ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Airbnb: Τι αλλάζει με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών – Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Ημερολογιακό πλαφόν στα Airbnb - Τι αλλάζει με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών
Airbnb: Τι αλλάζει με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών – Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Αρκετές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με τα Airbnb σε μια προσπάθεια από την Κυβέρνηση να αποφευχθεί η οικιστική κρίση που βιώνουν άλλες µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι, το µέτρο που έχει τις µεγαλύτερες πιθανότητες πρόκρισης για εφαρµογή είναι το ηµερολογιακό πλαφόν, µια τακτική που εφαρµόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις για το Airbnb.

Airbnb: Τι αλλάζει με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών – Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Σε αυτή την περίπτωση ο κόφτης είναι οι τρεις µήνες. Συγκεκριµένα, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο στις βραχυχρόνιες µισθώσεις η µίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 µέρες ανά ηµερολογιακό έτος.

Η πρόταση θέλει το πλαφόν των 90 ηµερών να εφαρµόζεται στα µεγάλα αστικά κέντρα, µε κύρια στόχευση στην πρωτεύουσα, αλλά και
να δηµιουργηθούν ζώνες όπου θα διαµορφώνεται ανάλογα το πλαφόν µίσθωσης.

Για παράδειγµα, εξετάζεται ο κόφτης να είναι 60 ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος για νησιά που έχουν πληθυσµό µικρότερο των 10.000 κατοίκων και µεγαλύτερος για τους κύριους τουριστικούς προορισµούς της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο αριθµός των ακινήτων που διαθέτει κάθε ιδιοκτήτης για βραχυχρόνια µίσθωση είναι επίσης ένα άλλο ζητούµενο.

Στην κυβέρνηση εξετάζεται η πρόταση να µην επιτρέπεται η διάθεση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ στη βραχυχρόνια µίσθωση.

Εδώ το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και την πιθανότητα ενεργοποίησης του µέτρου της ποσόστωσης. ∆ηλαδή να επιτρέπεται η διάθεση ενός συγκεκριµένου ποσοστού ακινήτων για βραχυχρόνια µίσθωση ανά περιοχή.

Αν κάποιος εµφανίζεται να διαθέτει προς εκµίσθωση περισσότερα από τρία ακίνητα, θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηµατική δραστηριότητα, κάτι που σηµαίνει ότι θα πρέπει να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων, θα φορολογείται µε συντελεστή 22%, θα επιβαρύνονται τα µισθώµατα µε ΦΠΑ, φόρο διαµονής κ.ά.

Το ποσοστό των Airbnb θα µπορεί να αποφασίζεται µε συνυπολογισµό της τουριστικής κίνησης της εκάστοτε περιοχής, του αριθµού των διαθέσιµων ακινήτων για µακροχρόνια µίσθωση και άλλων παραγόντων, µε τη συνεργασία του υπουργείου Τουρισµού και των οικείων δήµων.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Airbnb: Τι αλλάζει με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών – Οι σκέψεις της κυβέρνησης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.