ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Έτσι θα εξαγοράσετε τα πλασματικά έτη

Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι για να λάβουν επικουρική σύνταξη με τη συμπλήρωση 15 ετών εργασίας.
Συντάξεις: Έτσι θα εξαγοράσετε τα πλασματικά έτη

Συντάξεις: Έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο θα προβλέπεται ότι, εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών, με βάση τις διατάξεις του νόμου 5078/2023.

Υπενθυμίζεται ότι η επικουρική ασφάλιση αφορά μόνο μισθωτούς εργαζομένους, ωστόσο χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία δεν μπορούν σήμερα να λάβουν την επικουρική σύνταξη, εάν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόμενες εισφορές.

Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Διονύση Ρίζο, οι προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και εξαγοράς πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για τη λήψη κύριας σύνταξης:

  • Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα.
  • Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Έτσι εξαγοράζοντας 900 ημέρες επικουρικής ασφάλισης (3 έτη), κάποιος συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να λάβει και επι- κουρική σύνταξη. Το κατώτατο κόστος θα δια- μορφωθεί στα 49,8 ευρώ τον μήνα και θα μπορεί να φτάσει στα 1.729,8 ευρώ.

Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις: Έτσι θα εξαγοράσετε τα πλασματικά έτη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.