ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδιανόητο: Η Τουρκία ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη που παρέδωσε κυριαρχία στην Κάσο! – Χθες έλεγε ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας οι Τούρκοι»!

Τουρκία: Το τουρκικό ΥΠΑΜ ευχαριστεί την Ελλάδα για «τον σεβασμό στην εθνική τους δικαιοδοσία», αναφερόμενο σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα!
Αδιανόητο: Η Τουρκία ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη που παρέδωσε κυριαρχία στην Κάσο! – Χθες έλεγε ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας οι Τούρκοι»!

Με χαλαρό… χιουμοράκι και φιλοτουρκικές ατάκες, σχολίασε ο απερίγραπτος Κυριάκος Μητσοτάκης την απαράδεκτη εθνική υποχώρηση στην τουρκική πρόκληση στην Κάσο! Η κυβέρνηση υπέκυψε στην de facto αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο και το μόνο που βρήκε να σχολιάσει ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός, ήταν ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι… φίλοι μας, αλλά τελικά όλα καλά»!

Αυτό το εξοργιστικό σχόλιο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση για την επέτειο των 50 χρόνων της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, έχοντας έναν σύντομο διάλογο με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Τούρκοι παραμένουν… φίλοι του, ακόμα και τώρα που η προκλητική ενέργεια στην Κάσο ουσιαστικά κόβει στα δύο την ελληνική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και κατοχυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο! Το ζήτημα αποτελεί εθνική ήττα τεραστίων διαστάσεων και ο πρωθυπουργός μιλάει απλά για… ταλαιπωρία από τους φίλους του!

«Χειρότερη και από την πρόκληση του Oruc Reis»

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, σχολιάζοντας το θέμα στο militaire.gr, δήλωσε ότι τα όσα κάνει η Τουρκία στην Κάσο, αποτελούν πολύ μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική πρόκληση, ακόμη και από το «σουλάτσο» του Oruc Reis, επί 82 ημέρες σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων.

Ο κ.Μάζης εξηγεί ότι αυτή τη φορά η Τουρκία με 5 πολεμικά πλοία αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα ακόμη και ελληνική κυριαρχία και εξηγεί ότι ουσιαστικά η Τουρκία εφαρμόζει στην πράξη το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και χρησιμοποιεί την ανεκτικότητα της Αθήνας ως διαπραγματευτικό όπλο για ενδεχόμενες διεκδικήσεις σε διεθνή δικαστήρια. Και στην ουσία παραβιάζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μια συμφωνία που υπέγραψε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σήμερα κοιτάζει με απάθεια τους «φίλους» Τούρκους να την καταπατούν στην πράξη!

Το γεγονός ότι η υποχώρηση στην Κάσο αποτελεί εθνική μειοδοσία είναι ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο που εκτελούσε εργασίες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου (για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο) υπό την απειλή των 5 τουρκικών πλοίων, παρέμεινε εντός 6 μιλίων από την Κάσο και δεν εκτέλεσε το έργο του στο εύρος της προβλεπόμενης ελληνικής ΑΟΖ. Υπερίσχυσε η παράνομη NAVTEX των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ, χωρίς η Αθήνα να εκδώσει αντι – NAVTEX ως όφειλε.

Με λίγα λόγια το ιταλικό ερευνητικό δεν ολοκλήρωσε το έργο του σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, κι όμως η ελληνική κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διακίνησαν το ψευδές αφήγημα ότι το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε το έργο του!

Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Ευχαριστούμε τις ελληνικές αρχές για τον σεβασμό τους στη δικαιοδοσία μας»!

Το ότι η Τουρκία επέβαλλε επί του πεδίου το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο (την ώρα που ο – εκτός τόπου και χρόνου – Μητσοτάκης μιλάει για… μικροταλαιπωρίες), αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας με την εξοργιστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ, το οποίο ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές που σεβάστηκαν την δικαιοδοσία τους στην υφαλοκρηπίδα τους!

Μάλιστα αποκαλύπτουν ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο IEVOLI Relume παρεμποδίστηκε από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, επικαλούμενοι το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

«Στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας.

Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη.

Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους» αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πως αλλιώς να χαρακτηριστεί αυτός ο εθνικός εξευτελισμός, αν όχι άμεση παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και κίνηση ιστορικής μειοδοσίας από την ελληνική κυβέρνηση!

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αδιανόητο: Η Τουρκία ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη που παρέδωσε κυριαρχία στην Κάσο! – Χθες έλεγε ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας οι Τούρκοι»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.