Η χώρα των γενναίων έχει γονατίσει από ντροπή
Εκείνη η στιγμή…. Εκείνη η στιγμή, όπου το γόνατο του Κόλιν Κόπερνικ άγγιξε το γρασίδι, είναι το σημείο «μηδέν». Τότε άνοιξε το κουτί της… Πανδώρας. Παραμένει ορθάνοικτο. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν χρόνια αργότερα. Η ζημιά είχε γίνει. Η κίνηση του κούορτερμπακ του Σαν Φρανσίσκο βρήκε μιμητές. Το σημαντικότερο, βρήκε υποστηρικτές. Δύο χρόνια αργότερα, το NFL...Εκείνη η στιγμή…. Εκείνη η στιγμή, όπου το γόνατο του Κόλιν Κόπερνικ άγγιξε το γρασίδι, είναι το σημείο «μηδέν».
Τότε άνοιξε το κουτί της… Πανδώρας. Παραμένει ορθάνοικτο. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν χρόνια αργότερα.
Η ζημιά είχε γίνει. Η κίνηση του κούορτερμπακ του Σαν Φρανσίσκο βρήκε μιμητές. Το σημαντικότερο, βρήκε υποστηρικτές.
Δύο χρόνια αργότερα, το NFL ανακάλυψε (επιτέλους) τη λύση.
Είχαν προηγηθεί απειλές. Κάποιες πίσω από κλειστές πόρτες. Άλλες μέσω μικροφώνων. Τα λόγια ήταν πολλά και διαφορετικά. Το νόημα το ίδιο: σταματήστε να γονατίζετε την ώρα του Εθνικού Υμνου». Αλλιώς θα απολυθείτε. Αλλιώς θα εκδιωχθείτε. Αλλιώς, αλλιώς, αλλιώς…
Οι… παραινέσεις δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Σας το είπαμε και παραπάνω, το NFL βρήκε (επιτέλους) τη λύση.
Εξέδωσε τη δική του έκδοση της Μάγκνα Κάρτα. Για την ακρίβεια, το αντίθετό της. Βλέπετε, η Μάγκνα Κάρτα στήριζε την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κομμάτι χαρτί που μοίρασε η Λίγκα του Αμερικάνικου φούτμπολ, τα εμποδίζει.
«Αν δεν είναι όλοι όρθιοι κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου, η ομάδα θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο», αναφέρει με λίγα λόγια. Παράλληλα, δίνει το δικαίωμα στους οργανισμούς να τιμωρούν, κατά το δοκούν, τους… παράνομους παίκτες. Η οδηγία, όπως δόθηκε από τον Κομισάριο της Λίγκας, Ρότζερ Γκούντελ, διαθέτει ένα χαρτί «βγες από τη φυλακή». Οποιος επιθυμεί να μην μείνει όρθιος, μπορεί να το πράξει στα αποδυτήρια. Μακριά από τα αδιάκριτα μάτια.
Η απόφαση ανήκει στους ιδιοκτήτες των ομάδων. Ψηφίστηκε ομόφωνα: 31-0 με το Σαν Φρανσίσκο να απέχει. Κάπως έτσι, ικανοποίησαν όσα ζητούσε επιτακτικά ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Η κουβέντα είχε διάρκεια εννιά μηνών. Το… παιδί της ήταν ένα κομμάτι χαρτί μιας αδιανόητης πράξης.
Η χώρα των ελεύθερων και η γη των γενναίων, αποκτά άλλο νόημα. Η αλήθεια είναι πως αν ρωτήσει κάποιος τους κατοίκους της, οι περισσότεροι συμφωνούν με την απόφαση του NFL. Μόνο που το νόημα έχει χαθεί. Καθώς η διαμαρτυρία του Κάπερνικ δεν αφορούσε τον… αφορισμό του ύμνου. Αλλά μία μορφή αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ίδια ώρα, ο Κόλιν Κάπερνικ εξακολουθεί να πληρώνει την… αμαρτία του. Μπορεί να λογίζεται πια ακτιβιστής. Και να είναι το πρόσωπο μίας επανάστασης. Αλλά εδώ και δύο χρόνια το NFL του έχει κλείσει την πόρτα. Τη σφάλισε και δεν πρόκειται να ανοίξει.
Κάπου εδώ ξεκινούν οι συγκρίσεις.
«Τυπικό NFL… Κοροϊδεύουν τους φιλάθλους τους. Και στην ουσία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ύμνο ως ψεύτικο πατριωτισμό, εθνικισμό, κάτι που τρομάζει τον κόσμο. Είναι ηλίθιο, αλλά έτσι χειρίζεται τις δουλειές του το NFL».
Ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Στιβ Κερ ήταν απόλυτος. Δεν είναι θέμα κόντρας, ανάμεσα σε δύο δημοφιλής Λίγκες. Είναι θέμα διαχείρισης.
Steve Kerr went hard at the NFL's recent change in the National Anthem policy.
"I just think it's typical of the NFL…Basically trying to use the anthem as fake patriotism, nationalism, scaring people. It's idiotic."pic.twitter.com/fuWuWtEbjF
— The Shadow League (@ShadowLeague) May 24, 2018
Ξέρετε τι έκανε το ΝΒΑ, στη διαχείριση της αντίστοιχης κρίσης; Μίλησε με την Ενωση των Παικτών. Προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος αποφυγής του γονατίσματος. Προκειμένου να αποφασιστεί ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης. Το ΝΒΑ απέφυγε την παρωδία του NFL και οι παίκτες δεν φιμώθηκαν. Ετσι και αλλιώς, το ΝΒΑ διαθέτει μία ολόκληρη γενιά πολιτικοποιημένων αθλητών. Οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν. Μπορούν να φορέσουν μπλούζες, οι οποίες περνούν ένα κοινωνικό ή πολιτικό μήνυμα. Και το κυριότερο; Δεν θα τιμωρηθούν γι΄ αυτό.
Το ΝΒΑ έδωσε και άλλο παράδειγμα. Μέσα από τους Μιλγουόκι Μπακς. Και την διαχείριση της σύλληψης του ρούκι της ομάδας, Στέρλινγκ Μπράουν από την Αστυνομία.
Amadou Diallo was shot at 41 times and hit 19 by police. All he had was his wallet.
Stephon Clarke was shot at 20 times & hit 8 by police. All he had was a cell phone.
I understand why #SterlingBrown didn’t want to move his hands, b/c he feared for his life. pic.twitter.com/8BGOMpFFNd— David C. Crowley (@DavidCrowleyWI) May 24, 2018
«Η κακοποίηση και o εκφοβισμός που βίωσε ο Στέρλινγκ στα χέρια της Αστυνομίας του Μιλγουόκι, αποτελούν ντροπή και είναι ασυγχώρητα. Ο Στέρλινγκ έχει την πλήρη στήριξή μας, στην προσπάθεια του να μοιράσει την ιστορία του. Δυστυχώς αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη ιστορία. Δεν θα έπρεπε να απαιτεί την ανάμιξη ενός επαγγελματία αθλητή για να προσελκύσει το ενδιαφέρον, ενώ την ίδια στιγμή ευάλωτοι άνθρωποι στις κοινότητές μας ζουν ίδιες εμπειρίες, ίσως και χειρότερες», ανέφεραν μεταξύ άλλων στο Μιλγουόκι.
Δίχως να τιμωρήσουν τον παίκτη τους. Δίχως να χαριστούν στις Αρχές.