσύνη που στην πραγματικότητα πεθαίνει με γοργούς ρυθμούς, εάν κάποιος σκοτώσει ένα γατάκι τρώει πρόστιμο 30.000 ευρώ, ενώ αν φέρει ευθύνες για τον θάνατο 104 ανθρώπων, τα 111 έτη γίνονται 5 και μάλιστα εξαγοράσιμα. Με 10 ευρώ τη μέρα, δηλαδή 40.000 ευρώ συνολικά, κοστολογούνται 104 ψυχές που μαρτύρησαν σε μια πύρινη κόλαση. Μικρά παιδιά, νέοι και οικογένειες που κάηκαν ζωντανοί επειδή δεν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση, ούτε σχέδιο εκκένωσης, ούτε διαθέσιμες δυνάμεις για να τους βοηθήσουν.
Η ελληνική δικαιοσύνη με αυτή την αποτρόπαια απόφαση δίνει «σήμα» ότι για όλες τις μελλοντικές τραγωδίες για τις οποίες θα φέρει ευθύνη το κράτος και η πολιτική προστασία, κανένας δεν θα τιμωρηθεί. Η λέξη «ξεφτίλα» είναι πολύ μικρή για να περιγράψει την κατάληξη της υπόθεσης στο Μάτι. Οι συγγενείς των νεκρών τα είπαν όλα σε μια πρόταση, απευθυνόμενοι προς την πρόεδρο του δικαστηρίου: «Διέλυσαν τα σπίτια μας. Το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια»…