ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θρήνος για την 65χρονη Νάντια και οργή για το επιτελικό κράτος: Kάηκε στη βιοτεχνία στο Χαλάνδρι από μια φωτιά που ξεκίνησε 30χλμ. μακριά

Χαλάνδρι: Βιοπαλαιστής και μητέρα 2 παιδιών - Για άγνωστους λόγους η Νάντια δεν εγκατέλειψε εγκαίρως το κτίριο και απανθρακώθηκε
Θρήνος για την 65χρονη Νάντια και οργή για το επιτελικό κράτος: Kάηκε στη βιοτεχνία στο Χαλάνδρι από μια φωτιά που ξεκίνησε 30χλμ. μακριά

Με τον πιο τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος της καταστροφικής φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική, αφού το πανελλήνιο πάγωσε το βράδυ της Δευτέρας με την είδηση του τραγικού θανάτου της 65χρονης Νάντιας που εγκλωβίστηκε σε βιοτεχνία ανθοστολισμών στο Πάτημα Χαλανδρίου, όπου και εργαζόταν.

Η Νάντια καταγόταν από τη Μολδαβία και ζούσε στην Ελλάδα για παραπάνω από 25 χρόνια, ενώ στη βιοτεχνία μέσα στην οποία απανθρακώθηκε, εργαζόταν για 20 ολόκληρα χρόνια. Όσοι γνώριζαν την αδικοχαμένη Νάντια, την χαρακτηρίζουν ως έναν υπέροχο, καλοσυνάτο και τίμιο άνθρωπο, που δούλευε σκληρά και αγωνιζόταν για τις ανάγκες της βιοπάλης, αφού είχε και 2 κόρες. Ήταν μια από τις καλύτερες υπαλλήλους της εταιρείας ανθοστολισμών.

Τραγικό παράδοξο της ζωής, η βιοτεχνία στην οποία η Νάντια εργαζόταν για να ζήσει, να γίνει τελικά η παγίδα θανάτου της. Όλα δείχνουν ότι λόγω πανικού για τις φλόγες που έφτασαν στο κτίριο, η Νάντια δεν ενέργησε σωστά και αντί να απομακρυνθεί έγκαιρα, πίστεψε ότι θα σωθεί με το να κλειστεί στο μπάνιο της επιχείρησης.

Όπως φάνηκε και στα σχετικά πλάνα από τα ρεπορτάζ των καναλιών, η μεταλλική σκεπή της βιοτεχνίας κατέρρευσε ολόκληρη από ένα φλεγόμενο κλαδί πεύκου, και τα πάντα εντός του κτιρίου λαμπάδιασαν, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν τεράστιες θερμοκρασίες και ασφυκτικοί καπνοί που σφράγισαν τη μοίρα της άτυχης γυναίκας.

Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι σήμερα η Νάντια θα έβγαινε σε άδεια για να ξεκουραστεί ως τη Δευτέρα. Ο λόγος που βρισκόταν ακόμα στη βιοτεχνία ήταν ότι θέλησε να συμπληρώσει μερικά μεροκάματα από εκείνα που θα έχανε από τις μέρες που θα έλειπε. Έτσι έμεινε στην επιχείρηση και μετά τη λήξη της βάρδιας στις 12:30 το μεσημέρι, για να συνεχίσει τη δουλειά.

Βέβαια εδώ προκύπτει ένα ερώτημα αν η βιοτεχνία ακολουθούσε όπως πρέπει τον εργατικό νόμο, καθότι κανονικά οι μέρες άδειας πληρώνονται κανονικά. Και επιπρόσθετα, αφού υπήρχε εντολή εκκένωσης της περιοχής από το 112, γιατί δεν εφαρμόστηκε συντεταγμένα στην επιχείρηση; Ερωτήματα που μένει να απαντηθούν.

Με τη φωτιά να κατακαίει το Πάτημα Χαλανδρίου, οι άλλοι εργαζόμενοι έφυγαν αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο δεν έκανε το ίδιο και η Νάντια. Και δυστυχώς οι συνεργάτες της δεν φαίνεται να φρόντισαν για να απομακρυνθεί η γυναίκα.

Όπως είπε σε κανάλι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, η Νάντια τον πήρε τηλέφωνο λέγοντάς του ότι «έχει πάρει φωτιά», και όταν εκείνος τη ρώτησε γιατί είναι ακόμη εκεί πέρα, κόπηκε η γραμμή και δεν την ξανάκουσε ποτέ.

Ως ένα μακάβριο παιχνίδι της μοίρας, αλλά και ως απόδειξη της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, η Νάντια κάηκε από πυρκαγιά μιας εστίας που ξεκίνησε 30 χιλιόμετρα μακριά στον Βαρνάβα, και η ίδια βρισκόταν μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μίλησε για τη Νάντια:

«Η Νάντια ήταν αστέρι, ένας άγιος άνθρωπος, πολύ καλή. Πιο πολύ στεναχωρήθηκα γι’ αυτήν, για το μαγαζί όχι τόσο, ήταν η κακιά στιγμή. Στην τουαλέτα την βρήκαν απανθρακωμένη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έφυγε, ενώ έβλεπε τι γινόταν με τη φωτιά. Άδικα κάηκε. Ήταν μια χρυσή γυναίκα δεν θα ξαναβρώ σαν αυτήν», ανέφερε και συνέχισε:

«Ήταν γύρω στα 65 και καταγόταν από την Μολδαβία. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι σήμερα θα έφευγε και θα γυρνούσε τη Δευτέρα, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί λίγες μέρες ξεκούρασης. Κανονικά θα σχολούσε στις 12.30 το μεσημέρι όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Επειδή όμως η Νάντια δεν ήθελε να χάσει τα μεροκάματο από τις ημέρες που θα έλειπε, μου ζήτησε να δουλέψει λίγο παραπάνω για λίγες μέρες και να τα συμπληρώσει έτσι. Της είπα ότι δεν χρειάζεται, αλλά επέμενε. Ήταν δουλευταρού και τίμια, ένα αστέρι».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θρήνος για την 65χρονη Νάντια και οργή για το επιτελικό κράτος: Kάηκε στη βιοτεχνία στο Χαλάνδρι από μια φωτιά που ξεκίνησε 30χλμ. μακριά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.