Γιάννης Αλαφούζος : Έδιωξε τον Γιοβάνοβιτς, πήρε Τερίμ, για να τελειώσει τη σεζόν με τον βοηθό του Γιοβάνοβιτς…
Έμμεση παραδοχή λάθους έκανε ο Γιάννης Αλαφούζος. Από τη στιγμή που τη θέση του Φατίχ Τερίμ παίρνει ο βοηθός του Ιβάν ΓιοβάνοβιτςΟ Γιάννης Αλαφούζος πήρε κάποιες κομβικές αποφάσεις μέσα στη σεζόν στον Παναθηναϊκό. Η απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς συνοδεύτηκε με την έλευση του Φατίχ Τερίμ. Την απόλυση του Τούρκου προπονητή ακολούθησε ο ερχομός του βοηθού του Γιοβάνοβιτς, Χρήστου Κόντη για το τέλος της χρονιάς. Έμμεση παραδοχή λάθους.
Μια απόφαση την κρίνεις πάντα από το αποτέλεσμα. Κυρίως, από το τι ακολουθεί αυτής. Σήμερα εύκολα μπορεί να πει κάποιος πως η απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν μια λανθασμένη απόφαση. Ας μην είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Διότι, ο Φατίχ Τερίμ κάνει την απόλυση του Σέρβου τεχνικού «κακή». Για την ακρίβεια όσα έπραξε ο Τούρκος τεχνικός από την άκρη του πάγκου στη συνέχεια της σεζόν.
Αν κάποιος κάνει ένα fast forward μπροστά, στον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν έκανε καλό ή κακό η απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς. Με τον Σέρβο τεχνικό ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε τον Τάσο Μπακασέτα, δεν θα έκλεινε τον Μαξίμοβιτς και δεν ξέρουμε ακόμα τι άλλο. Επιπρόσθετα, ας μην λησμονήσουμε πως με τον Γιοβάνοβιτς δεν είδαμε ποτέ κανονικό Μπερνάρ…
Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός και ο Γιάννης Αλαφούζος είδαν πως για να έρθει ο τίτλος του πρωταθλητή στο «τριφύλλι», πρέπει να έρθουν και παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα. Ακριβές μεταγραφές. Σε αυτές ο πρώην κόουτς του «τριφυλλιού» είχε… αλλεργία. Κάτι άλλο ήθελε ο Παναθηναϊκός…
Έκανε λάθος ο Γιάννης Αλαφούζος
Αυτό το «άλλο» δεν έπρεπε να είναι ο Φατίχ Τερίμ. Κατανοητό το σκεπτικό που είχε ο Γιάννης Αλαφούζος για έναν «νικητή», έναν άνθρωπο που ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις που απαιτούν περισσότερο ψυχολογία και λιγότερο ποδόσφαιρο. Έναν άνθρωπο που ξέρει να συνυπάρχει με τις λεγόμενες «βεντέτες» που λέμε… καφενειακά.
Ο Τούρκος κόουτς όμως αποδείχθηκε παρωχημένος και με ξεπερασμένες τακτικές. Από τη διαχείριση ενός αγώνα (αλησμόνητο αυτό με τους τρεις φορ κόντρα στον Άρη), μέχρι και στην καθημερινότητα των προπονήσεων. Στο «σήμερα» ένας προπονητής που σε νοκ-άουτ παιχνίδια μπορεί να λειτουργήσει, αλλά όχι σε μια σταθερή πορεία πρωταθλητισμού. Κάπως έτσι εξηγείται για ποιο λόγο ο Παναθηναϊκό έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, αλλά δεν διεκδικεί μέχρι τέλος τον τίτλο στη Super League.
Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν είχε προβεί σε μια τέτοια in extremis απόφαση στην έως τώρα θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ήθελε να ταράξει τα νερά, προσπάθησε να αιφνιδιάσει και έριξε τη ζαριά του. Έτσι είναι τα ζάρια όμως. Μπορεί να φέρεις εξάρες, μπορεί και ασσόδυο. Ζαριά ήταν όμως, όχι κάτι με βάση κάποιο πλάνο…
Παναθηναϊκός: Από τον Γιοβάνοβιτς, στον βοηθό του Γιοβάνοβιτς
Ο Χρήστος Κόντης δεν είναι… χθεσινός. Ούτε στον Παναθηναϊκό, ούτε στο ποδοσφαιρικό κουρμπέτι γενικώς. Ο Έλληνας τεχνικός αναλαμβάνει μια αποστολή αυτοκτονίας. Το έχει κάνει ξανά. Στον πάγκο του Ολυμπιακού μάλιστα. Αυτή τη φορά όμως το διακύβευμα δεν είναι απλώς να τελειώσει καλά τη σεζόν. Πρέπει να πάρει και έναν τίτλο. Μαζί με το Κύπελλο, πρέπει να πάρει και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο σε ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.
Δεν είχε άλλη επιλογή ο Γιάννης Αλαφούζος. Αν ο Παναθηναϊκός παρουσιαζόταν με τον Φατίχ Τερίμ κόντρα στον Ολυμπιακό το συλλαλητήριο στη Λεωφόρο θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Ο Χρήστος Κόντης είναι συμπαθής φιγούρα τόσο στους παίκτες, όσο και στον κόσμο. Μια κάποια ηρεμία θα την φέρει. Και όχι μόνο. Θα επανέλθει μια λογική… Γιοβάνοβιτς.
Η επιλογή που κάνει ο Γιάννης Αλαφούζος για τελευταία δύο ματς είναι ξεκάθαρα επιλογή επιστροφής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τουλάχιστον για να κλείσει η χρονιά ομαλά στον Παναθηναϊκό. Μια έμμεση παραδοχή λάθους; Το πιθανότερο…