ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός τόπου και χρόνου ο Βασίλης Κικίλιας: Βγήκε πάνω από τα αποκαΐδια του 1/3 της Αττικής για να πει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα

Αποτινάσσοντας τις ευθύνες του για την καταστροφή, ο Βασίλης Κικίλιας βρήκε να πει μόνο ότι τα έκανε όλα τέλεια, αλλά έφταιγαν οι ακραίες... συνθήκες
Εκτός τόπου και χρόνου ο Βασίλης Κικίλιας: Βγήκε πάνω από τα αποκαΐδια του 1/3 της Αττικής για να πει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα

Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, μετά από μια τέτοια καταστροφή όπως αυτή στη Βορειοανατολική Αττική, ο αντίστοιχος υπουργός Πολιτικής Προστασίας θα είχε παραιτηθεί ή τουλάχιστον θα είχε ζητήσει συγγνώμη από τον λαό, παραδεχόμενος τα μεγάλα λάθη του.

Όχι όμως ο Βασίλης Κικίλιας. Όχι στην Ελλάδα. Εδώ μπορεί να γίνεται στάχτη το 1/3 της περιφέρειας της πρωτεύουσας και ο αρμόδιος υπουργός να βγαίνει για να πει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα. Να βγαίνει πάνω από τα αποκαΐδια για να πει ότι στην αρχική εστία του Βαρνάβα, τα εναέρια πήγαν σε 5 λεπτά και οι επίγειες δυνάμεις σε 7 και άρα… καθάρισε ο υπουργός. Όλα καλά. Για τις υπόλοιπες 40 ώρες που καιγόταν το σύμπαν, με την πυρκαγιά να φτάνει μέχρι το Χαλάνδρι, ο υπουργός μιλάει σαν να μη φέρει καμία ευθύνη.

Και γενικότερα ο Κικίλιας συμπεριφέρεται σαν να μην έχει κάνει στη θητεία του ρεκόρ εκατομμυρίων καμένων στρεμμάτων. Ως συνήθως φταίει η «κλιματική κρίση» που συμπεριφέρεται σαν να έχει βάλει στο μάτι μόνο την Ελλάδα (καμία άλλη χώρα της Μεσογείου δεν έχει τόσες καμένες εκτάσεις) και επιστρατεύεται το αφήγημα του «θερμότερου καλοκαιριού», ενώ στην πραγματικότητα οι μέρες με καύσωνα είναι ελάχιστες ως τώρα, στο καλοκαίρι που διανύουμε.

Ο εκτός τόπου και χρόνου Βασίλης Κικίλιας, το πρωί της Τρίτης τόνισε ότι παρά το ότι η απόκριση από αέρος για τη φωτιά στον Βαρνάβα, την Κυριακή, ήταν 5 λεπτά και από το έδαφος, 7 λεπτά, οι ακραίες συνθήκες έκαναν ανυπέρβλητο το πρόβλημα.

«Σε αυτές 40 ώρες στην ΒΑ Αττική έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη οι πυροσβέστες και οι δασοκομάντος. Εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες, περιφέρεια εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές» σημείωσε ακόμα ο κ. Κικίλιας.

Χωρίς να έχει την παραμικρή συναίσθηση των ευθυνών του, ο Βασίλης Κικίλιας υπερασπίστηκε το «νέο επιχειρησιακό δόγμα», παρά το ότι απέτυχε παταγωδώς να προστατέψει τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική:

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι το νέο επιχειρησιακό δόγμα με τα drones και την άμεση παρέμβαση που λειτούργησε σε άλλες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε δύσκολες συνθήκες, όταν έχουμε τέτοιες ακραίες συνθήκες με κίνδυνο πυρκαγιάς 5, ξηρασία και δύσβατη περιοχη το πρόβλημα γίνεται ανυπερβλητο. Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο σκηνικό για πυροσβέστες και κατοίκους» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Οι άνθρωποι, οι πολίτες όλες αυτές τις ώρες που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες γνωρίζουν στη δοκιμασία που πέρασαν, τον φόβο, τον θυμό και τη λύπη, ότι οι εθελοντές, στρατός, πυροσβέστες πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μην συμβούν τα χειρότερα».

Φυσικά οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι πάλεψαν ηρωικά για να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα, όμως αυτό δεν δικαιολογεί ότι ο Βασίλης Κικίλιας κρύβει την ανικανότητά του πίσω από όλους αυτούς.

Για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί και να λέμε τα πράγματα όπως είναι, μέχρι την φωτιά της Κυριακής στον Βαρνάβα, ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, αφού ήταν σχετικά λίγες οι πυρκαγιές που «ξέφυγαν» κατά πολύ. Όμως με τη φωτιά στη ΒΑ Αττική βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες και ο Κικίλιας έχυσε την καρδάρα με το γάλα. Γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να βγάλεις μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο με επιχειρησιακές αλχημείες και ξεζουμίζοντας τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Να προσθέσουμε επιπλέον ότι ήδη το φετινό καλοκαίρι έχουμε 3 νεκρούς από πυρκαγιές: έναν 55χρονο στη Μυρτιά Ηλείας, έναν 45χρονο στη Σταμάτα Αττικής και χθες μια 62χρονη που βρήκε φρικτό θάνατο στη βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου, όπου η άτυχη γυναίκα παγιδεύτηκε και απανθρακώθηκε. Ούτε γι’ αυτή τη γυναίκα δεν βρήκε να πει ένα συγγνώμη ο ανεκδιήγητος υπουργός.

Αυτά που επιμελώς δεν λέει στον λαό ο Βασίλης Κικίλιας είναι ότι και φέτος δεν έγινε επαρκής καθαρισμός των δασών της Αττικής, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρες δίκτυο για ανεφοδιασμό νερού, δεν υπήρξε συντονισμός με τους Δήμους ώστε να καθαριστούν τα ξερά από οικόπεδα του δημοσίου και από αυτοσχέδιες χωματερές, οι δασικές υπηρεσίες παρέμειναν υποστελεχωμένες και σε καθεστώς υποχρηματοδότησης, και φυσικά δεν αναπληρώθηκαν τα κενά χιλιάδων πυροσβεστών που παραμένουν τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα υπόλοιπα είναι – κυριολεκτικά – στάχτη στα μάτια του λαού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκτός τόπου και χρόνου ο Βασίλης Κικίλιας: Βγήκε πάνω από τα αποκαΐδια του 1/3 της Αττικής για να πει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.