ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο επίδομα ανεργίας: Οι δικαιούχοι που θα το πάρουν αυξημένο

Το νέο επίδομα ανεργίας θα συνδέεται άμεσα με τον μισθό και τον εργασιακό βίο του δικαιούχου
Νέο επίδομα ανεργίας: Οι δικαιούχοι που θα το πάρουν αυξημένο

Επίδομα ανεργίας: Σε ριζικές αλλαγές έρχονται στο ύψος, στη διάρκεια, στους όρους και στις προϋποθέσεις για τη λήψη του αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, καταβάλλοντάς το πιλοτικά σε έως 10.000 ανέργους σε επιλεγμένες περιοχές.

Όπως αναφέρει η στήλη RealMoney στη RealNews, το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται πλέον στοχευμένα σε όσους το έχουν ανάγκη και θα ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές του δικαιούχου πριν χάσει την εργασία του και θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά, θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια θα γίνει πλήρης εφαρμογή στο τέλος του 2024.

Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα «συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου. Ενδέχεται μάλιστα να φτάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι τελικές προτάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έχουν αποσταλεί στον ΟΟΣΑ και εντός του καλοκαιριού αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο μέρη – σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και, σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης-απασχόλησης και το ύψος του μισθού, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Αντιθέτως όσοι έχουν λιγότερα χρόνια απασχόλησης θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας – όπως προκύπτει από τον
κατώτατο μισθό- δεν θα αυξηθεί, αλλά θα κατ ταβάλλεται εμπροσθοβαρώς.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νέο επίδομα ανεργίας: Οι δικαιούχοι που θα το πάρουν αυξημένο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.