ENGINE POWER

F1 Ο Esteban Ocon και ο Alpine ανακοινώνουν τον χωρισμό τους στο τέλος της σεζόν του 2024

F1 Esteban Ocon Alpine: Esteban Ocon καθώς φεύγει θυμόμαστε τις πέντε καλύτερες στιγμές του με την Alpine / Renault
F1 Ο Esteban Ocon και ο Alpine ανακοινώνουν τον χωρισμό τους στο τέλος της σεζόν του 2024

F1 Esteban Ocon Alpine: Μετά από πέντε χρόνια παραμονής στη γαλλική φυλή, ο Εστεμπάν Οκόν θα φύγει από την ομάδα των Άλπεων στο τέλος της σεζόν του 2024. Ένας αναμενόμενος χωρισμός, καθώς η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών είχε αποδυναμωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Είχε γίνει σχεδόν προφανές τις τελευταίες ημέρες: ο Esteban Ocon και ο Alpine δεν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους μετά το 2024. Ο Γάλλος δεν θα επεκτείνει το συμβόλαιό του με την A fléché, μια αναμενόμενη απόφαση μετά τις εντάσεις που επηρεάζουν τη γαλλική φατρία από την αρχή της σεζόν.

Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν από τη σύγκρουση μεταξύ των δύο συμπαικτών στην έναρξη του Grand Prix του Μονακό, μετά από μια πολύ τολμηρή προσπάθεια του Ébroïcien να προσπεράσει τον Pierre Gasly στη γωνία Portier. Ο Bruno Famin είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να «πάρει μια απόφαση» μετά από αυτό το γεγονός, και αυτό είναι όλο: η Alpine επισημοποίησε τη ρήξη της με τον Γάλλο πιλότο αυτή τη Δευτέρα, δίνοντας τέλος στις εικασίες για το μέλλον στα μπλε του Esteban Ocon.

Φτάνοντας στην ομάδα Enstone το 2020, η οποία τότε έφερε το όνομα Renault , ο Esteban Ocon συμμετείχε σε 91 Grand Prix με τη γαλλική ομάδα, με αποκορύφωμα τη νίκη στο Grand Prix της Ουγγαρίας το 2021 με την Alpine. Ο Νορμανδός κέρδισε επίσης δύο άλλα βάθρα, στο Sakhir το 2020 και στο Μονακό το 2023.

F1-Esteban-Ocon-Alpine-formula1-2024

podium OCON Esteban (fra), Alpine F1 A521, portrait during the Formula 1 Magyar Nagydij 2021, Hungarian Grand Prix, 11th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from July 30 to August 1, 2021 on the Hungaroring, in Mogyorod, near Budapest, Hungary – Photo DPPI

Το “Ένα σημαντικό κεφάλαιο” τελειώνει για τον Ocon
«Ο αγώνας για αυτήν την ομάδα στη Formula 1 ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου », τονίζει ο Esteban Ocon. Αν και είμαι οδηγός αγώνων εκεί για πέντε χρόνια, η επαγγελματική μου καριέρα ξεκίνησε στο Enstone όταν ήμουν μόλις έφηβος. Έτσι θα είναι πάντα ένα ξεχωριστό μέρος για μένα. Περάσαμε μερικές υπέροχες στιγμές μαζί, αλλά και μερικές πιο δύσκολες, και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε όλους στην ομάδα για αυτές τις αξέχαστες στιγμές. Θα ανακοινώσω τα σχέδιά μου πολύ σύντομα, αλλά στο μεταξύ, είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτή την ομάδα σε τροχιά και στην επιτυχία της υπόλοιπης σεζόν. »

«Θα θέλαμε πρώτα να ευχαριστήσουμε τον Esteban για τη δέσμευσή του στην ομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια », προσθέτει ο Bruno Famin, επικεφαλής της ομάδας των Alpine. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γιορτάσαμε μερικές φανταστικές στιγμές μαζί, η καλύτερη από τις οποίες ήταν μια αξέχαστη νίκη στο γκραν πρι της Ουγγαρίας του 2021 Έχουμε δεκαέξι αγώνες που απομένουν το 2024 με έναν σαφή στόχο: να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα ως ομάδα για να πετύχουμε το καλύτερο. αποτελέσματα στην πίστα. Ευχόμαστε στον Εστεμπάν τα καλύτερα για το επόμενο κεφάλαιο της καριέρας του όταν έρθει εκείνη η ώρα. »

Ο Ocon φεύγει, ο Gasly έτοιμος να δώσει παράταση;

F1 Esteban Ocon Alpine:Ο χωρισμός μεταξύ του Esteban Ocon και του Alpine δεν ήταν πλέον αμφισβητήσιμος μετά το Grand Prix του Μονακό και τη σύγκρουσή του με τον Pierre Gasly: ​​η συμβίωση μεταξύ των δύο Γάλλων οδηγών, των οποίων η σχέση δεν είναι η πιο ζεστή, δεν φαινόταν πλέον βάσιμη για το βέλος Α. Ο Ébroïcien βρίσκεται τώρα χωρίς τιμόνι για το 2025, αλλά οι τελευταίες τάσεις τον συνδέουν με μια θέση στη Haas τον επόμενο χρόνο . Μπορούσε επίσης να εμφανιστεί στα ράφια της Mercedes , εκείνος που είχε συλλάβει τα Silver Arrows στην αρχή της καριέρας του.

Από την πλευρά των Άλπεων, διευκρινίζουμε επίσης ότι «το δίδυμο της ομάδας για τη σεζόν 2025 θα ανακοινωθεί αργότερα» . Ωστόσο, η ανακοινωθείσα αποχώρηση του Esteban Ocon ανοίγει την πόρτα σε επέκταση του Pierre Gasly , ο οποίος φτάνει στο τέλος του συμβολαίου του το 2024. Το άγνωστο έγκειται κυρίως στην επιλογή του δεύτερου οδηγού, όπου πολλές επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι.

Esteban Ocon: οι πέντε καλύτερες στιγμές του με την Alpine / Renault

Μετά την ανακοίνωση του χωρισμού μεταξύ του Esteban Ocon και της Alpine στο τέλος της σεζόν του 2024, μια αναδρομή στα πέντε highlights του Normand εντός της γαλλικής ομάδας.

Grand Prix Sakhir 2020

F1-Esteban-Ocon-Alpine-formula1-2024

OCON Esteban (fra), Renault F1 Team RS20, portrait, first podium during the Formula 1 Rolex Sakhir Grand Prix 2020, from December 4 to 6, 2020 on the Bahrain International Circuit, in Sakhir, Bahrain – Photo Antonin Vincent / DPPI

Ο Esteban Ocon επιστρέφει στη ζωή, αυτή τη σεζόν του 2020 Ο Γάλλος, που έμεινε στο περιθώριο το 2019 και του στερήθηκε το τιμόνι μετά τη μη ανανέωσή του από τη Racing Point, βρίσκει θέση στη Renault . Τα δύο μέρη γνωρίζονται καλά μεταξύ τους: το 2016, όταν ο Losange επέστρεψε 100% στη Formula 1 , ο Νορμανδός προσλήφθηκε ως έφεδρος οδηγός, ο οποίος ήταν μέλος της Lotus F1 Junior Team μεταξύ 2013 και 2015.

Ωστόσο, για την επιστροφή του στο grid, ο Esteban Ocon υποφέρει από τη σύγκριση με τον συμπαίκτη του Daniel Ricciardo . Σε ένα πρωτάθλημα που διαταράχθηκε από την πανδημία του Covid-19, ο Αυστραλός σημείωσε επιδόσεις και μάλιστα δύο βάθρα, ενώ ο Γάλλος αρκέστηκε σε μικρούς βαθμούς, απογοητευμένος από τέσσερις αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Το Deliverance έρχεται κατά τη διάρκεια του μοναδικού Sakhir Grand Prix, στο ασυνήθιστο οβάλ της πίστας του Μπαχρέιν. Ξεκινώντας από την 11η θέση, ο Νορμανδός εκμεταλλεύτηκε τα πολλά αγωνιστικά γεγονότα και βρέθηκε στην 4η θέση στα δύο τρίτα του αγώνα. Ένα τελευταίο Αυτοκίνητο Ασφαλείας και ένα απίστευτο μπέρδεμα από τη Mercedes στα πιτς επέτρεψαν στο #31 Renault να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση, την οποία δεν θα εγκατέλειπε ποτέ. Περιτριγυρισμένος από τους δύο Racing Bulls, ο Esteban Ocon υπογράφει το πρώτο του βάθρο στη Formula 1 και γίνεται ο 22ος Γάλλος οδηγός που κατακτά βάθρο στη F1.

Γκραν Πρι Ουγγαρίας 2021

F1-Esteban-Ocon-Alpine-formula1-2024

podium ROSSI Laurent (fra), CEO of Alpine, OCON Esteban (fra), Alpine F1 A521, portrait during the Formula 1 Magyar Nagydij 2021, Hungarian Grand Prix, 11th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from July 30 to August 1, 2021 on the Hungaroring, in Mogyorod, near Budapest, Hungary – Photo Antonin Vincent / DPPI

F1 Esteban Ocon Alpine: Το 2021, η Renault αλλάζει το όνομά της σε Alpine . Το A fléché έχει φιλοδοξία: να επιστρέψει στις κορυφές μέχρι το «100 Grand Prix» ανακοινώνει τον νέο πρόεδρό του, Laurent Rossi . Εκτός από την πρόσληψη του Fernando Alonso , η Alpine ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στον Esteban Ocon. Ωστόσο, αυτή η σεζόν είναι πιο επίπονη από την προηγούμενη στη γαλλική φυλή: το Alpine A521 δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ο προκάτοχός του και η ομάδα πέφτει στην ιεραρχία.

Φτάνοντας στην Ουγγαρία – η αγαπημένη πίστα του Esteban Ocon και η σκηνή της πρώτης νίκης του Fernando Alonso στη Formula 1 – η Alpine απέχει πολύ από το να στοχεύει στη νίκη, ακόμα και μόνο στο βάθρο. Θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να επιτευχθεί αυτό. Και αυτό το θαύμα ονομάζεται Valtteri Bottas : σε βρεγμένη πίστα, ο Φινλανδός κάνει ένα πραγματικό χτύπημα στην πρώτη στροφή, εξαλείφοντας τους οδηγούς της Red Bull και τα κύρια φαβορί. Ο Lance Stroll τον μιμείται αποτυγχάνοντας να φρενάρει και χτυπώντας τον Charles Leclerc . Ως αλεπού, ο Esteban Ocon γλιστράει μέσα από το μακελειό και παίρνει τη δεύτερη θέση πριν από την κόκκινη σημαία!

Στην επανεκκίνηση, ενώ ο ήλιος ήταν έξω, ο Esteban Ocon αποφάσισε –όπως όλοι οι οδηγοί… εκτός από τον Lewis Hamilton , τότε ηγέτη– να σταματήσει και να μεταβεί στο slicks. Μπίνγκο: ο μόνος που έκανε την ενδιάμεση εκκίνηση, ο Βρετανός χάνει το στοίχημά του και πρέπει να επιστρέψει στα πιτ. Το Νο. 31 Alpine οδηγεί το Grand Prix.

Για 65 γύρους, ο Νορμανδός υπερασπίστηκε τη θέση του μπροστά στον Sebastian Vettel και κατάφερε να πετύχει τη διαφορά. Θα χρειαστεί όλο το ταλέντο του συμπαίκτη του Fernando Alonso για να κρατήσει τον Lewis Hamilton, αν και πολύ πιο γρήγορο, πίσω του και να βοηθήσει τον Esteban Ocon να πετύχει την πρώτη του νίκη στη Formula 1. Στα 24 του, ο Ébroïcien γίνεται ο 14ος Γάλλος που κερδίζει Grand Price.

Grand Prix Σαουδικής Αραβίας 2021

F1-Esteban-Ocon-Alpine-formula1-2024

Restart of the race: HAMILTON Lewis (gbr), Mercedes AMG F1 GP W12 E Performance, VERSTAPPEN Max (ned), Red Bull Racing Honda RB16B, OCON Esteban (fra), Alpine F1 A521, action during the Formula 1 stc Saudi Arabian Grand Prix 2021, 21th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from December 3 to 5, 2021 on the Jeddah Corniche Circuit, in Jeddah, Saudi Arabia – Photo DPPI

F1 Esteban Ocon Alpine: Ενθαρρυμένοι από τη νίκη τους στην Ουγγαρία, οι Esteban Ocon και Alpine ολοκλήρωσαν τη σεζόν του 2021 με καλές εμφανίσεις στη Μέση Ανατολή: ο Fernando Alonso σημείωσε κανονικό βάθρο στο Κατάρ και ο Esteban Ocon τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Δύο εβδομάδες αργότερα, για το πρώτο Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας, το βέλος A ελπίζει να συνεχίσει τη δυναμική του… αλλά τα προσόντα είναι λιγότερο καλά από τα αναμενόμενα: ο Γάλλος μπαίνει στο Q3 αλλά προκρίνεται μόνο στην ένατη θέση.

Σε αυτή την εξαιρετικά γρήγορη διαδρομή στη Τζέντα, όμως, ο Γάλλος θα βρεθεί ξανά στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Στον 9ο γύρο, οι αγωνοδίκες ανέπτυξαν ένα αυτοκίνητο ασφαλείας μετά το ατύχημα του Μικ Σουμάχερ . Οι περισσότεροι οδηγοί λοιπόν πηγαίνουν στα πιτ για να αλλάξουν λάστιχα… εκτός από τον Esteban Ocon, ο οποίος παραμένει στην πίστα. Τρεις γύρους αργότερα, ο Michael Masi αποφάσισε να βγάλει την κόκκινη σημαία για να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα εμπόδια. Ευλογία για τους Habs, που ανέβηκαν στην 4η θέση και με δυνατότητα αλλαγής ελαστικών!

Στην επανεκκίνηση, ο Esteban Ocon εκμεταλλεύτηκε τη μάχη των δύο πρωταγωνιστών του πρωταθλήματος, Max Verstappen και Lewis Hamilton, για να προσπεράσει τον Βρετανό στη δεύτερη στροφή και να περάσει στη δεύτερη! Μια συσσώρευση στο πελοτόν λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ανάγκασε την κατεύθυνση του αγώνα να αναδείξει την κόκκινη σημαία για δεύτερη φορά.

Και εκεί, οργανώνεται ένα πραγματικό χάος: ο Verstappen έχοντας προσπεράσει τον Hamilton φεύγοντας από τα όρια της πίστας, πρέπει να του δώσει πίσω τη θέση… αλλά πώς να το κάνουμε με έναν Ocon που μπαίνει μεταξύ των δύο; Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, βρέθηκε η λύση: βάλτε τον Ocon στην pole, μπροστά από τους Hamilton και Verstappen! Για πρώτη φορά ο Γάλλος θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση για αυτό το τρίτο ξεκίνημα!

Λογικά, ο Alpine ενέδωσε γρήγορα στους δύο οδηγούς, αλλά ο Esteban Ocon κατάφερε να αντισταθεί απέναντι στον Valtteri Bottas και να διατηρήσει την τρίτη του θέση… μέχρι την τελική ευθεία. Σε έναν πραγματικό «αγώνα drag», ο Νορμανδός χάνει το βάθρο στη γραμμή τερματισμού από τον Φινλανδό. Τέταρτη θέση με πικρή γεύση, στο τέλος ενός από τα πιο τρελά Grand Prix του 21ου αιώνα.

F1 Esteban Ocon Alpine: Γκραν Πρι Ιαπωνίας 2022

F1-Esteban-Ocon-Alpine-formula1-2024-japan

31 OCON Esteban (fra), Alpine F1 Team A522, action during the Formula 1 Honda Japanese Grand Prix 2022, 18th round of the 2022 FIA Formula One World Championship from Octobre 7 to 9, 2022 on the Suzuka International Racing Course, in Suzuka, Mie Prefecture, Japan – Photo Florent Gooden / DPPI

Το 2022, οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί επιτρέπουν στην Alpine να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τις επιδόσεις: το βέλος A επιβεβαιώνεται ως η 4η δύναμη στο πεδίο παρά την επικίνδυνη αξιοπιστία, η οποία επιτρέπει στους οδηγούς της να επιτύχουν κάποια λαμπρά αποτελέσματα. Στην Ιαπωνία, τα δύο A522 ήταν άνετα στις κατατακτήριες: ο Esteban Ocon προκρίθηκε πέμπτος, ο Fernando Alonso έβδομος.

Την επόμενη μέρα, βροχή ήρθε στη Suzuka. Ο Γάλλος, σαν καλός Νορμανδός, έχει χαρτί να παίξει σε συνθήκες που του αρέσουν. Μετά από μια προσεκτική εκκίνηση, ο οδηγός των Άλπεων κέρδισε θέση μετά την έξοδο της πίστας από τον Carlos Sainz , ο οποίος ξεκίνησε μπροστά του. Οι ζημιές στην πίστα, καθώς και η βροχή που ενίσχυσε σε ένταση, προκάλεσαν την ανάδειξη της κόκκινης σημαίας.

Μετά από μια ατελείωτη αναμονή σχεδόν δύο ωρών, το Ιαπωνικό Grand Prix συνεχίζεται για μόλις 45 λεπτά. Αναγκασμένος να ξεκινήσει με ελαστικά για βρεγμένο, ο Esteban Ocon έβαλε γρήγορα τα ενδιάμεσα σε μια πίστα στεγνώματος. Αναδύεται μπροστά στον Λιούις Χάμιλτον: αρχίζει μια μακρά μάχη μεταξύ των δύο οδηγών. Αποφασισμένος να κατακτήσει την τέταρτη θέση, που θα ήταν η καλύτερη επίδοσή του στη σεζόν, ο Νο. 31 υπερασπίζεται τη θέση του σώμα και ψυχή και δίνει στον Βρετανό ένα μάθημα άμυνας. Ο Γάλλος αντιστάθηκε στην πίεση του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στην τέταρτη θέση.

F1 Esteban Ocon Alpine: Γκραν Πρι Μονακό 2023

F1-Esteban-Ocon-Alpine-formula1-2024

OCON Esteban (fra), Alpine F1 Team A523, portrait during the Formula 1 Grand Prix de Monaco 2023, 6th round of the 2023 Formula One World Championship from May 26 to 28, 2023 on the Circuit de Monaco, in Monaco – Photo DPPI

F1 Esteban Ocon Alpine: Το 2023 δεν ξεκινά με το καλύτερο για την Alpine: το αυτοκίνητο, το A523, δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο το 2022 και η έναρξη της σεζόν είναι γεμάτη γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου ενός ατυχήματος μεταξύ του Esteban Ocon και του Pierre Gasly , του νέου συμπαίκτη του, στο τέλος του Grand Prix της Αυστραλίας.

Στους δρόμους του Πριγκιπάτου, ωστόσο, ο Esteban Ocon εξαχνώνεται και παίρνει μια υπέροχη 4η θέση στο Q3, το καλύτερο προσόν του από το Grand Prix του Βελγίου 2018! Μια θέση κρίσιμης σημασίας στο Μονακό, περισσότερο από αλλού. Το βράδυ, ένα άλλο καλό νέο χαροποίησε τη φατρία των Άλπεων: ο Charles Leclerc, τρίτος στο Q3, τιμωρήθηκε στο αρχικό πλέγμα επειδή εμπόδισε τον Lando Norris κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Ο Νορμανδός λοιπόν θα ξεκινήσει από την τρίτη θέση του grid!

Ο Esteban Ocon καταφέρνει να διατηρήσει τη θέση του στο ξεκίνημα, αλλά γρήγορα βρίσκεται υπό την πίεση του Carlos Sainz. Ο Ισπανός προσπαθεί να περάσει από την έξοδο του Τούνελ, χωρίς επιτυχία. Ο Γάλλος δείχνει να κατευθύνεται εύκολα προς την εξέδρα… αλλά στον ουρανό η βροχή απειλεί περισσότερο από ποτέ.

Τελικά έπεσε στον 50ο γύρο: όπως οι περισσότεροι από τους άλλους οδηγούς, το Νο. 31 πήγε στα πιτ για να βάλει τα ενδιάμεσα και βγήκε πίσω από τον George Russell… αλλά έφυγε στο Mirabeau και επέστρεψε στην τρίτη θέση στον Esteban Ocon ! Οι θέσεις είναι πλέον καθορισμένες, ο Norman προσφέρει στον Alpine μια υπέροχη τρίτη θέση στο Μονακό για ένα αριστοκρατικό βάθρο!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «F1 Ο Esteban Ocon και ο Alpine ανακοινώνουν τον χωρισμό τους στο τέλος της σεζόν του 2024», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Κοντιζάς

Ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε τίποτα από τον κόσμο της μηχανοκίνησης αλλά κατάφερε να τον ενώσει στη μεγαλύτερη γιορτή της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα στο Motor Festival και να δημιουργήσει την μοναδική τηλεοπτική εκπομπή το Engine Power που προβάλει καθημερινά αθλητές, καθημερινούς ήρωες και πρωταγωνιστές πανελλαδικά. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να νιώθει τίποτα, να νιώθει μηδέν, μπροστά στο μεγαλείο του χώρου και την αστείρευτη αγάπη του κόσμου για την μηχανοκίνηση. Σας παρουσιάζουμε τον Mr Zero... Μιχαήλ Κοντιζά!