ENGINE POWER

Η F1 έχει τώρα 13 οδηγούς που έχουν κερδίσει αγώνες – αλλά πότε υπήρχαν περισσότεροι στο grid;

F1 grid: Δεν υπήρχαν νέοι νικητές στη Formula 1 πέρυσι, αλλά είχαμε ήδη δύο αυτή τη σεζόν: τον Lando Norris και τον Oscar Piastri.
Η F1 έχει τώρα 13 οδηγούς που έχουν κερδίσει αγώνες – αλλά πότε υπήρχαν περισσότεροι στο grid;

F1 grid: Όμως, η περσινή χρονιά μοιάζει τώρα με μια ανατροπή σε μια σειρά εποχών όπου αρκετοί οδηγοί έχουν κερδίσει τις παρθενικές τους νίκες. Ο Carlos Sainz Jnr και ο George Russell το έκαναν το 2022, ήταν η σειρά του Esteban Ocon το προηγούμενο έτος, ο Sergio Perez και ο Pierre Gasly έσπασαν το 2020 και ο Charles Leclerc το ίδιο το 2019.
Ως αποτέλεσμα, το πλέγμα των 20 αυτοκινήτων της F1 είναι πλέον γεμάτο με νικητές. Η νίκη του Piastri στο Grand Prix της Ουγγαρίας σημαίνει ότι 13 από τους 20 οδηγούς έχουν τώρα τουλάχιστον μία νίκη στο όνομά τους.

Αυτό ωθεί τη F1 να ξεπεράσει το υψηλό των 12 που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2022. Εκτός από τους οδηγούς που σημείωσαν τις πρώτες τους νίκες από το 2019, οι Lewis Hamilton , Fernando Alonso, Max Verstappen, Daniel Ricciardo και Valtteri Bottas ήταν ήδη νικητές.

i-f1-echi-tora-13-odigous-pou-echoun-kerdisi-agones-alla-pote-ipirchan-perissoteri-sto-grid

F1 grid: Η F1 έχει δει παρόμοια δυνατά πεδία στο παρελθόν, αν και με μεγαλύτερα μεγέθη πλέγματος. Στο επαινετικό φινάλε της σεζόν του 2012 στο Interlagos, 11 οδηγοί είχαν κερδίσει προηγουμένως αγώνες, αν και σε ένα πεδίο 24 αυτοκινήτων.
Πιο πίσω στην ιστορία της F1, μια χούφτα πλέγματα παρουσίασαν ακόμη περισσότερους από 13 νικητές. Αυτός ο αριθμός επιτεύχθηκε τελευταία φορά στον προτελευταίο αγώνα του 1980 στο Μόντρεαλ. Δύο γύρους νωρίτερα στο Zandvoort το grid περιελάμβανε 14 νικητές στο grid των 24 αυτοκινήτων του.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το grid υπερηφανευόταν για τη μεγαλύτερη ομάδα από προηγούμενους νικητές. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στο Grand Prix του Βελγίου στο Zolder, τον έκτο γύρο του πρωταθλήματος. Όταν ξεκίνησε η F1 σεζόν στην πίστα του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στα μέσα Ιανουαρίου, 13 από τους 24 παίκτες ήταν προηγούμενοι νικητές. Περιλάμβαναν τον πρωταθλητή Niki Lauda και τους νικητές του τίτλου James Hunt και Emerson Fittipaldi.

i-f1-echi-tora-13-odigous-pou-echoun-kerdisi-agones-alla-pote-ipirchan-perissoteri-sto-grid

F1 grid: Οι άλλοι νικητές του αγώνα όταν ξεκίνησε η σεζόν περιλάμβαναν τους συμπαίκτες της Lotus Mario Andretti και Ronnie Peterson, οι οποίοι κυριάρχησαν εκείνη τη σεζόν. Ο Carlos Reutemann της Ferrari είχε ήδη πέντε νίκες στο όνομά του και ο πρώην οδηγός της Ferrari, Clay Regazzoni, τώρα στο Shadow, είχε τέσσερις. Η Jody Scheckter του Wolf είχε κερδίσει επτά φορές.
Άλλοι οδηγοί είχαν πάρει μοναδικές νίκες με μια σειρά από διαφορετικές ομάδες. Ο συμπαίκτης του Lauda στην Brabham, John Watson, χάρισε στον Penske τη μοναδική του νίκη το 1976. Ο οδηγός της ATS Jochen Mass σημείωσε τη μοναδική νίκη της καριέρας του για τη McLaren σε δύσκολες συνθήκες το προηγούμενο έτος, όταν το Ισπανικό Grand Prix στο Montjuich Park σταμάτησε όταν ένα αυτοκίνητο εκτοξεύτηκε στο το πλήθος, σκοτώνοντας τέσσερις.

Ο Vittorio Brambilla πήρε τη μοναδική του νίκη την ίδια χρονιά στο Osterreiching. Δύο χρόνια αργότερα ήταν η σειρά του Alan Jones, για το Shadow, και εκείνη τη σεζόν ο Jacques Laffite έδωσε στον Ligier τον πρώτο τους θρίαμβο. Σε αυτούς τους 13 νικητές του γκραν πρι προστέθηκε ένας 14ος στο Μονακό. Ο οκτώ φορές νικητής του γκραν πρι και δύο φορές δευτεραθλητής του πρωταθλήματος Jacky Ickx επέστρεψε στο πρωτάθλημα με το Ensign.

Για τον επόμενο γύρο στο grid, το Grand Prix του Βελγίου στο Zolder, υπήρχε ένας άλλος νικητής αγώνα στο grid – αν και ήταν εκεί από την αρχή της σεζόν. Ο Patrick Depailler θριάμβευσε για τον Tyrrell στο Μονακό, αναδεικνύοντας τον τελευταίο νικητή του αγώνα της F1 και αυξάνοντας το δυναμικό στους 15.

Υπήρχαν μόνο 24 θέσεις στο grid, και 32 οδηγοί διεκδικούσαν, αλλά όλοι οι προηγούμενοι νικητές προκρίθηκαν. Όλοι έκαναν το κόψιμο για δεύτερη φορά για το Ισπανικό Γκραν Πρι στο Jarama δύο εβδομάδες αργότερα. Αλλά για το Grand Prix της Σουηδίας στο Anderstorp, παρά το μειωμένο γήπεδο 27 μονοθεσίων που προσπαθούσαν να συμμετάσχουν στον αγώνα, το Ickx δεν κατάφερε να προκριθεί. Δυσαρεστημένος με τον μη ανταγωνιστικό Ensign, δεν επέστρεψε για το υπόλοιπο της σεζόν.

Η F1 δεν είχε ποτέ τόσους πολλούς νικητές αγώνες σε ένα grid πριν ή μετά από εκείνο το ξόρκι των δύο αγώνων στα μέσα του 1978. Με το μικρότερο πλέγμα σήμερα, το να πετύχεις ξανά αυτό το ύψος θα απαιτούσε τα τρία τέταρτα του γηπέδου για να είναι νικητές . Θα το δούμε ποτέ να συμβαίνει αυτό;

F1 grid: Νικητές αγώνων στα Grand Prix Βελγίου 1978

i-f1-echi-tora-13-odigous-pou-echoun-kerdisi-agones-alla-pote-ipirchan-perissoteri-sto-grid

Δες πρώτος όλη την επικαιρότητα της μηχανοκίνησης στο Engine Power

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η F1 έχει τώρα 13 οδηγούς που έχουν κερδίσει αγώνες – αλλά πότε υπήρχαν περισσότεροι στο grid;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Κοντιζάς

Ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε τίποτα από τον κόσμο της μηχανοκίνησης αλλά κατάφερε να τον ενώσει στη μεγαλύτερη γιορτή της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα στο Motor Festival και να δημιουργήσει την μοναδική τηλεοπτική εκπομπή το Engine Power που προβάλει καθημερινά αθλητές, καθημερινούς ήρωες και πρωταγωνιστές πανελλαδικά. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να νιώθει τίποτα, να νιώθει μηδέν, μπροστά στο μεγαλείο του χώρου και την αστείρευτη αγάπη του κόσμου για την μηχανοκίνηση. Σας παρουσιάζουμε τον Mr Zero... Μιχαήλ Κοντιζά!