ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταπέλτης η Μαρία Καρυστιανού για τη «ξεδιάντροπη μεταρρύθμιση Φλωρίδη» που ρίχνει «μαύρο» στη δημοσιογραφική κάλυψη δικών

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να αποσιωπήσει τη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη - Επιστολή - κόλαφος από τη Μαρία Καρυστιανού
Καταπέλτης η Μαρία Καρυστιανού για τη «ξεδιάντροπη μεταρρύθμιση Φλωρίδη» που ρίχνει «μαύρο» στη δημοσιογραφική κάλυψη δικών

Με μια επιστολή – κόλαφο η Μαρία Καρυστιανού εκφράζει την οργή της για τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου στα δικαστήρια που επιβάλλει ο Γιώργος Φλωρίδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα μιλάμε για τη φίμωση των δημοσιογράφων που ενημερώνουν τους πολίτες για την εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων, αφού με την περιβόητη μεταρρύθμιση Φλωρίδη, η κυβέρνηση θα μπορεί να ρίχνει «μαύρο» σε όποιες δίκες θέλει και έτσι να διεξάγονται χωρίς ο λαός να μαθαίνει το πώς εξελίσσονται!

Μόνο σε χουντικά καθεστώτα μπορεί να βρει κανείς δίκες – παρωδία που γίνονταν εν κρυπτώ, κι αυτό λέει πολλά για την ποιότητα της σημερινής δημοκρατίας, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Όπως ήταν λογικό και επόμενο, η Μαρία Καρυστιανού ήταν από τα πρόσωπα που θίγονται περισσότερο από αυτόν τον αισχρό νόμο, καθώς είναι εκείνη που πρεσβεύει όλες τις χαροκαμένες οικογένειες που δίνουν αγώνα για να δικαιωθούν στα επερχόμενα δικαστήρια για το έγκλημα των Τεμπών.

Και τώρα όλες αυτές οι οικογένειες βλέπουν την κυβέρνηση να τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια τους και να δημιουργεί προϋποθέσεις για να «κουκουλώσει» τη δίκη για τα Τέμπη, όπως και κάθε άλλη δίκη που κοστίζει επικοινωνιακά στην κυβέρνηση. Η Μαρία Καρυστιανού συνέδεσε άμεσα τη «ξεδιάντροπη μεταρρύθμιση Φλωρίδη» όπως τη χαρακτηρίζει, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τον αγώνα των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, ενώ τόνισε πως απέστειλε επιστολή της προς την ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕ, θέτοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από την διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Μαρία Καρυστιανού επισυνάπτει ολόκληρη την επιστολή και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σε κίνδυνο ο ιερός αγώνας μας αλλά και οι ζωές όλων όσων απομείναμε… Σύμφωνα με διάταξη … “Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τρόπο της δίκης”. Ξεδιάντροπη μεταρρύθμιση Φλωρίδη».

«Η δικαιοσύνη συνεχίζει να δέχεται απανωτά χτυπήματα από ανθρώπους, εντεταλμένους προς τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου και τη νομιμοποίηση της ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης ενημέρωσης» σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος, «Τέμπη 2023» στην επιστολή της.

Όπως εξηγεί η ίδια, «Πέρα από την αντισυνταγματική αυθαιρεσία της εν λόγω διάταξης, σκεπτόμενη τη δίκη για την υπόθεση των Τεμπών και όχι μόνο, αναγνωρίζω την προσπάθεια απόκρυψης των όσων τραγικών αποκαλύψεων πρόκειται να έρθουν στο φως αλλά και το βρώμικο σκοπό της παράκαμψης βασικών αποδεικτικών στοιχείων και κατά συνέπεια απενοχοποίησης των αληθινά ενόχων».

Σε άλλο σημείο, τονίζει ότι αυτή η απόφαση είναι «απαραίτητο να ανακληθεί» και συμπληρώνει ότι είναι «εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι δικαστικές διαδικασίες παραμένουν ανεξάρτητες και προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες με όρους αδιαπραγμάτευτης διαφάνειας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου».

Με το νέο ΦΕΚ, η κυβέρνηση αντιστρέφει το πνεύμα του Συντάγματος και από εκεί που η δημοσιοποίηση της δίκης ήταν ο γενικός κανόνας, τώρα γίνεται μια μικρή εξαίρεση. Πλέον, η αποσιώπηση των πρακτικών της δίκης γίνεται ο κανόνας (ειδικά για τις δίκες που μπορούν μέχρι και να ρίξουν μια κυβέρνηση, όπως είναι η υπόθεση των Τεμπών) και η δημοσιοποίηση των δικών θα γίνεται κατ’ εξαίρεση, όπου δηλαδή δεν υπάρχει κόστος για το Μαξίμου.

Δεκάδες είναι τα οργισμένα σχόλια κάτω από την ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, τα οποία συγκλίνουν σε μια κοινή διαπίστωση ότι πλέον μιλάμε για πρακτικές χούντας και κατάλυσης του Συντάγματος. Το έγκλημα των Τεμπών όχι μόνο ξεκίνησε να συγκαλύπτεται αμέσως μετά τη μοιραία σύγκρουση, αλλά η κυβέρνηση στήνει τους μηχανισμούς για να συγκαλύψει και την εκδίκασή του, και άρα να μην μάθει ο κόσμος τα συγκλονιστικά στοιχεία που θα κατατεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά και τους χειρισμούς των δικαστών μπροστά στα αδιάσειστα ντοκουμέντα.

Αν η δίκη για τα Τέμπη γίνει με ανοιχτές πόρτες για το κοινό και ανοιχτούς διαύλους πληροφόρησης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κυβερνητικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστων διαστάσεων. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να αποφύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στέλνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες στο απόσπασμα.

Αναλυτικά η επιστολή

«Αξιότιμες/οι κυρίες & κύριοι δικαστές,

Η δικαιοσύνη συνεχίζει να δέχεται απανωτά χτυπήματα από ανθρώπους, εντεταλμένους προς τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου και τη νομιμοποίηση της ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης ενημέρωσης.

Μια τέτοια κίνηση, έγινε πρόσφατα νόμος. Ο νόμος αυτός αφορά την απαγόρευση δημοσιογραφικής κάλυψης των δικών.

Πέρα από την ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ αυθαιρεσία της εν λόγω διάταξης, σκεπτόμενη τη δίκη για την υπόθεση των Τεμπών και όχι μόνο, αναγνωρίζω την προσπάθεια απόκρυψης των όσων τραγικών αποκαλύψεων πρόκειται να έρθουν στο φως αλλά και το βρώμικο σκοπό της παράκαμψης βασικών αποδεικτικών στοιχείων και κατά συνέπεια απενοχοποίησης των αληθινά ενόχων.

Αυτό που είναι απαράδεκτο και δόλιο ως σκέψη, γίνεται νόμος από κάποιους που ολοφάνερα καταλύουν τη δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι δικαστές, αυτή η απόφαση είναι απαραίτητο να ανακληθεί . Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι δικαστικές διαδικασίες παραμένουν ανεξάρτητες και προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες με όρους αδιαπραγμάτευτης διαφάνειας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δικαστικούς θεσμούς και να ξαναβρεθούν οι χαμένες ισορροπίες της κοινωνίας.

Κόντρα στον παραλογισμό της ανεξέλεγκτης εξουσίας που ζούμε, όπου γίνονται κινήσεις ελέγχου ακόμα και για δικαστικούς λειτουργούς, η αδράνεια , αποτελεί επί της ουσίας, συνενοχή.

Και η αδράνεια από εσάς που είστε στην πλέον κατάλληλη θέση να αλλάξετε την κατάσταση βυθίζει εμάς τους υπόλοιπους σε μια βασανιστικά αντιδημοκρατική και απάνθρωπη πραγματικότητα.

Γνωρίζω ότι αρκετοί από εσάς έχετε σκεφτεί παρόμοια και είστε σοβαρά προβληματισμένοι.

Ακόμη καλύτερα όμως είστε και σε θέση να λειτουργήσετε επανορθωτικά και σε βάθος ως προς την ανώτατη εξέλιξη και ίαση του τόπου μας .

Προσωπικά, έχασα το παιδί μου από τις συνέπειες της διαφθοράς. Το ίδιο, και άλλες 56 οικογένειες. Και παλιότερα και άλλοι… και άλλοι… Αρκετά !

Πέρα από ΓΟΝΕΙΣ και ως υπεύθυνοι πολίτες, οφείλουμε να νοιαστούμε για την κοινωνία που θα κληροδοτήσουμε στους ανθρώπους που γεννιούνται. Να φροντίσουμε για το μέλλον και την ασφάλεια των παιδιών μας .

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Με τιμή και σεβασμό στον ιερό θεσμό που πρεσβεύετε.

Μαρία Καρυστιανού»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καταπέλτης η Μαρία Καρυστιανού για τη «ξεδιάντροπη μεταρρύθμιση Φλωρίδη» που ρίχνει «μαύρο» στη δημοσιογραφική κάλυψη δικών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.