ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλληνας Αϊνστάιν ετών 18 παίρνει το ένα μαθηματικό βραβείο μετά το άλλο

Αυτός είναι ο 18χρονος από τα Τρίκαλα ο οποίος θεωρείται το νέο «αστέρι» των μαθηματικών από την Ελλάδα.
Έλληνας Αϊνστάιν ετών 18 παίρνει το ένα μαθηματικό βραβείο μετά το άλλο

Έλληνας Αινστάιν στα μόλις 18 του χρόνια χαρακτηρίζεται ο Δημήτρης Λώλας ο οποίος σαρώνει τα μαθηματικά βραβεία παγκοσμίως και θεωρείται ήδη «αστέρι» στους κόλπους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ο 18χρονος μαθητής από τα Τρίκαλα παίρνει το ένα βραβείο μετά το άλλο τόσο σε εγχώριου διαγωνισμούς όσο και εκτός Ελλάδας. Τελευταίο του απόκτημα ένα από τα έξι χρυσά βραβεία της 36ης Ελληνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας «Ο Αρχιμήδης». Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται σκληρά για την 60ή Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα γίνει τον Ιούλιο στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Έθνος» η οικογένειά του έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ενασχόλησή του με τα μαθηματικά. Με πατέρα χημικό μηχανικό, μητέρα φιλόλογο ο Δημήτρης έβλεπε από μικρός τον αδερφό του Παναγιώτη (ο οποίος είναι επίσης πολυβραβευμένος) να ασχολείται με τα μαθηματικά και έτσι αγάπησε και ο ίδιος τα μαθηματικά.

«Ήταν λίγο αναπόφευκτο όλο αυτό. Ο αδελφός μου διάβαζε συνέχεια Μαθηματικά και έλυνε ασκήσεις. Κάπως έτσι και εγώ αγάπησα τα Μαθηματικά.», ανέφερε.

Ο Έλληνας Αινστάιν ήδη έχει γίνει αποδεκτός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ενώ περιμένει απαντήσεις στις αιτήσεις που έστειλε και στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ο ίδιος βέβαια ταυτόχρονα διαβάζει μόνος του και χωρίς φροντιστήρια για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Στόχος του είναι να ασχοληθεί με την έρευνα ή να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα.

Ο αδερφός του Παναγιώτης Λώλας πάντως βρίσκεται  στην Αμερική έχοντας τελειώσει το ΜΙΤ στα μαθηματικά και συνεχίζει για  διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ένα από τα πέντε κορυφαία των ΗΠΑ. «Μακάρι να καταφέρω να πάω στην Αμερική. Εχω μείνει τρεις μήνες για ένα σεμινάριο Μαθηματικών και θα ήθελα πολύ να σπουδάσω στη μακρινή ήπειρο»

Τα Μαθηματικά είναι για τον 18χρονο μαθητή «μια σπουδαία επιστήμη, που σε βοηθά να αντιληφθείς τον κόσμο. Μπορείς να εξηγήσεις διάφορα φυσικά φαινόμενα, να καταλάβεις πράγματα που γίνονται γύρω σου». Αγοράζει βιβλία Μαθηματικών και βοηθήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αρέσκεται να λύνει δύσκολες ασκήσεις στον ελεύθερο χρόνο του. Κάποιες δεν κατάφερε να τις φτάσει έως το τέλος και τις άφησε -προσωρινά- στην άκρη. Θα επιστρέψει σε αυτές όταν μελετήσει καλύτερα τη θεωρία πάνω στην οποία βασίζονται.

Ο διευθυντής του σχολείου του δήλωσε γι’ αυτόν: «Ο Δημήτρης Λώλος είναι ένας 18χρονος της εποχής του. Παίζει μπάσκετ, πηγαίνει γυμναστήριο, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες, σερφάρει στο Διαδίκτυο, βγαίνει με τους φίλους του. «Είναι ένας άριστος μαθητής και στα Μαθηματικά ξεφεύγει από το επίπεδο του σχολείου, είναι στην ίδια θέση με έναν φοιτητή Πανεπιστημίου. Είναι επίσης ένα καλό παιδί, που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα και είμαστε υπερήφανοι που τον έχουμε στο σχολείο μας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έλληνας Αϊνστάιν ετών 18 παίρνει το ένα μαθηματικό βραβείο μετά το άλλο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.