ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΞΕΦΤΙΛΑ: Καταγγελίες – σοκ για έλλειψη νερού και κλιματισμού στο μαιευτήριο «Έλενα» – Κατά τα άλλα η κυβέρνηση «πολεμά» το δημογραφικό!

Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες - Δεν έχουν αντικατασταθεί οι ψύκτες - Με εμφιαλωμένο νερό και κλιματισμό της... παρηγοριάς, εν μέσω καύσωνα!
ΞΕΦΤΙΛΑ: Καταγγελίες – σοκ για έλλειψη νερού και κλιματισμού στο μαιευτήριο «Έλενα» – Κατά τα άλλα η κυβέρνηση «πολεμά» το δημογραφικό!

Η λέξη «ξεφτίλα» είναι πολύ μικρή για να χαρακτηρίσει τις συνθήκες εγκατάλειψης που υπάρχουν στα δημόσια μαιευτήρια της χώρας μας, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε μια εποχή που η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά με τρομακτικούς ρυθμούς μείωσης του πληθυσμού, η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διευκολύνει τις γέννες οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σταθερή πολιτική της κυβέρνησης είναι να κρατάει σε άθλιες συνθήκες τα δημόσια μαιευτήρια για να σπρώχνει συνέχεια πελατεία στις ιδιωτικές δομές υγείας. Την ίδια τακτική δηλαδή που ακολουθεί για όλων των ειδών τα νοσοκομεία, την εφαρμόζει και για την πιο εθνικά κρίσιμη πλευρά της περίθαλψης, τη μαιευτική, εκεί δηλαδή που κρίνεται η – ζωτικής σημασίας – ανανέωση του πληθυσμού.

Για να κατανοήσει κάποιος σε τι τραγική κατάσταση βρίσκονται τα μαιευτήρια, φτάνει μόνο να δει τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στο μεγαλύτερο μαιευτήριο της χώρας, το «Έλενα Βενιζέλου». Από τον περασμένο χειμώνα είχαν γίνει εξοργιστικές καταγγελίες, ότι για εβδομάδες δεν λειτουργούσε το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης λόγω ανύπαρκτης συντήρησης, με αποτέλεσμα να ξεπαγιάζουν νεογνά, ασθενείς και προσωπικό, ενώ δεν υπήρχε ούτε ζεστό νερό.

Και αν τον χειμώνα οι μητέρες με τα μωρά τους ξεπάγιαζαν, τώρα το καλοκαίρι σκάνε από τη ζέστη, γιατί δεν υπάρχει επάρκεια κλιματισμού! Και σαν να μην έφτανε αυτή η τριτοκοσμική κατάντια, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ούτε καν επάρκεια νερού! Οι ψύκτες νερού αποσύρθηκαν εδώ και πολλές εβδομάδες λόγω ακαταλληλότητας, αλλά ως τώρα δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένας. Και όλες αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες, εν μέσω ενός θερμού καλοκαιριού. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μέχρι και λιποθυμίες εγκύων, ενώ όλοι προσπαθούν να βολευτούν με εμφιαλωμένα νερά. Απίστευτα πράγματα.

Η εργαζόμενη στο «Έλενα», Μαρία Ζησιμάτου, μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στο μαιευτήριο, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τους ασθενείς και το προσωπικό:

«Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στο ”Έλενα” το βασικότερο είναι η έλλειψη πόσιμου νερού. Εδώ και 2 μήνες για κάποιον λόγο που δεν ξέρουμε, από τους 29 ψύκτες, οι 3-4 δεν κρίθηκαν ακατάλληλοι και αποσύρθηκαν σχεδόν όλοι. Χωρίς να αντικατασταθούν άμεσα εν μέσω καύσωνα», ανέφερε αρχικά και συνέχισε καταγγέλλοντας:

«Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον κακό κλιματισμό η κατάσταση είναι αφόρητη. Λιποθυμά προσωπικό, λιποθυμούν έγκυες, δεν έχουμε νερό να τους δώσουμε και πάμε και αγοράζουμε από το κυλικείο και κοστίζει στο προσωπικό 30 ευρώ τον μήνα, για πόσιμο νερό εμφιαλωμένο».

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου»

Η κ. Ζησιμάτου αποκάλυψε ακόμη ότι οι έγκυες και οι λεχώνες βάζουν τα μπουκάλια εκεί που φυσάει το κλιματιστικό για να διατηρηθούν κάπως δροσερά, αφού ο κλιματισμός υπολειτουργεί λόγω ανύπαρκτης συντήρησης:

Το βάζουν στον κλιματισμό που ”υποτίθεται” ότι βγάζει υποτυπώδη ψύξη. Έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα, και εγγράφως, και δια ζώσης στην διοικήτρια, μας απαντά πως θα το διευθετήσει και ότι το έχει δρομολογήσει, όμως ούτε υπογραφές δεν έχει βάλει. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου. Περάσαμε χωρίς πόσιμο νερό, οι ψύκτες είναι ειδικοί. Φιλτράρουν το νερό που έρχεται από το δίκτυο που είναι παλιό. Χωρίς ψύκτες δεν έχουμε πόσιμο νερό», τόνισε και προσέθεσε ακόμα:

«Το ”Έλενα” έχει 3 κτίρια. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε σε όλα τα κτίρια. Σε όλο το Έλενα από τους 29 ψύκτες λειτουργούν οι 4. Η κατάσταση είναι δραματική».

Αυτονόητα προκαλεί οργή το πως γίνεται το καλύτερο μαιευτικό γυναικολογικό κέντρο με  το καλύτερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα, να έχει αφεθεί σε τέτοιο ρήμαγμα.

«Είναι κορυφαίο. Υπάρχει απαξίωση. Το καλύτερο μαιευτήριο στην Ελλάδα καταρρέει. Επιπλέον έχουμε θέματα με απειλητική συμπεριφορά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Έχουμε πρόβλημα και με το παρκινγκ, είμαστε κάτω από απειλή συνέχεια, δεν μπορούμε να μιλήσουμε», κατέληξε η κ. Ζησιμάτου.

Αυτήν την τριτοκοσμική κατάσταση συντηρούν και οι «φυτεμένες» διοικήσεις των νοσοκομείων που κλείνουν τα μάτια μπροστά στα μεγάλα προβλήματα των δομών υγείας, προφανώς γιατί υπηρετούν την ατζέντα της ελεγχόμενης διάλυσης της δημόσιας υγείας. Το να βρίσκεται σε τέτοια παρακμή το μεγαλύτερο μαιευτήριο της χώρας, είναι από μόνο του ένα τεράστιο σκάνδαλο που θα έπρεπε να οδηγήσει σε παραίτηση των υπουργό Υγείας, αν ζούσαμε σε μια χώρα που υπάρχει πολιτική τσίπα.

Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτιαξε και υπουργείο… οικογένειας για να καταπολεμήσει δήθεν το δημογραφικό, και την ίδια ώρα έχει καταντήσει ερείπια τα μαιευτήρια…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΞΕΦΤΙΛΑ: Καταγγελίες – σοκ για έλλειψη νερού και κλιματισμού στο μαιευτήριο «Έλενα» – Κατά τα άλλα η κυβέρνηση «πολεμά» το δημογραφικό!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.