ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Παγκόσμιο χάος από το ψηφιακό «blackout» – Σε λίγες ώρες αποδείχτηκε σε τι όλεθρο μας οδηγούν όσοι προωθούν την ψηφιοποίηση των πάντων

Η υπερβολική εξάρτηση στην τεχνολογία οδηγεί τα κράτη στο να καταρρέουν με το παραμικρό «σφάλμα» ενός λογισμικού
Παγκόσμιο χάος από το ψηφιακό «blackout» – Σε λίγες ώρες αποδείχτηκε σε τι όλεθρο μας οδηγούν όσοι προωθούν την ψηφιοποίηση των πάντων

Άραγε έπρεπε να συμβεί ένα παγκόσμιο ψηφιακό «blackout» στα λογισμικά της Microsoft για να αντιληφθεί ο κόσμος τι σημαίνει να παραδίδεις χώρες ολόκληρες στο έλεος μιας χούφτας από μεγιστάνες της τεχνολογίας;

Το πρωτοφανές παγκόσμιο κρασάρισμα σε υπολογιστές όλου του κόσμου φέρεται να οφείλεται σε σφάλμα του λογισμικού κυβερνοασφάλειας της αμερικανικής Crowdstrike, ενός τεχνολογικού κολοσσού που παρέχει προστασία στα δεδομένα της παγκόσμιας βιομηχανίας που αποθηκεύονται στο «νέφος» (cloud) της Microsoft, δηλαδή στα κέντρα συλλογής δεδομένων (data centers) που καταβροχθίζουν κάθε δευτερόλεπτο τα ψηφιακά στοιχεία που «αιμοδοτούν» εκατομμύρια επιχειρήσεων και υποδομών σε όλο τον κόσμο. Και όταν λέμε για επιχειρήσεις και υποδομές, εννοούμε φυσικά και ιδιωτικές και κρατικές.

Αν και η κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής επηρέασε σποραδικά κάποια κομμάτια του πλανήτη, το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από τρομακτικό:

Κατέρρευσε η λειτουργία νοσοκομείων, ακυρώθηκαν χειρουργεία, σταμάτησαν μεταφορές φαρμάκων, παρέλυσαν αεροδρόμια και ακυρώθηκαν πτήσεις, ματαιώθηκαν σιδηροδρομικές μετακινήσεις, γραμμές έκτακτες ανάγκης έπαψαν να λειτουργούν, κανάλια έριξαν «μαύρο» στην οθόνη, τράπεζες διέκοψαν τις συναλλαγές, συστήματα κάποιων σούπερ μάρκετ «τυφλώθηκαν», υπηρεσίες έκδοσης εισιτηρίων για αθλητικούς αγώνες κατέρρευσαν στην Αγγλία, applications σταμάτησαν να λειτουργούν.

Tα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στην Αυστραλία και την Αγγλία, αλλά αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Αμερική, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και πολλές άλλες χώρες.

Κάποιοι που αρέσκονται στο να σκέφτονται πιο καχύποπτα, μίλησαν για παγκόσμιο «πείραμα» που δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Εκτιμούν δηλαδή ότι πρόκειται για μια πρόβα μιας επερχόμενης ψηφιακής κατάρρευσης που θα εξυπηρετήσει τα σχέδια ελέγχου της Νέας Τάξης.

Ενώ δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το σενάριο εφόσον δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις (φυσικά δεν το θεωρώ διόλου απίθανο, μετά τα σημεία και τέρατα που είδαμε στον καιρό της πανδημίας), παρόλα αυτά μπορούμε να σημειώσουμε κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις και συμπεράσματα.

Εάν η κατάρρευση των συστημάτων προκάλεσε τέτοιο χάος μέσα σε λίγες μόνο ώρες, φανταστείτε τι θα συμβεί εάν το «blackout» διαρκέσει κάμποσες μέρες ή και εβδομάδες. Σε μια παγκοσμιοποιημένη αλυσίδα εταιρειών όπου τα πάντα έχουν ψηφιοποιηθεί, αρκεί μόνο ένα σαμποτάζ (εκ των έσω ή εκ των έξω) για να παραλύσει ο πλανήτης και ο πολιτισμός να καταρρεύσει στο σκοτάδι.

Διότι ο πολιτισμός στις μέρες μας επιβιώνει κυρίως λόγω της τεχνολογίας και όχι (πια) λόγω της κοινωνικής συνοχής και της ατομικής δυνατότητας για αυτάρκεια και επιβίωση. Οι λαοί έχουν παραδώσει όλα τα κοινωνικά αγαθά σε αυτοματοποιημένα συστήματα που κρατάνε τους πολίτες στη ζωή. Στην τροφή, στην ενέργεια, στη μετακίνηση, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην ενημέρωση, στη περίθαλψη, σε όλες τις ανάγκες της ζωής ο μέσος πολίτης εξαρτάται άμεσα από φορείς και εταιρείες, και άρα και από την τεχνολογία που χρησιμοποιούν αυτά. Και εάν καταρρεύσει αυτή η τεχνολογία, καταρρέει και η ίδια η σημερινή κοινωνία, έτσι όπως έχει καταντήσει εν πολλοίς.

«Ο πολιτισμός σας θα χαθεί όταν κοπεί το ρεύμα», λέει ένα παλιό, πετυχημένο σύνθημα των Εξαρχείων. Και θα προσθέταμε ότι ο πολιτισμός χάνεται και όταν «πέσουν» τα Windows και το internet.

Παρατηρώντας στον παγκόσμιο χάρτη τις χώρες που επηρεάστηκαν από τη διακοπή λειτουργίας, διαπιστώνεται αμέσως ότι πρόκειται για κράτη που εξαρτώνται πλήρως ή αρκετά από ψηφιακούς κολοσσούς του δυτικού «άξονα». Δηλαδή κράτη που έχουν παραδώσει σε μεγάλο βαθμό τους αρμούς τους στο αμερικανικό «υπερ – κράτος» της Microsoft, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Γεωπολιτικά μιλώντας, αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον, ο δυτικός «άξονας» θα καταρρεύσει σύσσωμος σε όλον τον κόσμο, πέρα από τα λίγα κράτη που θα έχουν επενδύσει σε ένα «plan b» διαχείρισης πληροφοριών, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εφόσον τα δυτικά κράτη έδωσαν (σχεδόν) μονοπώλιο τις  υπηρεσίες τους στη Microsoft, θα πάρουν και μονοπώλιο την τυχόν καταστροφή τους ή τον μαζικό έλεγχό τους.

Το ψηφιακό «blackout» έρχεται να δείξει πόσο τυχοδιωκτική και καταστροφική είναι η πολιτική ψηφιοποίησης των κρατών και σε τι όλεθρο μας οδηγούν οι ηγεσίες που προωθούν την αντικατάσταση των μετρητών με το ψηφιακό νόμισμα. Σε μια βραχύχρονη κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής, το μόνο που θα μπορούσε να συνεχίσει να κινείται στην αγορά, θα ήταν το μετρητό.

Με την απουσία του μετρητού, οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα για να επιβιώσουν, πέρα ίσως από κάποια μέτρα αντιπραγματισμού, όπου και αυτά χρειάζονται αλληλεγγύη και ανθρωπιά για να βοηθήσουν στην επιβίωση, ειδάλλως πέφτουν στη χοάνη της μαύρης αγοράς.

Το βέβαιο είναι ότι η θεοποίηση της τεχνολογίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ανθρωπότητα στο χάος. Οι ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκονται στα χέρια λίγων τεχνολογικών κροίσων που παίζουν γεωπολιτικό «σκάκι» με τα λειτουργικά συστήματά τους. Η απληστία για υφαρπαγή των δεδομένων, η ομηρία των κρατών στον εξελισσόμενο τεχνοφασισμό και η απόλυτη εξάρτηση της κοινωνίας από την τεχνολογία, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την τέλεια ψηφιακή καταιγίδα που θα σαρώσει τα πάντα.

Τι μπορεί να αναστρέψει την πορεία στην καταστροφή;  Φυσικά η (κατά το δυνατόν) απεξάρτηση από την τεχνολογία (τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο), η προάσπιση της ιδιωτικότητας και η επιστροφή σε λογικές αυτάρκειας. Να απαγκιστρωθούμε όσο γίνεται από τη βιομηχανία και να επανασυνδεθούμε με όλες τις φυσικές ευλογίες με τις οποίες έχει προικίσει ο Θεός την ανθρωπότητα: την καλλιέργεια γης, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την καλή εκμετάλλευση όλων των δώρων της φύσης.

Να συνδεθούμε ξανά δηλαδή με όλες εκείνες τις ευεργεσίες με τις οποίες μας αποξένωσαν οι δυνάστες μας και τώρα επιδιώκουν μανιωδώς να τις ληστέψουν από τα χέρια των λαών. Όσο εκείνοι επιδιώκουν να φτιάξουν τον καλωδιωμένο μετα – άνθρωπο, τόσο εμείς να επιστρέφουμε στον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης, έτσι όπως την ορίζουν τα μέτρα του Θεού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παγκόσμιο χάος από το ψηφιακό «blackout» – Σε λίγες ώρες αποδείχτηκε σε τι όλεθρο μας οδηγούν όσοι προωθούν την ψηφιοποίηση των πάντων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.